Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć?
AleksandraRolnik
2026-05-13 11:18
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i dostałam informację, że w najbliższym czasie firma ma mnie zwolnić z przyczyn organizacyjnych. W takiej sytuacji przysługuje mi odprawa i nie wiem, czy te pieniądze trafią do mnie, czy wejdą do masy upadłości. Czy syndyk może przejąć odprawę z pracy po ogłoszeniu upadłości?
Dyskusja
3 komentarzy
IzaWroclawOddluzenie
2026-05-13 12:07
Co do zasady odprawa otrzymana już po ogłoszeniu upadłości też może wejść do masy upadłości, bo syndyk obejmuje majątek i dochody dłużnika, choć czasem bierze się pod uwagę, że to świadczenie ma częściowo zabezpieczyć utratę pracy i sytuację życiową upadłego. Dużo zależy od momentu wypłaty i stanowiska syndyka oraz sędziego-komisarza, więc pytanie jest głównie o to, czy odprawę masz dostać już po ogłoszeniu upadłości?
Malgorzata98
2026-05-13 13:08
Co do zasady odprawa przyznana już po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może ją przejąć, choć czasem bierze się pod uwagę, że część tych pieniędzy ma charakter utrzymaniowy. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do takich świadczeń w Twojej sprawie?
Maciek84
2026-05-13 22:42
To często zależy od tego, kiedy dokładnie powstało prawo do odprawy i jak syndyk potraktuje ją w Twojej sprawie, bo po ogłoszeniu upadłości takie świadczenie bywa włączane do masy, ale nie zawsze wygląda to identycznie w praktyce. Masz już informację od syndyka albo sądu, jak podchodzą u Ciebie do dochodów uzyskanych po ogłoszeniu upadłości?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nadpłata za prąd i gaz – czy syndyk może ją włączyć do masy upadłości? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Ostatnio dodane ›