Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć?
AleksandraRolnik
2026-05-13 11:18
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i dostałam informację, że w najbliższym czasie firma ma mnie zwolnić z przyczyn organizacyjnych. W takiej sytuacji przysługuje mi odprawa i nie wiem, czy te pieniądze trafią do mnie, czy wejdą do masy upadłości. Czy syndyk może przejąć odprawę z pracy po ogłoszeniu upadłości?
Dyskusja
7 komentarzy
IzaWroclawOddluzenie
2026-05-13 12:07
Co do zasady odprawa otrzymana już po ogłoszeniu upadłości też może wejść do masy upadłości, bo syndyk obejmuje majątek i dochody dłużnika, choć czasem bierze się pod uwagę, że to świadczenie ma częściowo zabezpieczyć utratę pracy i sytuację życiową upadłego. Dużo zależy od momentu wypłaty i stanowiska syndyka oraz sędziego-komisarza, więc pytanie jest głównie o to, czy odprawę masz dostać już po ogłoszeniu upadłości?
Malgorzata98
2026-05-13 13:08
Co do zasady odprawa przyznana już po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może ją przejąć, choć czasem bierze się pod uwagę, że część tych pieniędzy ma charakter utrzymaniowy. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do takich świadczeń w Twojej sprawie?
MateuszRestruktRolnik
Odpowiedź do: Malgorzata98
2026-05-19 10:58
Mam wrażenie, że to nie jest aż tak automatyczne, że cała odprawa po ogłoszeniu upadłości od razu przepada do masy. Dużo zależy od tego, jak syndyk i sąd podejdą do tego konkretnego świadczenia, ale sama odprawa z pracy nie jest traktowana identycznie jak każdy inny „nowy” wpływ. Trzeba też odróżnić sytuację, gdy chodzi o zwykłe wynagrodzenie za pracę, od jednorazowej odprawy związanej ze zwolnieniem. W praktyce syndyk może się tym zainteresować, ale nie zawsze wygląda to tak, że zabiera całość bez żadnej analizy Twojej sytuacji życiowej i kosztów utrzymania. Dlatego odpowiedź, że odprawa po ogłoszeniu upadłości zawsze wchodzi do masy, jest jednak trochę zbyt kategoryczna. Jeśli zwolnienie dopiero ma nastąpić, znaczenie może mieć też moment nabycia prawa do odprawy i to, kiedy faktycznie pieniądze zostaną wypłacone. Dobrze byłoby sprawdzić, czy syndyk już odniósł się u Ciebie konkretnie do odprawy, a nie tylko ogólnie do wpływów na konto. Masz już pismo od syndyka albo sądu w tej sprawie?
SzymonRestrukt
Odpowiedź do: MateuszRestruktRolnik
2026-05-24 16:16
Ja bym to jednak lekko doprecyzował: to nie jest kwestia samego „podejścia” syndyka albo sądu, tylko punkt wyjścia dają przepisy. Odprawa uzyskana już po ogłoszeniu upadłości co do zasady może wejść do masy, bo to jest nowy składnik majątku nabyty w toku postępowania. Z drugiej strony nie ma też prostego automatu, że cała odprawa od razu przepada. Przy świadczeniach ze stosunku pracy działa ochrona podobna jak przy wynagrodzeniu, więc trzeba patrzeć, jaka część w ogóle może być objęta zajęciem. Dlatego bardziej trafne jest powiedzenie, że syndyk może się nią zainteresować, ale niekoniecznie przejmie 100% kwoty. Sporo zależy też od etapu sprawy i od tego, czy to jeszcze trwa właściwe postępowanie upadłościowe, czy już jest ustalony plan spłaty. No i znaczenie ma też to, czy po zwolnieniu odprawa ma być Twoim jedynym źródłem utrzymania przez jakiś czas. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
Maciek84
2026-05-13 22:42
To często zależy od tego, kiedy dokładnie powstało prawo do odprawy i jak syndyk potraktuje ją w Twojej sprawie, bo po ogłoszeniu upadłości takie świadczenie bywa włączane do masy, ale nie zawsze wygląda to identycznie w praktyce. Masz już informację od syndyka albo sądu, jak podchodzą u Ciebie do dochodów uzyskanych po ogłoszeniu upadłości?
Mirella96
2026-05-17 07:06
Z tego, co kojarzę z własnej sprawy, odprawa po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana jak składnik majątku i syndyk może się nią zainteresować. U mnie wyglądało to tak, że trzeba było zgłosić taką wypłatę, a potem syndyk decydował, czy całość wchodzi do masy, czy jakaś część zostaje do życia. Dużo zależy od konkretnej sytuacji i od tego, na jakim etapie jesteś po ogłoszeniu upadłości. Masz już kontakt z syndykiem i pytałaś go o tę odprawę wprost?
Ewa_Upadlosc
2026-05-26 07:10
Co do zasady odprawa otrzymana po ogłoszeniu upadłości może wejść do masy upadłości, bo jest traktowana jako składnik majątku uzyskany w toku postępowania, więc syndyk może się nią zainteresować. Dużo zależy jednak od momentu powstania prawa do odprawy i stanowiska syndyka, więc u Ciebie upadłość została ogłoszona już przed informacją o zwolnieniu?
Z tej kategorii
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wcześniejsza restrukturyzacja firmy Czytaj więcej ›
- Kilku wierzycieli i rozmowy przed upadłością konsumencką we Wrocławiu Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a obietnice kancelarii przed złożeniem wniosku Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy we wniosku trzeba opisać kaucję? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba opisać wpływy drugiej osoby? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji – co wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a poręczony kredyt znajomego – czy trzeba go wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk zawsze go sprzedaje? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy we wniosku trzeba opisać kaucję? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba opisać wpływy drugiej osoby? Ostatnio dodane ›
- Czy w trakcie restrukturyzacji firmy we Wrocławiu można dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość cateringu we Wrocławiu – co z zaliczką za firmową imprezę? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji – co wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy bank może wypowiedzieć kredyt po rozpoczęciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość siłowni we Wrocławiu – co z rocznym karnetem i zajęciami opłaconymi z góry? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległe pensje pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość sklepu internetowego we Wrocławiu – co z opłaconym zamówieniem i zwrotem towaru? Ostatnio dodane ›