Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku?

Grzegorz_81 2026-06-24 19:16
Coraz częściej widzę sprawy, gdzie ktoś ma kilka pożyczek online, część przedłużaną albo refinansowaną przez kolejne firmy. Przy składaniu wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu pojawia się problem, czy każdą taką umowę trzeba opisać osobno, nawet jeśli pieniądze szły głównie na spłatę wcześniejszych zobowiązań. Jak sąd patrzy na takie chwilówki zaciągane jedna po drugiej?

Dyskusja

4 komentarzy
Sylwia96
2026-06-24 21:03
U mnie przy podobnej sytuacji każda chwilówka była wpisana osobno, nawet jeśli jedna szła na spłatę drugiej. We wniosku bardziej chodziło o pokazanie całego mechanizmu zadłużenia niż udawanie, że to było jedno zobowiązanie. Sąd patrzył na daty, kwoty i to, czy z dokumentów wynika spirala pożyczek, a nie pojedynczy przypadek. Dobrze mieć historię przelewów i umowy z paneli klienta, bo po czasie firmy potrafią mieszać nazwy przy refinansowaniach.
Romek_Oddluzenie Odpowiedź do: Sylwia96
2026-06-24 21:37
Też miałem podobne wrażenie, że przy takich chwilówkach bardziej liczy się pokazanie całego ciągu zdarzeń, a nie łączenie tego w jedną historię. Jeśli była osobna umowa, osobna firma albo refinansowanie, to u mnie było to rozpisane oddzielnie, nawet gdy realnie pieniądze tylko przeszły dalej na spłatę poprzedniej pożyczki. Sąd raczej patrzył, jak narastało zadłużenie i czy wszystko zgadza się z umowami, przelewami i wezwaniami do zapłaty. Masz jeszcze dostęp do paneli tych firm albo potwierdzeń przelewów?
BasiaWroclawOddluzenie Odpowiedź do: Sylwia96
2026-06-24 21:44
Sylwia96, właśnie ten mechanizm następujących po sobie pożyczek wydaje mi się tu kluczowy. Przy kilku chwilówkach online łatwo się w tym pogubić, bo formalnie to różne umowy, a faktycznie pieniądze często tylko krążyły między spłatami, refinansowaniami i kolejnymi kosztami. Zastanawiam się, jak szczegółowo opisywałaś cel tych pożyczek, jeśli część była brana wyłącznie po to, żeby zamknąć poprzednią. Czy wystarczyło wskazać daty, kwoty i wierzycieli, czy dopisywałaś też krótkie wyjaśnienie, że to był ciąg zadłużania się? Mam też wrażenie, że przy takich sprawach ważne może być pokazanie, kiedy sytuacja wymknęła się spod kontroli, a nie tylko sama liczba umów. Zwłaszcza jeśli wszystko było zawierane przez internet i dokumenty są głównie w mailach albo panelach klienta. Sąd dopytywał Cię później o konkretne chwilówki, czy bazował głównie na tym, co było we wniosku?
NataliaOddluzenie
2026-06-24 21:24
U mnie pełnomocnik kazał wpisać każdą chwilówkę osobno, nawet te refinansowane, bo sąd i tak patrzy na ciąg zadłużania i na co szły pieniądze. Dobrze było też krótko opisać, że część pożyczek była brana już tylko po to, żeby spłacać poprzednie.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy