Upadłość konsumencka Wrocław a poręczony kredyt znajomego – czy trzeba go wpisać we wniosku?

Tadek_od_faktur 2026-06-23 09:17
Mam klienta z Wrocławia, który kilka lat temu poręczył kredyt znajomemu, a teraz bank zaczyna się odzywać także do niego. Sam myśli o upadłości konsumenckiej, ale nie wie, czy taki dług z poręczenia traktuje się tak samo jak zwykłe zobowiązanie. Czy we wniosku o upadłość konsumencką trzeba opisać poręczony kredyt, nawet jeśli główny kredytobiorca jeszcze coś spłaca?

Dyskusja

3 komentarzy
KarolinaRestrukt
2026-06-23 09:52
Z mojego doświadczenia taki poręczony kredyt trzeba ująć we wniosku, nawet jeśli znajomy jeszcze coś spłaca. Poręczyciel odpowiada wobec banku i skoro bank już się odzywa, to syndyk oraz sąd raczej będą chcieli mieć pełny obraz sytuacji. U nas problem był właśnie taki, że ktoś potraktował poręczenie jako „nie swój dług”, a potem trzeba było prostować papiery. Czy bank wysłał już konkretne wezwanie do zapłaty, czy na razie tylko informacyjne pisma?
Magda81 Odpowiedź do: KarolinaRestrukt
2026-06-23 10:10
Karolina, ma to sens, zwłaszcza jeśli bank już kieruje pisma do poręczyciela, bo wtedy trudno udawać, że temat go nie dotyczy. A czy w takim przypadku wpisywaliście całą kwotę kredytu, czy tylko tę część, której bank realnie żądał od poręczyciela?
LucynaUpadlosc
2026-06-23 19:09
U mnie syndyk pytał o takie poręczenie normalnie jak o zobowiązanie warunkowe, więc było wpisane we wniosku mimo że główny kredytobiorca jeszcze coś spłacał. Bank i tak może się odezwać do poręczyciela, więc lepiej nie udawać, że tematu nie ma.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy