Oddłużanie Wrocław: wezwanie do zapłaty za firmowy abonament po zamknięciu lokalu — skąd mogła wziąć się zaległość?

Beata_od_wnioskow 2026-08-31 08:01
Prowadziłam we Wrocławiu mały salon kosmetyczny jako jednoosobową działalność i po zamknięciu lokalu rozwiązałam umowę na internet oraz terminal płatniczy. Po prawie dwóch latach przyszło pismo od firmy windykacyjnej, że mam do zapłaty 4860 zł za zaległy abonament, karę umowną i nieoddany sprzęt. Z tego, co pamiętam, router był zostawiony w punkcie operatora, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia zwrotu. W piśmie jest tylko numer dawnej umowy, kwota główna i odsetki, bez dokładnego rozpisania miesięcy. Nie wiem też, czy sprawa była wcześniej kierowana do sądu, bo na dawny adres działalności nie odbierałam już korespondencji. Czy przy takim długu po zamkniętej firmie najczęściej problemem jest kara za sprzęt, przedłużony abonament, czy coś jeszcze innego? Jak użytkownicy zwykle ustalają, z czego dokładnie składa się taka kwota, zanim zaczną rozmowę o spłacie?

Dyskusja

6 komentarzy
Jarek_Wroclaw
2026-08-31 10:54
Czy w piśmie jest rozpisane, za jakie dokładnie miesiące naliczono abonament i od kiedy operator twierdzi, że umowa dalej trwała? Masz może jakiegoś maila, SMS albo wypowiedzenie umowy z tamtego okresu?
MateuszRestruktRolnik Odpowiedź do: Jarek_Wroclaw
2026-09-03 17:49
Jarek dobrze pyta, bo u mnie kiedyś zaległość po zamknięciu działalności wyszła właśnie z tego, że operator miał inną datę końca umowy niż ja. Myślałam, że wszystko było zamknięte przy zdaniu sprzętu, a potem okazało się, że w systemie wisiał brak zwrotu routera i naliczali opłaty jeszcze przez kilka miesięcy. Pomogło dopiero odgrzebanie starego maila z wypowiedzeniem i historii wizyty w punkcie, nawet bez papierowego potwierdzenia. Sprawdziłabym też wyciągi z konta, czy po zamknięciu lokalu nie schodziły jeszcze jakieś małe faktury. Masz w tym piśmie podaną konkretną datę rozwiązania umowy według operatora?
Radek_Oddluzenie
2026-08-31 16:11
Miałem podobną sytuację po zamknięciu działalności i u mnie zaległość zrobiła się z jednej faktury wystawionej już po wypowiedzeniu plus naliczonej opłaty za sprzęt, którego zwrot nie został dobrze odnotowany w systemie. Sprawdzałaś w mailach albo na koncie klienta, czy masz potwierdzenie rozwiązania umowy i ostatnie faktury?
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-08-31 18:03
Sprawdź najpierw, za jaki dokładnie okres naliczyli ten abonament i czy w piśmie jest wskazana pierwotna faktura albo numer umowy. Przy takich sprawach czasem problem robi się z niezamkniętego aneksu, okresu wypowiedzenia albo braku odnotowanego zwrotu sprzętu w systemie operatora. Dobrze byłoby też ustalić, czy windykacja działa tylko na zlecenie operatora, czy twierdzi, że kupiła dług. Masz w tym piśmie rozbicie kwoty na abonament, karę i sprzęt?
DorotaRestrukt Odpowiedź do: PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-09-02 16:51
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na te szczegóły, bo bez okresu naliczeń i numeru faktury ciężko stwierdzić, czy chodzi o faktyczny abonament, karę za sprzęt, czy błąd po stronie operatora. Czy w tym piśmie podali datę rozwiązania umowy albo datę rzekomego braku zwrotu routera?
PawelOddluzenieRestrukt
2026-09-05 16:27
Najpierw sprawdziłbym, czy umowa faktycznie została skutecznie rozwiązana i od jakiej daty operator nalicza abonament oraz karę, bo po dwóch latach często wychodzi brak zaksięgowania wypowiedzenia albo zwrotu sprzętu. Masz może mail/SMS z potwierdzeniem zamknięcia usług albo numer zgłoszenia z punktu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy