Kilku wierzycieli i rozmowy przed upadłością konsumencką we Wrocławiu

Grzegorz_81 2026-06-21 21:31
Mam klienta z Wrocławia, który ma zadłużenie w kilku miejscach: bank, firma pożyczkowa, zaległy czynsz i jeszcze jedna stara sprawa po działalności. Z praktyki widzę, że największy problem zaczyna się wtedy, gdy każdy wierzyciel ma inną historię, inne zabezpieczenia i inny poziom presji na dłużnika. Zastanawiam się, jak kancelarie układają sobie taką sprawę przed rozmowami, bo sama lista długów to za mało, jeśli nie widać terminów, egzekucji, ugód i tego, kto realnie może blokować rozwiązanie. Czy przy kilku wierzycielach najpierw robi się taką mapę interesów i dopiero potem propozycje układowe albo decyzję o wniosku o upadłość? Ciekawi mnie też, jakie czerwone flagi najczęściej wychodzą na początku, zanim sprawa trafi dalej.

Dyskusja

1 komentarzy
Sebastian_84
2026-06-22 02:12
Przy kilku wierzycielach samo zestawienie kwot faktycznie niewiele daje, bo ważniejsze jest to, kto ma zabezpieczenie, kto już działa procesowo/egzekucyjnie i gdzie jest największe ryzyko szybkiej eskalacji. Ja bym przed rozmowami układał to raczej jako mapę interesów i terminów, a dopiero potem myślał o propozycjach dla każdego wierzyciela. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym kierunku: Jak kancelaria prowadzi sprawę z kilkoma wierzycielami? https://medior.pl/blog/jak-kancelaria-prowadzi-sprawe-z-kilkoma-wierzycielami. Kluczowe pytanie brzmi chyba, czy celem jest jeszcze układ z częścią wierzycieli, czy już tylko uporządkowanie dokumentów pod upadłość konsumencką.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy