Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens?

UkladAnna 2026-05-10 21:55
Mam pytanie, bo jeden z wierzycieli zaproponował mi ugodę pozasądową i nie wiem, czy w mojej sytuacji to faktycznie coś daje. Z jednej strony kuszą mnie niższe raty i zatrzymanie dalszych kosztów, ale z drugiej boję się, że podpiszę coś, czego potem nie udźwignę i tylko stracę czas. Czy taka ugoda realnie pomaga uporządkować dług, jeśli i tak rozważam upadłość konsumencką we Wrocławiu? Na co najbardziej uważać przed podpisaniem, zwłaszcza jeśli chodzi o odsetki, terminy i ewentualne konsekwencje przy braku jednej wpłaty? Jeśli ktoś przerabiał podobną sytuację, to chętnie poczytam, kiedy taka ugoda się opłaca, a kiedy lepiej jej nie brać.

Dyskusja

7 komentarzy
DorotaRestrukt
2026-05-11 06:29
Moim zdaniem ugoda ma sens tylko wtedy, gdy raty są naprawdę dopasowane do twoich obecnych możliwości i masz pewność, że je utrzymasz przez dłuższy czas. Warto dokładnie sprawdzić, czy w ugodzie wierzyciel faktycznie rezygnuje z części kosztów, odsetek albo dalszych roszczeń, bo czasem na papierze wygląda to lepiej niż w praktyce. Jeśli i tak jesteś już blisko decyzji o upadłości, to podpisywanie czegoś ponad siły może tylko odsunąć problem i dołożyć stresu.
Mirek_Upadlosc
2026-05-11 10:34
Też bym na to patrzył przede wszystkim przez pryzmat tego, czy po podpisaniu naprawdę wyjdziesz na prostą, a nie tylko odsuniesz problem o kilka miesięcy. Jeśli ugoda nie zamyka tematu kosztów, odsetek i ewentualnych dalszych działań wierzyciela, to przy planowanej upadłości może mieć ograniczony sens; do poczytania jest jeszcze https://medior.pl/blog/ugoda-pozasadowa-kiedy-sie-oplaca-i-co-daje, bo dobrze pokazuje, kiedy taka ugoda faktycznie coś daje, a kiedy jest tylko pozorną ulgą. Masz już policzone, czy te proponowane raty zostawią ci realnie cokolwiek na normalne życie?
Teresa_84
2026-05-12 01:21
Moim zdaniem ugoda ma sens tylko wtedy, jeśli rata jest naprawdę dopasowana do twoich realnych możliwości, a nie tylko dobrze wygląda na papierze. Trzeba bardzo uważnie sprawdzić, czy w ugodzie nie ma zapisów o natychmiastowej wymagalności całej kwoty po jednym opóźnieniu albo dodatkowych kosztów, które potem znowu cię obciążą. Jeśli już teraz widzisz, że nawet po obniżce możesz tego nie udźwignąć, to taka ugoda może tylko odsunąć problem w czasie zamiast go rozwiązać. Podobny watek byl tez tutaj: Upadłość konsumencka Wrocław - ile kosztuje cała procedura poza opłatą 30 zł?.
Przemek88
2026-05-12 16:53
Też bym na to patrzył przede wszystkim pod kątem realnej wykonalności, a nie samej obietnicy niższej raty. Jeśli ugoda ma tylko odsunąć problem o kilka miesięcy, a nie daje faktycznego zmniejszenia całości zadłużenia albo zatrzymania kosztów, to przed upadłością może nie mieć większego sensu. Najgorsze jest podpisanie czegoś na styk, bo wtedy łatwo znowu wpaść w zaległość i stracić czas.
Hubert_98
2026-05-13 04:47
Jeśli serio myślisz o upadłości, to ugoda ma sens tylko wtedy, gdy daje ci realnie lżejsze warunki i jesteś w stanie to spokojnie utrzymać, a nie tylko odsuwa problem o parę miesięcy. Najbardziej uważałbym na zapisy o uznaniu całego długu, dodatkowych kosztach i na to, czy jedna spóźniona rata nie powoduje od razu powrotu do pełnej kwoty. Jak dla mnie ugoda pomaga wtedy, gdy faktycznie porządkuje temat, a nie wtedy, gdy wygląda dobrze tylko na papierze.
Tatiana_Upadlosc
2026-05-13 20:22
Moim zdaniem ugoda ma sens tylko wtedy, jeśli rata jest naprawdę dopasowana do Twoich realnych możliwości, a warunki jasno zamykają temat kosztów i dalszych roszczeń. Jeśli już teraz widzisz, że możesz tego nie udźwignąć, to podpisanie ugody tylko odsunie problem i może jeszcze pogorszyć sytuację. Przed podpisaniem bardzo uważałabym na zapisy o odsetkach, dodatkowych opłatach i co się dzieje, gdy spóźnisz się z jedną ratą.
MikolajUpadlosc
2026-05-14 04:17
Moim zdaniem ugoda ma sens tylko wtedy, jeśli rata jest naprawdę dopasowana do Twoich możliwości i masz pewność, że ją utrzymasz dłużej niż przez 2-3 miesiące. Sama ugoda może zatrzymać część kosztów i trochę uporządkować sytuację, ale nie rozwiąże problemu, jeśli całościowo długi i tak są już nie do udźwignięcia. Przed podpisaniem dobrze sprawdzić, czy nie ma tam zapisów o wysokich konsekwencjach za jedno opóźnienie i czy wierzyciel faktycznie zamyka temat na jasnych warunkach.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy