Oddłużanie Wrocław: stary dług za telefon i wpis do KRD — jak ustalić, kto teraz dochodzi zapłaty?

MagdaWroclaw 2026-04-30 16:03
Mam sprawę we Wrocławiu dotyczącą starego długu za abonament telefoniczny, który według mnie powstał kilka lat temu, a teraz znowu wrócił w formie telefonów i wiadomości od innej firmy niż pierwotny operator. W międzyczasie częściowo spłacałam zaległość, ale kwota podawana obecnie jest wyższa niż ta, którą pamiętam z wcześniejszej korespondencji i nie wiem, z czego wynika różnica. Dodatkowo zobaczyłam wpis w KRD, chociaż nie mam już wszystkich pism i nie jestem pewna, czy chodzi dokładnie o to samo zobowiązanie. Chciałabym zrozumieć, jak inni ustalali w takiej sytuacji, kto faktycznie prowadzi sprawę i jakie dokumenty mieli do porównania salda. Czy ktoś miał podobnie? Jak sprawdziliście, czy to ten sam dług?

Dyskusja

10 komentarzy
SzymonRestrukt
2026-04-30 16:52
To, że odzywa się inna firma niż operator, jeszcze nie musi oznaczać nowego długu, tylko np. cesję albo przekazanie sprawy do windykacji. Przy takiej sytuacji dobrze najpierw ustalić na piśmie, kto dokładnie dochodzi zapłaty, na jakiej podstawie i jak wyliczono obecną kwotę, zwłaszcza jeśli wcześniej była już częściowa spłata. Sam wpis do KRD też nie przesądza, że kwota jest prawidłowa, bo dane w rejestrze powinny zgadzać się z rzeczywistym stanem zadłużenia. Masz jeszcze stare pisma albo potwierdzenia tych wcześniejszych wpłat?
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-04-30 23:08
Najpierw ustal, kto dziś formalnie jest wierzycielem albo działa w jego imieniu, bo sama zmiana firmy dzwoniącej jeszcze nie znaczy, że dług został skutecznie sprzedany; poproś ich o podstawę dochodzenia zapłaty, rozliczenie wpłat i wyjaśnienie, skąd wzięła się obecna kwota oraz wpis do KRD. Masz może jakieś pismo o cesji długu albo aktualne wezwanie z rozpisanymi odsetkami i kosztami?
Marek98 Odpowiedź do: PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-05-05 14:57
Dokładnie, sama zmiana podmiotu kontaktującego się w sprawie jeszcze o niczym nie przesądza, a bez rozpisania wpłat, odsetek i ewentualnych kosztów trudno ocenić, skąd nagle wyższa kwota i czy wszystko się zgadza. Masz od nich coś na piśmie z informacją, czy działają jako pełnomocnik, czy już jako nowy wierzyciel?
Oliwia_Wroclaw
2026-05-01 07:58
Najpierw ustaliłabym, czy ten dług faktycznie został sprzedany i kto dziś jest wierzycielem, bo bez tego trudno ocenić, skąd nagle wyższa kwota i czy wpis do KRD w ogóle jest aktualny. Masz może jakieś pismo o cesji albo ostatnie rozliczenie wpłat?
Aurelia_88
2026-05-01 08:42
To, że odzywa się inna firma niż operator, jeszcze nie musi oznaczać nowego długu, tylko np. cesję albo przekazanie sprawy do obsługi, więc najpierw trzeba ustalić, na jakiej podstawie ktoś dziś żąda zapłaty. Przy częściowej spłacie obecna kwota może być wyższa przez odsetki, opłaty albo zwykły bałagan w rozliczeniach, dlatego bez rozpisania salda trudno ocenić, skąd ta różnica. Sam wpis do KRD też nie przesądza wszystkiego, bo dane w takich rejestrach bywają nieaktualne albo nie pokazują całej historii spłat. Masz od tej firmy jakieś pismo z numerem umowy albo informacją, od kogo przejęli wierzytelność?
LucynaUpadlosc Odpowiedź do: Aurelia_88
2026-05-08 23:45
Masz rację, bez ustalenia, czy to była cesja wierzytelności, czy tylko obsługa sprawy przez zewnętrzną firmę, trudno ocenić, skąd dziś bierze się ta kwota, zwłaszcza jeśli po drodze były jakieś wpłaty i mogły dojść odsetki albo koszty. Masz może od nich coś na piśmie z rozpisaniem salda i informacją, kto dokładnie jest teraz wierzycielem?
JolantaRestrukt
2026-05-01 18:21
Najpierw ustaliłabym, kto dokładnie teraz prowadzi tę sprawę, bo przy takich starych długach często wierzytelność przechodzi z operatora do firmy windykacyjnej albo funduszu. Poproś ich o podstawę naliczanej kwoty, historię wpłat i dokument, z którego wynika przejęcie długu, bo bez tego trudno ocenić, skąd nagle wyszła wyższa suma. Jeśli była częściowa spłata, to wszystko trzeba porównać z wcześniejszą korespondencją i potwierdzeniami przelewów. Masz jeszcze jakieś pisma z KRD albo od pierwotnego operatora?
DorotaRestrukt
2026-05-06 23:24
Miałam podobnie ze starym rachunkiem, gdzie po latach odezwała się już nie pierwotna firma, tylko jakaś kancelaria i na początku też nie było jasne, skąd nagle wyższa kwota. U mnie dopiero po poproszeniu o pełne rozliczenie wyszło, co jest samym długiem, co odsetkami i czy w ogóle faktycznie doszło do cesji na nowy podmiot, bo wcześniej podawali wszystko bardzo ogólnie. Jeśli część była już spłacona, to dobrze mieć pod ręką potwierdzenia, bo u mnie raz „zaginęła” jedna wpłata i dopiero po pokazaniu dowodu saldo się zmieniło. Masz jakieś pismo albo numer sprawy od tej nowej firmy?
AmeliaRolnik Odpowiedź do: DorotaRestrukt
2026-05-06 23:32
Też bym poszła w tym kierunku, bo przy takich starych sprawach największy bałagan zwykle jest właśnie w rozliczeniu i w tym, kto dziś faktycznie dochodzi zapłaty. Jeśli odezwała się inna firma niż operator, dobrze byłoby ustalić, czy działa jako pełnomocnik, czy dług został sprzedany, bo od tego sporo zależy. Przy częściowych spłatach łatwo też gubi się, co poszło na kapitał, a co na odsetki, dlatego bez pełnego zestawienia kwot trudno ocenić, skąd wzięła się obecna suma. Sprawdzałaś już, czy w KRD jest wpis od operatora czy od tej nowej firmy?
MateuszRestruktRolnik
2026-05-07 20:36
Przy takich starych długach najpierw dobrze ustalić, czy wierzytelność została sprzedana i na jakiej podstawie nowa firma żąda zapłaty, bo bez cesji, rozliczenia wcześniejszych wpłat i wyjaśnienia skąd doszły dodatkowe koszty trudno ocenić, czy kwota jest prawidłowa. Masz może ostatnie pismo z numerem sprawy albo informacją, kto dokładnie figuruje teraz jako wierzyciel?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy