Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe?
KarolPoZmianie
2026-07-22 13:47
Otrzymałem pismo informujące o przelewie wierzytelności na nową firmę, która wzywa mnie do zapłaty zaległości sprzed kilku lat. W dokumencie podano jedynie numer umowy oraz kwotę, ale nie załączono szczegółowego rozliczenia ani potwierdzenia wcześniejszych wpłat. Chciałbym ustalić, czy taka firma powinna wykazać, skąd wynika zadłużenie i na jakiej podstawie dochodzi zapłaty. Sprawa dotyczy Wrocławia, a ja nie wiem, czy wcześniej było prowadzone postępowanie sądowe lub egzekucyjne. Jak w praktyce sprawdza się, czy roszczenie po cesji długu jest prawidłowo udokumentowane?
Dyskusja
4 komentarzy
Malgorzata98
2026-07-22 15:24
Czy w piśmie jest wskazane, kto był pierwotnym wierzycielem i z jakiej daty ma być ta umowa? Sama informacja o cesji i kwota to trochę mało, bo bez rozliczenia trudno sprawdzić, co składa się na zadłużenie i czy były uwzględnione wpłaty. Dobrze też zerknąć, czy podali datę wymagalności roszczenia, bo przy starszych sprawach może mieć to znaczenie. Czy dostałeś kopię umowy cesji albo chociaż załącznik potwierdzający, że ta konkretna wierzytelność została im przekazana?
JolantaRestrukt
Odpowiedź do: Malgorzata98
2026-07-22 15:38
Małgorzata98 dobrze zwróciła uwagę na pierwotnego wierzyciela i datę umowy, bo nowa firma powinna umieć pokazać podstawę długu, historię rozliczeń, wpłaty i sposób wyliczenia kwoty, a samo hasło „cesja” nie wyjaśnia jeszcze, czy roszczenie jest zasadne. Czy w tym piśmie podano datę wymagalności albo termin, od którego naliczają odsetki?
PatrykUpadlosc
2026-07-22 15:41
Nowa firma musi umieć wykazać nie tylko samą cesję, ale też podstawę długu, sposób wyliczenia kwoty, historię wpłat i ewentualne odsetki, więc samo podanie numeru umowy i kwoty to za mało do spokojnej oceny sprawy. Sprawdź też daty, bo przy zobowiązaniach sprzed kilku lat może wchodzić w grę przedawnienie; czy w piśmie podali datę wymagalności roszczenia?
KarolinaRestrukt
2026-07-23 10:39
Miałem podobną sytuację i samo zawiadomienie o cesji niewiele jeszcze wyjaśniało. Poprosiłem nową firmę o kopię umowy, historię spłat, sposób wyliczenia kwoty i dokument potwierdzający, że faktycznie przejęli tę konkretną wierzytelność. Dopiero po tym było widać, czy kwota ma sens, bo u mnie część wpłat w ogóle nie była ujęta. Sprawdź też daty, bo przy starszych sprawach często pojawia się temat przedawnienia. Czy w piśmie podali, z jakiej dokładnie umowy i z którego roku ma być ten dług?
Z tej kategorii
- Oddłużanie Wrocław: dopłata po zakończonym leasingu auta firmowego — skąd może się brać taka kwota? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: zajęcie wynagrodzenia przy kilku długach — czy potrącenia mogą iść do kilku komorników naraz? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wypowiedzenie umowy kredytu gotówkowego i zapowiedź pozwu — co zwykle dzieje się dalej? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wezwanie do zapłaty za dług po zmarłym rodzicu — jak ustalić odpowiedzialność spadkobiercy? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: zaległości w ZUS po zamknięciu działalności i pismo o egzekucji — jak ustalić, na jakim etapie jest sprawa? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: fundusz sekurytyzacyjny żąda więcej niż wynika z dawnych wpłat — skąd bierze się różnica? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: nakaz zapłaty wysłany na stary adres, a o sprawie dowiedziałem się dopiero od komornika — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: poręczyciel pożyczki dostał wezwanie do zapłaty po latach — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: spłata długu u komornika, a konto nadal zajęte — ile to zwykle trwa? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Ostatnio dodane ›
- Czy restrukturyzacja firmy wpływa na możliwość podpisania nowej umowy z kontrahentem? Ostatnio dodane ›