Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć?
UkladAnna
2026-05-12 18:27
Mam pytanie do osób, które przechodziły przez upadłość konsumencką we Wrocławiu i były w trakcie zatrudnienia na etacie. Upadłość została już u mnie ogłoszona, syndyk się ze mną skontaktował, a w czerwcu pracodawca ma mi wypłacić premię roczną w wysokości około 8 tys. zł brutto za poprzedni rok. Nie wiem, czy taka jednorazowa premia jest traktowana tak samo jak zwykłe wynagrodzenie i czy syndyk może ją w całości przejąć. Zastanawiam się też, czy ma znaczenie to, że premia dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, ale wypłata będzie już po całym postanowieniu sądu. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce?
Dyskusja
8 komentarzy
MartaWroclaw
2026-05-12 18:50
Co do zasady taka premia po ogłoszeniu upadłości też jest traktowana jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk może się nią zainteresować, ale zwykle obowiązują tu te same ograniczenia potrąceń jak przy pensji, a nie automatyczne zabranie całej kwoty. Masz już od syndyka informację, czy kazał zgłaszać każdą dodatkową wypłatę z pracy?
Ania94
Odpowiedź do: MartaWroclaw
2026-05-12 19:18
Też to przerabiałem i u mnie syndyk potraktował premię roczną jako część wynagrodzenia, ale nie było tak, że zabrał całość bez patrzenia, tylko liczył to podobnie jak przy pensji. Daj znać, czy syndyk pisał Ci już coś konkretnie o tej premii.
EmiliaRolnik
Odpowiedź do: Ania94
2026-05-12 19:20
U mnie też to było rozliczane bardziej jak składnik wynagrodzenia niż jakiś „osobny” wpływ, więc samo to, że premia jest roczna i jednorazowa, jeszcze nie oznacza, że syndyk zabierze całość. Dużo zależy od tego, jak syndyk do tego podejdzie w praktyce i czy potraktuje ją dokładnie tak jak pensję, z uwzględnieniem kwoty wolnej od potrąceń. Znaczenie ma też to, za jaki okres ta premia jest wypłacana i kiedy formalnie powstało do niej prawo. Syndyk pisał Ci już coś konkretnie, czy na razie tylko ogólnie pytał o dochody?
Marek98
Odpowiedź do: EmiliaRolnik
2026-05-12 20:43
Też bym to widział podobnie jak EmiliaRolnik – sama roczna premia nie staje się automatycznie „osobnym” majątkiem tylko dlatego, że wpada jednorazowo. Po ogłoszeniu upadłości syndyk patrzy zwykle na to, czy to jest składnik wynagrodzenia za pracę, a wtedy stosuje się raczej zasady jak przy pensji, czyli nie zawsze chodzi o przejęcie całej kwoty. Spore znaczenie ma też to, za jaki okres ta premia jest należna i kiedy powstało do niej prawo, bo syndyk może to różnie interpretować. Jeśli to premia od pracodawcy wynikająca normalnie z zatrudnienia, to często jest traktowana właśnie jako część dochodu ze stosunku pracy, a nie jakiś wyjątkowy jednorazowy wpływ. W praktyce dużo zależy od konkretnego syndyka i od tego, czy pracodawca wypłaci to jako zwykły składnik płacowy na liście wynagrodzeń. Dobrze też od razu zgłosić syndykowi, że taka wypłata będzie, żeby potem nie było problemu, że coś zostało pominięte. Sama kwota brutto też trochę zaciemnia obraz, bo dla syndyka i tak liczy się realnie to, co finalnie wpłynie po potrąceniach. Syndyk mówił Ci już coś konkretnie o premiach albo innych dodatkowych wypłatach z pracy?
Krzysiek92
2026-05-12 20:28
Z tego co kojarzę, kluczowe jest to, za jaki okres ta premia przysługuje i kiedy dokładnie powstało do niej prawo. Jeśli to premia za czas sprzed ogłoszenia upadłości, syndyk może uznać, że wchodzi do masy upadłości, nawet jeśli wypłata będzie już później. Z kolei jeśli to bardziej uznaniowa premia i pracodawca dopiero teraz decyduje o jej przyznaniu, sytuacja bywa mniej oczywista. Dużo też zależy od tego, jak jest to zapisane w regulaminie wynagradzania albo w umowie o pracę. Sam fakt, że to jednorazowa wypłata, raczej nie przesądza jeszcze sprawy, bo syndyk patrzy bardziej na źródło i moment nabycia prawa do tych pieniędzy. Dobrze byłoby też ustalić, czy syndyk traktuje to jak część wynagrodzenia podlegającą ograniczeniom potrąceń, czy jako inny składnik majątku. A masz tę premię wpisaną w regulaminie jako gwarantowaną, czy jest całkiem uznaniowa?
PatrykUpadlosc
2026-05-12 22:55
Z tego co wiem, sama premia roczna po ogłoszeniu upadłości nie jest automatycznie „nietykalna” tylko dlatego, że jest jednorazowa. Syndyk zwykle patrzy na to jak na składnik wynagrodzenia, więc może się tym zainteresować, ale znaczenie ma też to, za jaki okres ta premia przysługuje i kiedy powstało do niej prawo. Sam Wrocław tu akurat niewiele zmienia, bo zasady są co do zasady takie same w całym kraju. Masz już od syndyka informację, czy chce dokumentów od pracodawcy o tej premii?
DanielRolnikUpadlosc
2026-05-13 08:23
Z tego co wiem, taka premia po ogłoszeniu upadłości zwykle jest traktowana jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk może się nią zainteresować i w praktyce dużo zależy od tego, kiedy powstało do niej prawo oraz jak podejdzie do tego konkretny syndyk. Masz już od syndyka informację, czy kazał zgłaszać każdą dodatkową wypłatę z pracy?
MiloszRolnik
2026-05-13 08:49
U mnie syndyk potraktował premię roczną tak samo jak część wynagrodzenia, czyli nie było tak, że cała kwota od razu została mi zostawiona do swobodnego użycia. Dużo zależy od tego, kiedy powstało prawo do tej premii i jak syndyk to zakwalifikuje, ale przy upadłości często patrzą na takie wpływy jak na składnik masy albo dodatkowy dochód do uwzględnienia. Najgorzej jest po prostu przemilczeć temat, bo potem są niepotrzebne problemy, a u mnie lepiej zadziałało od razu zgłoszenie tego syndykowi i wysłanie paska od pracodawcy. Masz już od syndyka informację, jak liczy potrącenia z pensji?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z żoną – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot kaucji za wynajem mieszkania – czy syndyk może ją przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nadpłata za prąd i gaz – czy syndyk może ją włączyć do masy upadłości? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›
- Jak sprawdzić swoje dane w KRZ i dobrze odczytać wynik? Ostatnio dodane ›