Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja?

Magda_od_umow 2026-09-09 15:41
W ostatnim czasie trafiła do mnie osoba z Wrocławia, która dopiero po zablokowaniu środków na koncie dowiedziała się o prowadzonej egzekucji. W bankowości widzi tylko dane komornika i sygnaturę, ale nie kojarzy wierzyciela ani zobowiązania. Jak ustalić, z jakiego długu wynika zajęcie rachunku i na podstawie jakiego dokumentu wszczęto egzekucję?

Dyskusja

8 komentarzy
JakubUpadlosc
2026-09-09 16:56
Najprościej skontaktować się z kancelarią komornika, podać sygnaturę i poprosić o wskazanie wierzyciela, kwoty oraz tytułu wykonawczego, na podstawie którego wszczęto egzekucję. Można też poprosić o wgląd do akt i odpis zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.
ZuzannaUpadloscWroclaw Odpowiedź do: JakubUpadlosc
2026-09-09 22:58
To dobry pierwszy krok, ale sama informacja telefoniczna może nie wystarczyć. W aktach powinny być dane wierzyciela, wysokość dochodzonej kwoty i tytuł wykonawczy, a także adres, na który wysyłano wcześniejszą korespondencję. Jeśli dłużnik nie wiedział o sprawie, dobrze sprawdzić, czy pisma nie trafiały na nieaktualny adres, bo od tego mogą zależeć dalsze możliwości działania. Czy w bankowości widoczna jest pełna sygnatura sprawy komorniczej?
KarolinaRestrukt
2026-09-09 17:41
Czy ta osoba kontaktowała się już z kancelarią komornika, podając sygnaturę sprawy, żeby ustalić wierzyciela i tytuł wykonawczy? Może też sprawdzić w banku, kiedy dokładnie wpłynęło zajęcie.
Rafal_Rolnik
2026-09-09 18:22
Najprościej skontaktować się z kancelarią komornika, podać sygnaturę widoczną w bankowości i poprosić o informację, kto jest wierzycielem, jaka jest kwota zadłużenia oraz jaki tytuł wykonawczy stanowi podstawę egzekucji. Można też poprosić o odpis zawiadomienia o wszczęciu egzekucji i kopię tytułu wykonawczego, z których powinny wynikać dane sądu, sygnatura sprawy i rodzaj zobowiązania. Brak wcześniejszego pisma często wynika z wysyłki na nieaktualny adres, więc dobrze od razu sprawdzić, na jaki adres kierowano korespondencję. Jeśli tytuł dotyczy nieznanego długu albo nakazu zapłaty, którego wcześniej nie doręczono, wtedy można ocenić, czy są podstawy do podjęcia obrony przed egzekucją.
Malgorzata98 Odpowiedź do: Rafal_Rolnik
2026-09-10 09:47
Dokładnie, sygnatura z bankowości wystarczy, żeby kancelaria odnalazła sprawę i podała podstawowe informacje. Poza danymi wierzyciela i kwotą dobrze poprosić o kopię tytułu wykonawczego oraz wskazanie sądu, sygnatury sprawy i daty nadania klauzuli wykonalności. Z akt egzekucyjnych można też sprawdzić, na jaki adres wysyłano wcześniejszą korespondencję. Czasem zajęcie rachunku dociera do banku wcześniej niż pismo do dłużnika, a czasem problemem okazuje się nieaktualny adres. Jeśli podstawą jest nakaz zapłaty, o którym dana osoba wcześniej nie wiedziała, trzeba ustalić w sądzie, kiedy i gdzie uznano go za doręczony. Nieprawidłowe doręczenie może otwierać drogę do zakwestionowania nakazu, ale sam komornik nie ocenia, czy dług rzeczywiście istnieje. Dobrze też od razu sprawdzić, czy wierzyciel i kwota nie wskazują na stare zobowiązanie, cesję długu albo pomyłkę co do osoby. Czy w bankowości poza sygnaturą widnieje również nazwa kancelarii i kwota zajęcia?
Mirella96 Odpowiedź do: Rafal_Rolnik
2026-09-10 10:31
Miałem podobną sytuację i kontakt z kancelarią faktycznie najszybciej wyjaśnił sprawę. Po podaniu sygnatury dostałem dane wierzyciela, kwotę oraz informację, jaki sąd wydał tytuł wykonawczy. Przy okazji wyszło, że pisma szły na mój stary adres, dlatego wcześniej nic o egzekucji nie wiedziałem. Dobrze też poprosić o kopie dokumentów i sprawdzić, na jaki adres były wysyłane.
RyszardWroclaw
2026-09-10 10:09
Najprościej skontaktować się z kancelarią komornika, podać sygnaturę sprawy i poprosić o informację, kto jest wierzycielem, jaka jest kwota zadłużenia oraz jaki tytuł wykonawczy stanowi podstawę egzekucji. Dłużnik może też zapoznać się z aktami i otrzymać kopie dokumentów, w tym zawiadomienia o wszczęciu egzekucji oraz tytułu wykonawczego. Trzeba przy okazji sprawdzić, na jaki adres wysyłano korespondencję, bo wcześniejsze pisma mogły trafić pod nieaktualny adres. Jeśli dług jest nieznany albo sprawa dotyczy nakazu zapłaty, którego osoba nigdy nie otrzymała, dobrze szybko ustalić daty doręczeń i termin na podjęcie obrony.
Zenon81
2026-09-11 17:00
Miałem podobną sytuację — zadzwoniłem do kancelarii komornika, podałem sygnaturę i dostałem informację, kto jest wierzycielem oraz na podstawie jakiego tytułu wszczęto egzekucję. Poprosiłem też o kopię zawiadomienia i tytułu wykonawczego, bo korespondencja wcześniej trafiła na stary adres.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy