Jak napisać wniosek o odblokowanie konta przez komornika przed złożeniem upadłości?

AleksandraRolnik 2026-05-02 12:14
Mam zajęte konto przez komornika i zastanawiam się, czy przed złożeniem wniosku o upadłość konsumencką mogę jeszcze sama złożyć pismo o odblokowanie rachunku, żeby mieć dostęp chociaż do części pieniędzy na życie. Nie wiem tylko, czy taki wniosek kieruje się bezpośrednio do komornika, czy też trzeba to załatwiać jeszcze przez bank albo wierzyciela. Jeśli ktoś to przerabiał we Wrocławiu, to będę wdzięczna za podpowiedź, co dokładnie trzeba wpisać i jakie dokumenty dołączyć, żeby nie dostać od razu odmowy. Chodzi mi głównie o sytuację, gdy na konto wpływa pensja i nie mam z czego opłacić mieszkania oraz rachunków. Zastanawiam się też, czy samo pismo coś realnie daje, czy bez innych kroków przy egzekucji i tak nic to nie zmieni.

Dyskusja

8 komentarzy
Zosia90
2026-05-02 14:11
Najczęściej takie pismo składa się bezpośrednio do komornika, bo to on prowadzi zajęcie rachunku, a bank tylko wykonuje jego dyspozycję. We wniosku warto krótko opisać sytuację, wskazać numer sprawy, rachunku i zaznaczyć, że chodzi np. o środki potrzebne na utrzymanie albo pochodzące z wpływów, które nie powinny podlegać zajęciu, a do tego dołączyć potwierdzenia wpływów i wydatków. Samo pismo niestety nie zawsze wystarczy, bo jeśli komornik nie widzi podstaw, to bez zgody wierzyciela albo konkretnych dokumentów bank niczego sam nie odblokuje.
Romek_Oddluzenie
2026-05-03 00:59
Tak, co do zasady zaczyna się od pisma do komornika, a nie do banku, bo bank sam niczego tu nie odblokuje bez jego dyspozycji. Dobrze też od razu dopiąć dokumenty pokazujące, skąd są wpływy i że chodzi o środki na bieżące utrzymanie, bo samo ogólne uzasadnienie często nie wystarcza. Tu jest w miarę konkretnie opisane, jak to ugryźć i co dołączyć: Wniosek o odblokowanie konta przez komornika - jak napisać.
Teresa_84
2026-05-04 03:30
Dokładnie tak to zwykle wygląda, że zaczyna się od pisma do komornika, a nie do banku, bo bank sam niczego tu nie odblokuje. Dobrze też od razu dołączyć potwierdzenia wpływów albo dokumenty pokazujące, że chodzi o środki na bieżące utrzymanie, bo samo ogólne uzasadnienie często nie wystarcza. Jeśli planujesz upadłość, to tym bardziej warto to opisać jasno i konkretnie, żeby komornik widział całą sytuację. Podobny watek byl tez tutaj: Cesja wierzytelności przed upadłością konsumencką we Wrocławiu – kiedy to ma sens i jak nie wpaść na minę?.
MateuszRestruktRolnik
2026-05-05 04:15
Z tego co wiem, takie pismo składa się przede wszystkim do komornika, bo to on prowadzi zajęcie, a w treści warto od razu opisać swoją sytuację i wskazać, że chodzi o środki potrzebne na bieżące utrzymanie. Dobrze też dołączyć potwierdzenia wpływów, wyciąg z konta i dokumenty pokazujące koszty życia, bo samo ogólne pismo często nic nie daje. Bank sam z siebie zwykle konta nie odblokuje, jeśli nie dostanie odpowiedniej dyspozycji od komornika.
Bogdan_88
2026-05-05 15:12
Z tego co wiem, takie pismo składa się przede wszystkim do komornika, bo to on prowadzi zajęcie, ale w praktyce dużo zależy też od tego, czy na koncie są środki wolne od zajęcia albo np. wpływa tam wynagrodzenie czy świadczenia. We wniosku warto krótko opisać sytuację, wskazać numer sprawy, numer rachunku i napisać, o jakie środki chodzi, a do tego dołączyć potwierdzenia wpływów i dokumenty pokazujące, że potrzebujesz pieniędzy na bieżące utrzymanie. Sam bank zwykle tylko wykonuje zajęcie, więc bez decyzji komornika albo zgody wierzyciela niewiele sam od siebie nie odblokuje.
Krzysiek92
2026-05-06 10:21
Z tego co wiem, samo pismo składa się przede wszystkim do komornika, bo to on prowadzi zajęcie rachunku, a bank tylko wykonuje jego dyspozycję. We wniosku warto krótko opisać sytuację, wskazać, że chodzi o środki potrzebne na podstawowe utrzymanie, i dołączyć np. potwierdzenia wpływów albo dokumenty pokazujące źródło pieniędzy. Trzeba też pamiętać, że nie każdy rachunek da się po prostu „odblokować” samym pismem, bo dużo zależy od rodzaju środków i etapu sprawy, więc czasem bez zgody wierzyciela albo dodatkowych dokumentów nic się nie ruszy.
OlaOddluzenie
2026-05-06 23:24
Z tego co wiem, taki wniosek składa się przede wszystkim do komornika, bo to on prowadzi zajęcie rachunku, a w piśmie warto od razu opisać swoją sytuację i zaznaczyć, że chodzi o środki potrzebne na bieżące utrzymanie. Dobrze też dołączyć potwierdzenia wpływów i wydatków, bo samo ogólne pismo często nie wystarcza. Bank sam z siebie raczej konta nie odblokuje bez decyzji komornika, a czasem znaczenie ma też stanowisko wierzyciela.
PawelOddluzenieRestrukt
2026-05-07 05:31
Jeśli konto jest zajęte przez komornika, to pismo składa się przede wszystkim do komornika prowadzącego sprawę, a nie do banku, bo bank tylko wykonuje zajęcie. W takim wniosku warto krótko opisać sytuację, wskazać numer sprawy, rachunku i napisać, że chodzi o odblokowanie środków potrzebnych na bieżące utrzymanie, najlepiej z potwierdzeniami wpływów i wydatków. Trzeba też pamiętać, że samo pismo nie zawsze wystarczy, bo dużo zależy od tego, skąd pochodzą pieniądze i czy są podstawy do ograniczenia zajęcia.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy