Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności?

Marta_od_rozliczen 2026-05-13 13:20
Pracuję w biurze rachunkowym we Wrocławiu i prywatnie próbuję uporządkować stary dług z karty kredytowej na około 18 tys. zł. W styczniu podpisałam ugodę z firmą windykacyjną po cesji wierzytelności i od lutego regularnie wpłacam po 600 zł, mam do tego potwierdzenia przelewów. Teraz przyszło do mnie pismo z sądu rejonowego z pozwem o część tej samej należności, tylko kwota główna i koszty nie zgadzają się z tym, co widnieje w ugodzie. W dokumentach przewija się jeszcze kancelaria działająca dla poprzedniego wierzyciela, więc nie wiem, czy sprawy po prostu nałożyły się na siebie, czy ktoś dochodzi czegoś równolegle. Najbardziej zastanawia mnie, czy to w praktyce często się zdarza przy sprzedaży długu i ugodzie zawartej już po wypowiedzeniu umowy. Czy ktoś z Wrocławia miał podobną sytuację, że ugoda była wykonywana, a mimo to pojawił się pozew albo nakaz dotyczący tej samej sprawy? Chciałabym zrozumieć, jak zwykle wygląda taki stan faktyczny i skąd biorą się różnice w kwotach oraz nazwach podmiotów w pismach.

Dyskusja

5 komentarzy
EmiliaRolnik
2026-05-13 14:37
Sama ugoda niestety nie zawsze zatrzymuje pozew, bo często pismo do sądu poszło jeszcze przed jej podpisaniem albo wierzyciel dochodzi tylko tej części, której ugoda według niego nie objęła. Rozbieżności w kwotach biorą się też z tego, że w pozwie bywa podany stan zadłużenia na konkretny dzień, bez uwzględnienia późniejszych wpłat albo z inaczej naliczonymi odsetkami i kosztami. Jeśli masz ugodę i potwierdzenia przelewów od lutego, to właśnie to zwykle najlepiej pokazuje, że sprawa nie jest tak prosta, jak wynika z samego pozwu. Na piśmie z sądu jest data wniesienia pozwu i wskazanie, za jaki okres liczą dług?
SlawekOddluzenie Odpowiedź do: EmiliaRolnik
2026-05-13 15:53
Dokładnie tak to często wygląda: pozew mógł pójść jeszcze zanim ugoda została podpisana, a rozjazd w kwotach bierze się zwykle z innej daty wyliczenia długu albo z tego, że wpłaty z ugody nie zostały jeszcze uwzględnione w pozwie. Sprawdź, czy w pozwie zgadza się numer umowy albo wierzytelności z ugody i data, na jaką policzono zadłużenie — masz to wpisane w papierach?
LucynaUpadlosc
2026-05-13 20:31
Takie rozbieżności biorą się często z tego, że pozew został złożony wcześniej niż ugoda zaczęła być wykonywana albo wierzyciel w sądzie dochodzi tylko części roszczenia, a w ugodzie wpisano całość razem z odsetkami i kosztami. Zdarza się też zwykły bałagan po cesji: inny stan salda w systemie windykacji, inny w pozwie, a wpłaty z ugody nie zostały jeszcze rozliczone. Jeśli to faktycznie ten sam dług, to w odpowiedzi do sądu trzeba od razu pokazać ugodę i potwierdzenia przelewów, bo to może mieć znaczenie dla kwoty dochodzonej i samych kosztów. Na pozwie i ugodzie zgadza się numer umowy albo dane pierwotnego długu?
JakubUpadlosc
2026-05-13 21:40
Brzmi to tak, jakby ugoda i pozew dotyczyły tego samego długu, ale już na innym etapie rozliczenia albo nawet z inną podstawą wyliczenia. Czasem w pozwie widnieje stan zadłużenia z dnia wniesienia sprawy, a późniejsze wpłaty z ugody w ogóle nie są jeszcze uwzględnione. Bywa też, że firma windykacyjna dochodzi tylko części roszczenia, a resztę zostawia na później, stąd te kwoty mogą wyglądać dziwnie. Jeśli masz ugodę na piśmie i potwierdzenia przelewów od lutego, to właśnie te dokumenty najwięcej wyjaśniają, bo można porównać, co dokładnie uznali w ugodzie, a czego żądają w pozwie. Sprawdź też, czy w ugodzie jest dokładnie ten sam numer umowy, wierzytelności albo dane zadłużenia co w papierach z sądu. Zdarza się również, że pozew został złożony wcześniej, a sąd doręczył go dopiero teraz, kiedy ugoda już działa. Wtedy rozbieżność nie musi oznaczać, że oni mają rację, tylko że dokumenty są z różnych momentów. Masz w ugodzie zapis, że wstrzymują dochodzenie roszczenia w sądzie albo cofają pozew?
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-05-13 22:42
Miałam podobną sytuację: po podpisaniu ugody i regularnych wpłatach przyszedł pozew, bo w systemie dalej „szedł” stary stan zadłużenia albo kancelaria działała równolegle z windykacją i nikt tego nie zatrzymał na czas. Jeśli masz ugodę i potwierdzenia przelewów, to właśnie na tych papierach zwykle wychodzą potem takie rozbieżności — w pozwie masz wpisaną cesję i datę ugody?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy