Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć?

Renata81 2026-05-08 16:30
Jestem w trakcie przygotowywania dokumentów do upadłości konsumenckiej we Wrocławiu i mam wątpliwość dotyczącą kaucji za wynajmowane mieszkanie. Umowa najmu jeszcze trwa, ale właściciel potwierdził mi, że po jej zakończeniu kaucja ma zostać rozliczona i część pieniędzy powinna wrócić na moje konto. Nie wiem, czy taki przyszły zwrot kaucji syndyk traktuje jak zwykłe środki do przejęcia, skoro formalnie to są pieniądze wpłacone wcześniej przeze mnie. Czy ktoś miał podobną sytuację przy najmie prywatnym? Czy ma znaczenie, kiedy dokładnie nastąpi zwrot kaucji?

Dyskusja

7 komentarzy
Romek_Oddluzenie
2026-05-08 16:51
U mnie było podobnie i z tego, co potem ustalał syndyk, zwrot kaucji był traktowany po prostu jako mój składnik majątku, nawet jeśli fizycznie miał wrócić dopiero później. Dużo zależy od momentu ogłoszenia upadłości i od tego, czy ta wierzytelność wobec właściciela już w praktyce istnieje, więc lepiej tego nie przemilczeć w papierach. Sam zwrot kaucji nie jest zwykle traktowany jako coś „specjalnego” tylko dlatego, że dotyczy najmu, tylko raczej jak pieniądze, które mają do ciebie wrócić. Masz już wyznaczonego doradcę albo prawnika, który przegląda ci wniosek?
Rafal_Rolnik Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
2026-05-08 17:26
Też bym to tak rozumiał jak napisał Romek_Oddluzenie, bo syndyk patrzy nie tylko na pieniądze już na koncie, ale też na roszczenia, które realnie mają wrócić do dłużnika. U znajomego zwrot kaucji po zakończeniu najmu został wpisany jako składnik masy, mimo że rozliczenie z właścicielem było dopiero później. Sporo rozbija się o to, na jakim etapie była umowa i czy dało się już konkretnie określić, że jakaś część kaucji faktycznie wróci. Masz już termin końca najmu albo jakieś wstępne rozliczenie od właściciela?
BasiaWroclawOddluzenie Odpowiedź do: Romek_Oddluzenie
2026-05-08 21:43
Też mi się wydaje, że kluczowy jest właśnie moment ogłoszenia upadłości i to, czy roszczenie o zwrot kaucji da się już wtedy konkretnie określić. Jeśli umowa najmu jeszcze trwa, to sytuacja chyba nie jest aż tak oczywista, bo przecież po drodze mogą jeszcze wejść jakieś potrącenia ze strony właściciela. Ciekawe też, czy syndyk patrzył u Ciebie na sam zapis w umowie, czy dopiero na końcowe rozliczenie po zdaniu mieszkania. Masz już ustalone, kiedy dokładnie kończy Ci się najem?
LucynaUpadlosc
2026-05-08 17:01
Co do zasady zwrot kaucji z najmu jest traktowany jako składnik majątku, czyli jeśli pieniądze wrócą już po ogłoszeniu upadłości, syndyk może się tym zainteresować. Dużo zależy od tego, kiedy powstało roszczenie o zwrot i czy kaucja faktycznie wróci na Twoje konto już w toku postępowania, bo wtedy zwykle nie jest to „wolne” od masy upadłości. Jeśli część kaucji zostanie potrącona na zaległości albo zniszczenia, to syndyk bierze pod uwagę tylko realnie zwróconą kwotę. Masz już wyznaczonego doradcę albo prawnika, który przegląda Ci dokumenty do złożenia?
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-05-08 17:31
Co do zasady syndyk patrzy na to, czy masz wierzytelność, czyli prawo do otrzymania pieniędzy, nawet jeśli zwrot kaucji nastąpi dopiero po zakończeniu najmu. Jeśli po rozliczeniu umowy właściciel odda Ci część kaucji, to taka kwota zwykle wchodzi do masy upadłości, bo jest traktowana jak Twój majątek. Znaczenie ma też to, kiedy powstało roszczenie i czy kaucja nie zostanie w całości zużyta na zaległości albo szkody w mieszkaniu. Masz już wyznaczony termin złożenia wniosku we Wrocławiu?
Wojtek_Rolnik
2026-05-08 17:50
Z tego co wiem, zwrot kaucji po zakończeniu najmu może wejść do masy upadłości, bo dla syndyka to jest po prostu Twoja wierzytelność albo później środki, które do Ciebie wracają. Dużo zależy od momentu: czy prawo do rozliczenia kaucji powstało już przed ogłoszeniem upadłości, czy dopiero później i w jakiej wysokości faktycznie będzie zwrot. Sam fakt, że umowa jeszcze trwa, nie musi tego automatycznie wyłączać. Masz już wyznaczonego pełnomocnika albo konsultowałeś to z kimś od upadłości we Wrocławiu?
IzaWroclawOddluzenie
2026-05-08 23:45
Co do zasady zwrot kaucji jest traktowany jako Twój składnik majątku, więc syndyk może się tym zainteresować, nawet jeśli pieniądze wrócą dopiero po zakończeniu najmu. Dużo zależy od tego, kiedy powstanie roszczenie o zwrot i czy w momencie ogłoszenia upadłości będzie ono już realne do odzyskania. Jeśli część kaucji przepadnie na poczet zaległości albo zniszczeń, to syndyk może brać pod uwagę tylko tę kwotę, która faktycznie ma być Ci zwrócona. Masz już wyznaczony termin złożenia wniosku albo konsultację z pełnomocnikiem we Wrocławiu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy