Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik?
UkladRenata
2026-05-10 20:16
Mam pytanie, bo próbuję sprawdzić swoją sprawę w Krajowym Rejestrze Zadłużonych i nie wiem, czy dobrze to robię. Wyszukiwałam po PESEL, potem jeszcze po nazwisku i pojawił mi się wynik, ale nie jestem pewna, czy to pokazuje całość moich zobowiązań, czy tylko informacje o postępowaniu. Nie wiem też, czy lepiej szukać po sygnaturze, jeśli już ją mam, czy PESEL wystarczy. Trochę boję się, że źle odczytuję te dane i wyciągam z nich za dużo. Czy ktoś mógłby napisać, jak to sprawdzić poprawnie, żeby nie pomylić samego wpisu w KRZ z pełną listą długów?
Dyskusja
6 komentarzy
EdytaWroclaw
2026-05-11 06:17
Też bym to rozdzieliła na dwie rzeczy: wynik w KRZ nie zawsze pokazuje pełną listę wszystkich zobowiązań, tylko często dane o konkretnym postępowaniu, więc łatwo to źle zinterpretować. Jeśli masz sygnaturę, to zwykle warto sprawdzić też po niej, bo wtedy łatwiej potwierdzić, czy patrzysz dokładnie na swoją sprawę, a nie tylko na ogólny wpis wyszukany po PESEL albo nazwisku. Tu jest dobrze opisane, czym różni się wyszukiwanie po PESEL, nazwisku i sygnaturze: https://medior.pl/blog/krajowy-rejestr-zadluzonych-jak-sprawdzic-dane-w-krz. Sprawdzałaś, czy w wyniku masz tylko wzmiankę o postępowaniu, czy też pełne dane sprawy?
SlawekOddluzenie
2026-05-11 19:00
Z tego co wiem, w KRZ nie zobaczysz pełnej listy wszystkich swoich długów, tylko informacje związane z konkretnymi postępowaniami i wpisami, które tam trafiły. Jeśli masz sygnaturę, to najlepiej sprawdzać właśnie po niej, bo wynik jest wtedy najdokładniejszy, a PESEL czy nazwisko służą bardziej do ogólnego wyszukania sprawy. Trzeba też uważnie czytać, czy wynik dotyczy samego postępowania, czy np. obwieszczenia, bo to nie zawsze oznacza pełny obraz sytuacji.
Lena_Restrukt
2026-05-12 03:23
Też bym szła przede wszystkim po sygnaturze, jeśli już ją masz, bo wtedy łatwiej upewnić się, że patrzysz dokładnie na swoje postępowanie, a nie tylko ogólny wynik wyszukiwania. PESEL czy nazwisko pomagają coś znaleźć, ale KRZ nie działa jak pełna lista wszystkich zobowiązań, tylko pokazuje dane powiązane z wpisem albo sprawą. Jak masz wątpliwość przy wyniku, sprawdź jeszcze rodzaj postępowania i daty, bo to dużo wyjaśnia. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie trwa odblokowanie konta po zajęciu przez komornika i czy spłata wystarczy?.
Arek_92
2026-05-12 22:55
Z tego co wiem, w KRZ nie widzisz po prostu pełnej listy wszystkich swoich długów, tylko informacje o konkretnych postępowaniach i obwieszczeniach, które tam zostały ujawnione. Jeśli masz sygnaturę, to najlepiej sprawdzić też po niej, bo wtedy łatwiej upewnić się, że chodzi dokładnie o Twoją sprawę, a PESEL czy nazwisko służą bardziej do wyszukania wpisu. Sam wynik warto czytać razem z opisem postępowania, bo samo pojawienie się danych nie zawsze oznacza pełny obraz zobowiązań.
Bartek_81
2026-05-13 09:35
Z tego co wiem, KRZ pokazuje głównie informacje o postępowaniach i wpisach w rejestrze, a nie zawsze pełną listę wszystkich zobowiązań. Jeśli masz sygnaturę, to po niej najłatwiej trafić dokładnie na właściwą sprawę, a PESEL czy nazwisko są dobre raczej do szerszego wyszukania. Najważniejsze jest, żeby sprawdzić, czy patrzysz na dane o samym postępowaniu, a nie zakładać od razu, że to kompletny wykaz wszystkich długów.
Oskar92
2026-05-13 23:46
Dokładnie tak, sygnatura daje największą pewność, że sprawdzasz konkretnie swoje postępowanie, a nie tylko zbieżny wynik po danych osobowych. Z tego co wiem, w KRZ widać przede wszystkim informacje o samym postępowaniu i jego przebiegu, a nie pełną listę wszystkich zobowiązań w jednym miejscu. PESEL jest dobry na start, ale jeśli masz już sygnaturę, to na niej najłatwiej potem poprawnie odczytać wynik.
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nadpłata za prąd i gaz – czy syndyk może ją włączyć do masy upadłości? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›