Oddłużanie Wrocław: zaległości w ZUS po zamknięciu działalności i pismo o egzekucji — jak ustalić, na jakim etapie jest sprawa?
DoradcaKrzysztof
2026-05-22 14:06
Prowadziłem we Wrocławiu jednoosobową działalność w branży transportowej i po jej zamknięciu zostały mi zaległości w ZUS za składki. Kwota według ostatniego pisma wynosi około 18 tysięcy złotych, ale nie wiem, ile z tego stanowią odsetki i koszty. Przez jakiś czas miałem układ ratalny, jednak po dwóch nieopłaconych ratach dostałem informację, że sprawa może trafić do egzekucji. Teraz przyszło pismo z urzędu skarbowego o zajęciu zwrotu podatku i nie mam pewności, czy to już pełna egzekucja, czy dopiero pierwszy krok. Nie mam komornika sądowego, tylko dokumenty z ZUS i urzędu skarbowego, więc trochę gubię się w nazewnictwie. Chciałbym zapytać, jak w praktyce wygląda ustalanie aktualnego etapu takiej sprawy we Wrocławiu i gdzie zwykle widać pełną kwotę zadłużenia. Czy ktoś miał podobną sytuację po zamknięciu działalności i potrafi opisać, jak wyglądała komunikacja z ZUS oraz urzędem?
Dyskusja
5 komentarzy
Romek_Oddluzenie
2026-05-22 15:47
Najpierw ustaliłbym w ZUS, czy układ ratalny został już formalnie zerwany i czy wystawiono tytuł wykonawczy, bo od tego zależy, czy sprawa jest jeszcze „wewnątrz” ZUS, czy już w egzekucji. Można poprosić o aktualne saldo z rozbiciem na składki, odsetki i koszty oraz o informację, do jakiego organu skierowano sprawę. Jeśli pismo przyszło od komornika albo urzędu skarbowego, to tam też da się sprawdzić sygnaturę i etap postępowania. Co dokładnie jest napisane w nagłówku tego pisma i kto je wysłał?
Mirella96
Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
2026-05-22 18:01
Romek dobrze wskazał kierunek, bo bez ustalenia, czy raty zostały formalnie rozwiązane, trudno ocenić, co dalej. Ja bym zaczął od kontaktu z ZUS we Wrocławiu i poprosił o aktualne rozliczenie zadłużenia, osobno składki, odsetki i ewentualne koszty, bo przy 18 tys. różnice mogą być spore. Jeśli jest już tytuł wykonawczy albo zajęcie, to wtedy trzeba sprawdzić, kto prowadzi egzekucję i na jakiej podstawie. Masz w tym piśmie informację o tytule wykonawczym albo nazwę organu egzekucyjnego?
Lena_Restrukt
2026-05-22 20:50
Najpierw rozdzieliłbym dwie rzeczy: samo zadłużenie w ZUS i etap egzekucji, bo z pisma czasem nie wynika to jasno. W ZUS można poprosić o aktualne saldo z rozbiciem na składki, odsetki i koszty oraz informację, czy tytuł wykonawczy został już wystawiony. Jeśli pismo przyszło z urzędu skarbowego albo od komornika skarbowego, to sprawa jest już dalej niż zwykłe wezwanie z ZUS. Przy kwocie 18 tys. zł dobrze mieć dokładną datę, od kiedy naliczają odsetki, bo przy starych składkach różnica potrafi być spora. Zerwany układ ratalny nie zawsze zamyka temat na stałe, ale zwykle trzeba wyjaśnić zaległe raty i złożyć nowy wniosek albo prosić o przywrócenie spłaty. We Wrocławiu da się to sprawdzić bezpośrednio w oddziale ZUS albo przez PUE, tylko dobrze mieć pod ręką numer sprawy z pisma. Zobacz też, czy w piśmie jest informacja o zajęciu konta, wynagrodzenia albo rachunku bankowego, bo to już konkretny etap egzekucji. Od kogo dokładnie przyszło to ostatnie pismo: z ZUS, urzędu skarbowego czy od komornika?
Magda81
Odpowiedź do: Lena_Restrukt
2026-05-24 09:34
Lena_Restrukt dobrze rozdzieliła temat, bo co innego ustalenie salda w ZUS, a co innego sprawdzenie, czy egzekucja już faktycznie ruszyła. Ja bym zaczął od kontaktu z ZUS i zapytania wprost o rozbicie tych 18 tys. oraz o to, czy jest już tytuł wykonawczy i do kogo trafiła sprawa.
JanekWroclaw
2026-05-23 07:08
Zacząłbym od kontaktu z ZUS we Wrocławiu i poproszenia o aktualne rozliczenie konta z rozbiciem na składki, odsetki i koszty oraz informację, czy tytuł wykonawczy został już przekazany do egzekucji. Co dokładnie jest napisane w tym ostatnim piśmie: upomnienie, zawiadomienie o zajęciu czy informacja o zerwaniu układu ratalnego?
Z tej kategorii
- Oddłużanie Wrocław: fundusz sekurytyzacyjny żąda więcej niż wynika z dawnych wpłat — skąd bierze się różnica? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: nakaz zapłaty wysłany na stary adres, a o sprawie dowiedziałem się dopiero od komornika — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: poręczyciel pożyczki dostał wezwanie do zapłaty po latach — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: spłata długu u komornika, a konto nadal zajęte — ile to zwykle trwa? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: stary dług za telefon i wpis do KRD — jak ustalić, kto teraz dochodzi zapłaty? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął wspólne konto małżonków — jak wygląda to w praktyce? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wezwanie do wyjawienia majątku po chwilówkach — co jest pilne na tym etapie? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: zaległy czynsz i przedsądowe wezwanie do zapłaty – od czego zacząć rozmowy? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: potrącenia z wynagrodzenia przez komornika — od czego zacząć? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›