Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć?

AleksandraRolnik 2026-05-13 11:18
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i dostałam informację, że w najbliższym czasie firma ma mnie zwolnić z przyczyn organizacyjnych. W takiej sytuacji przysługuje mi odprawa i nie wiem, czy te pieniądze trafią do mnie, czy wejdą do masy upadłości. Czy syndyk może przejąć odprawę z pracy po ogłoszeniu upadłości?

Dyskusja

3 komentarzy
IzaWroclawOddluzenie
2026-05-13 12:07
Co do zasady odprawa otrzymana już po ogłoszeniu upadłości też może wejść do masy upadłości, bo syndyk obejmuje majątek i dochody dłużnika, choć czasem bierze się pod uwagę, że to świadczenie ma częściowo zabezpieczyć utratę pracy i sytuację życiową upadłego. Dużo zależy od momentu wypłaty i stanowiska syndyka oraz sędziego-komisarza, więc pytanie jest głównie o to, czy odprawę masz dostać już po ogłoszeniu upadłości?
Malgorzata98
2026-05-13 13:08
Co do zasady odprawa przyznana już po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, więc syndyk może ją przejąć, choć czasem bierze się pod uwagę, że część tych pieniędzy ma charakter utrzymaniowy. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do takich świadczeń w Twojej sprawie?
Maciek84
2026-05-13 22:42
To często zależy od tego, kiedy dokładnie powstało prawo do odprawy i jak syndyk potraktuje ją w Twojej sprawie, bo po ogłoszeniu upadłości takie świadczenie bywa włączane do masy, ale nie zawsze wygląda to identycznie w praktyce. Masz już informację od syndyka albo sądu, jak podchodzą u Ciebie do dochodów uzyskanych po ogłoszeniu upadłości?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy