Oddłużanie Wrocław: poręczyciel pożyczki dostał wezwanie do zapłaty po latach — jak to zwykle wygląda?

Sylwia_z_Nadodrza 2026-05-08 18:30
Kilka lat temu poręczyłam pożyczkę w rodzinie i do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, a teraz dostałam pismo od kancelarii z żądaniem spłaty całej kwoty. Pożyczkobiorca twierdzi, że coś wcześniej wpłacał, ale nie mam wglądu w umowę ani w historię sprawy i nie wiem, na jakim etapie to faktycznie jest. W piśmie jest krótki termin, a ja nie dostałam wcześniej żadnej informacji z sądu ani od komornika, więc próbuję ustalić, jak to wygląda od strony formalnej we Wrocławiu. Czy ktoś miał podobnie jako poręczyciel? Czy takie sprawy często trafiają od razu do egzekucji?

Dyskusja

3 komentarzy
BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-08 19:25
Miałam podobną sytuację i u mnie takie pismo z kancelarii było bardziej próbą szybkiego ściągnięcia pieniędzy niż jasnym pokazaniem, co już się w sprawie wydarzyło, więc dopiero po zobaczeniu umowy i informacji, czy był w ogóle nakaz albo przerwanie przedawnienia, dało się ocenić, czy to straszenie, czy realny etap windykacji. Masz w tym piśmie podaną sygnaturę sprawy albo podstawę, z czego oni wyliczyli tę kwotę?
MonikaOddluzenie Odpowiedź do: BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-08 19:45
Też bym od tego zaczął, bo samo pismo z kancelarii jeszcze niewiele mówi bez sprawdzenia, czy był wcześniej nakaz zapłaty, ugoda, cesja albo jakaś wpłata przerywająca bieg przedawnienia, a przy poręczeniu zakres odpowiedzialności wynika wprost z umowy. Masz w tym wezwaniu podany numer umowy albo sygnaturę sprawy?
MichalRestrukt
2026-05-09 07:27
Miałam podobną sytuację i samo pismo z kancelarii po latach jeszcze nie znaczy, że sprawa jest świeża ani że kwota jest dobrze policzona, bo często dopiero po zobaczeniu umowy, historii wpłat i informacji, czy był w ogóle nakaz albo egzekucja, wychodzi na jakim to jest etapie. Masz w tym piśmie podaną sygnaturę sprawy albo numer umowy?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy