Oddłużanie Wrocław: poręczyciel pożyczki dostał wezwanie do zapłaty po latach — jak to zwykle wygląda?
Sylwia_z_Nadodrza
2026-05-08 18:30
Kilka lat temu poręczyłam pożyczkę w rodzinie i do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, a teraz dostałam pismo od kancelarii z żądaniem spłaty całej kwoty. Pożyczkobiorca twierdzi, że coś wcześniej wpłacał, ale nie mam wglądu w umowę ani w historię sprawy i nie wiem, na jakim etapie to faktycznie jest. W piśmie jest krótki termin, a ja nie dostałam wcześniej żadnej informacji z sądu ani od komornika, więc próbuję ustalić, jak to wygląda od strony formalnej we Wrocławiu. Czy ktoś miał podobnie jako poręczyciel? Czy takie sprawy często trafiają od razu do egzekucji?
Dyskusja
3 komentarzy
BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-08 19:25
Miałam podobną sytuację i u mnie takie pismo z kancelarii było bardziej próbą szybkiego ściągnięcia pieniędzy niż jasnym pokazaniem, co już się w sprawie wydarzyło, więc dopiero po zobaczeniu umowy i informacji, czy był w ogóle nakaz albo przerwanie przedawnienia, dało się ocenić, czy to straszenie, czy realny etap windykacji. Masz w tym piśmie podaną sygnaturę sprawy albo podstawę, z czego oni wyliczyli tę kwotę?
MonikaOddluzenie
Odpowiedź do: BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-08 19:45
Też bym od tego zaczął, bo samo pismo z kancelarii jeszcze niewiele mówi bez sprawdzenia, czy był wcześniej nakaz zapłaty, ugoda, cesja albo jakaś wpłata przerywająca bieg przedawnienia, a przy poręczeniu zakres odpowiedzialności wynika wprost z umowy. Masz w tym wezwaniu podany numer umowy albo sygnaturę sprawy?
MichalRestrukt
2026-05-09 07:27
Miałam podobną sytuację i samo pismo z kancelarii po latach jeszcze nie znaczy, że sprawa jest świeża ani że kwota jest dobrze policzona, bo często dopiero po zobaczeniu umowy, historii wpłat i informacji, czy był w ogóle nakaz albo egzekucja, wychodzi na jakim to jest etapie. Masz w tym piśmie podaną sygnaturę sprawy albo numer umowy?
Z tej kategorii
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: nakaz zapłaty wysłany na stary adres, a o sprawie dowiedziałem się dopiero od komornika — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: spłata długu u komornika, a konto nadal zajęte — ile to zwykle trwa? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: stary dług za telefon i wpis do KRD — jak ustalić, kto teraz dochodzi zapłaty? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął wspólne konto małżonków — jak wygląda to w praktyce? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wezwanie do wyjawienia majątku po chwilówkach — co jest pilne na tym etapie? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: zaległy czynsz i przedsądowe wezwanie do zapłaty – od czego zacząć rozmowy? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: potrącenia z wynagrodzenia przez komornika — od czego zacząć? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wypowiedziany kredyt gotówkowy i zapowiedź cesji do funduszu – czy na tym etapie da się jeszcze zawrzeć ugodę? Czytaj więcej ›
- Wrocław: nakaz zapłaty z e‑Sądu (EPU) i równoległa windykacja — jak rozpoznać, co jest pilne? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›