Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować?

Marta_od_rozliczen 2026-05-10 23:30
Mam już decyzję sądu o zakończeniu planu spłaty i teoretycznie długi mają być umorzone, ale nie wiem, co w praktyce powinnam jeszcze sprawdzić. Zastanawia mnie, czy po takim postanowieniu trzeba samemu pilnować aktualizacji w KRZ i BIK, czy to dzieje się automatycznie po jakimś czasie. Mam też obawę, co zrobić, jeśli odezwie się dawny wierzyciel albo komornik, mimo że plan został wykonany. Czy ktoś po całym zakończeniu upadłości przerabiał już taką sytuację i wie, jakie dokumenty najlepiej mieć pod ręką? Nie chciałabym po tylu latach znowu wyjaśniać wszystkiego od zera.

Dyskusja

7 komentarzy
Jarek_Wroclaw
2026-05-11 10:34
Po zakończeniu planu spłaty najważniejsze jest, żeby zachować postanowienie sądu i w razie czego mieć je pod ręką, gdyby odezwał się wierzyciel albo komornik. Z tego co wiem, część aktualizacji w rejestrach dzieje się automatycznie, ale i tak warto po pewnym czasie samemu sprawdzić KRZ i BIK, bo w praktyce różnie z tym bywa. Tu jest całkiem sensownie opisane, co jeszcze dopilnować po decyzji sądu: Zakończenie planu spłaty - co dalej po decyzji sądu. Miał ktoś u siebie sytuację, że po umorzeniu długów trzeba było jeszcze dodatkowo wyjaśniać coś z wierzycielem?
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-05-11 21:17
Po takiej decyzji warto przede wszystkim zachować postanowienie sądu i mieć je pod ręką, bo jeśli odezwie się wierzyciel albo komornik, to to jest podstawa do szybkiego wyjaśnienia sprawy. KRZ zwykle aktualizuje się z urzędu, ale BIK potrafi mieć opóźnienie, więc po jakimś czasie dobrze to po prostu sprawdzić samodzielnie. Jeśli mimo wykonania planu ktoś dalej będzie próbował dochodzić tych długów, to najlepiej od razu powołać się na postanowienie o zakończeniu planu i umorzeniu zobowiązań. Podobny watek byl tez tutaj: Jak napisać wniosek o odblokowanie konta przez komornika przed złożeniem upadłości?.
DamianRestruktRolnik
2026-05-12 06:11
Po takim postanowieniu warto przede wszystkim zachować odpis decyzji sądu i potwierdzenia wykonania planu spłaty, bo to jest najważniejszy dokument, gdyby ktoś jeszcze się odezwał. KRZ i BIK zwykle aktualizują się z czasem, ale i tak dobrze to po paru tygodniach samemu sprawdzić, żeby w razie czego szybciej złożyć wniosek o korektę. Jeśli napisze dawny wierzyciel albo komornik, to ja bym od razu wysłał im kopię postanowienia o zakończeniu planu i umorzeniu zobowiązań.
MonikaOddluzenie
2026-05-12 16:29
Dokładnie, najważniejsze to trzymać postanowienie sądu i w razie czego od razu nim się podeprzeć, zamiast wdawać się w długie tłumaczenia z wierzycielem czy komornikiem. Ja bym po prostu po jakimś czasie sama sprawdziła, czy dane w BIK się zgadzają, bo tu faktycznie różnie bywa z aktualizacją. Jeśli ktoś mimo wszystko jeszcze się odezwie, to mając dokument z sądu zwykle da się temat szybko uciąć.
Hubert_98
2026-05-13 06:40
Po zakończeniu planu spłaty najważniejsze to zachować postanowienie sądu i w razie czego mieć je pod ręką, gdyby odezwał się wierzyciel albo komornik. KRZ zwykle aktualizuje się w toku postępowania, ale BIK i inne bazy potrafią mieć opóźnienie, więc po jakimś czasie warto to po prostu sprawdzić samemu. Jeśli ktoś dalej będzie próbował dochodzić starego długu, to wysłałbym kopię postanowienia i żądał zamknięcia sprawy.
Aneta_Oddluzenie
2026-05-13 20:05
Dokładnie, samo postanowienie warto trzymać pod ręką, najlepiej też mieć kopię, bo to potem jest najważniejszy dokument przy jakichkolwiek nieporozumieniach. Ja bym jeszcze po pewnym czasie sprawdziła, czy dane w BIK faktycznie się zaktualizowały, bo z tym bywa różnie i czasem trzeba samemu zareagować. Jeśli odezwie się jakiś stary wierzyciel albo komornik, to nie wdawałabym się w dyskusje, tylko od razu powołała się na zakończenie planu spłaty i umorzenie zobowiązań.
AmeliaRolnik
2026-05-14 02:58
Po zakończeniu planu spłaty najważniejsze jest, żeby zachować postanowienie sądu i w razie czego mieć je pod ręką, gdyby odezwał się jakiś wierzyciel albo komornik. KRZ i BIK zwykle aktualizują się z czasem, ale i tak warto po kilku tygodniach samemu to sprawdzić, żeby nie zostały stare wpisy. Jeśli ktoś mimo umorzenia dalej czegoś żąda, to ja bym od razu powołała się na postanowienie sądu i wysłała jego kopię.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy