Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem?

WroclawTomasz 2026-05-10 20:12
Cześć, mam pytanie do osób, które są już po zakończeniu postępowania upadłościowego we Wrocławiu. Sąd wydał postanowienie o zakończeniu sprawy, ale nie mam pewności, co dalej w praktyce z kontaktem z syndykiem i czy trzeba jeszcze coś dodatkowo zgłaszać do KRZ. Zastanawiam się też, od którego momentu wierzyciele i komornik powinni przestać podejmować jakiekolwiek działania, bo dalej przychodzą do mnie pisma i nie wiem, czy to normalne. Nie mam jeszcze jasności, czy plan spłaty zaczyna się automatycznie, czy trzeba czekać na osobne rozstrzygnięcie sądu. Jeśli ktoś przechodził to niedawno, to będę wdzięczny za wyjaśnienie, jak to wygląda po kolei.

Dyskusja

5 komentarzy
Kacper_Restrukt
2026-05-11 06:29
Po samym postanowieniu o zakończeniu upadłości warto jeszcze sprawdzić, czy sąd od razu ustalił plan spłaty, bo to właśnie od tego zależy, jakie obowiązki zostają na dalszym etapie i czy kontakt z syndykiem w praktyce już się kończy. Co do komornika i wierzycieli, to ich działania nie powinny być dalej prowadzone w zakresie zobowiązań objętych postępowaniem, ale w obiegu pism często jest opóźnienie, więc dobrze mieć pod ręką odpis postanowienia. Tu jest całkiem sensownie opisane, co dalej z KRZ, planem spłaty i egzekucją: Zakończenie postępowania upadłościowego - co dalej. U Ciebie sąd wydał już osobno postanowienie o planie spłaty, czy na razie tylko o zakończeniu samego postępowania?
Zosia90
2026-05-11 21:36
Dokładnie, dużo zależy od tego, czy razem z zakończeniem postępowania został już ustalony plan spłaty, bo wtedy wchodzi się już w trochę inny etap i syndyk zazwyczaj przestaje być stroną do kontaktu. U mnie dopiero po prawomocnym postanowieniu i po poinformowaniu wierzycieli wszystko zaczęło się faktycznie uspokajać, więc jeśli dalej przychodzą pisma od komornika, to warto sprawdzić, czy oni na pewno mają już informację z sądu. KRZ też dobrze co jakiś czas przejrzeć, żeby mieć pewność, że wszystkie wpisy i orzeczenia są już widoczne.
Tomek90
2026-05-12 16:10
U mnie po zakończeniu postępowania kontakt z syndykiem w praktyce już się urwał, chyba że była jeszcze jakaś konkretna sprawa do dopięcia z dokumentami. Samo zakończenie upadłości nie zawsze zamyka temat, bo jeśli sąd ustalił plan spłaty, to od tego momentu trzeba pilnować już głównie jego warunków, a nie syndyka. Co do komornika i wierzycieli, to teoretycznie po prawomocnym postanowieniu nie powinni dalej prowadzić działań sprzecznych z rozstrzygnięciem sądu, ale w praktyce pisma jeszcze potrafią przychodzić, więc warto sprawdzić, czy wszystko zostało prawidłowo odnotowane w KRZ i czy nie trzeba im dosłać odpisu postanowienia. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik?.
PaulinaRolnik
2026-05-13 00:33
Tak, właśnie ten moment prawomocności robi największą różnicę, bo wcześniej w praktyce różne pisma jeszcze potrafią krążyć. Jeśli plan spłaty został już ustalony, to zwykle syndyk schodzi na dalszy plan i trzeba pilnować głównie tego, co wynika z postanowienia sądu. U mnie też dopiero po uprawomocnieniu komornik i wierzyciele faktycznie przestali się odzywać, więc jeśli nadal coś przychodzi, to warto sprawdzić, czy wszystkie strony mają już odnotowaną tę informację.
Hubert_98
2026-05-13 19:36
Z tego co wiem, samo zakończenie postępowania nie zawsze zamyka temat całkowicie, bo jeśli sąd ustalił plan spłaty, to dopiero wtedy wchodzisz w kolejny etap i trzeba pilnować jego wykonywania. Z syndykiem po zakończeniu sprawy kontakt zwykle się urywa, chyba że masz jeszcze coś konkretnego do uzupełnienia, a do KRZ zazwyczaj nic samodzielnie już się nie zgłasza, jeśli nie ma wyraźnego wezwania. Co do komornika i wierzycieli, po prawomocnym postanowieniu nie powinni dalej prowadzić egzekucji w zakresie objętym upadłością, więc jeśli dalej przychodzą pisma, to warto sprawdzić, czy nie dotyczą starego etapu albo czy ktoś po prostu nie zaktualizował informacji.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy