Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – jak opisać czynsz i kaucję we wniosku?

Radek_82 2026-09-06 17:44
Mam sytuację, w której osoba składająca wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu mieszka w wynajętym lokalu i ma regularny czynsz, opłaty za media oraz wpłaconą wcześniej kaucję. Nie chodzi o zaległość wobec właściciela, tylko o prawidłowe pokazanie stałych kosztów i tej kaucji w dokumentach. Czy we wniosku trzeba osobno opisać umowę najmu, wysokość czynszu i kaucję za mieszkanie?

Dyskusja

8 komentarzy
Oskar92
2026-09-06 18:32
Tak, dobrze osobno opisać umowę najmu, miesięczny czynsz, media i kaucję, bo pokazuje to realne koszty utrzymania oraz ewentualną wierzytelność z tytułu zwrotu kaucji po zakończeniu najmu. Jeśli kaucja nie jest do zwrotu teraz, tylko zabezpiecza umowę, można to krótko zaznaczyć przy opisie najmu.
Rafal_Rolnik Odpowiedź do: Oskar92
2026-09-06 19:52
Oskar92 dobrze to ujął, u mnie przy podobnej sytuacji czynsz i media były wpisane jako stałe koszty utrzymania, a kaucja osobno z dopiskiem, że jest wpłacona przy najmie i na razie tylko zabezpiecza umowę. Masz tę kaucję wpisaną w umowie najmu z konkretną kwotą?
KasiaUpadloscWroclaw
2026-09-06 18:43
U mnie przy takim wniosku czynsz i media były wpisane jako stałe miesięczne koszty utrzymania, bez robienia z tego osobnej historii. Umowę najmu opisałem krótko: od kiedy, na jaki lokal i jaka kwota czynszu, a kaucję podałem osobno, bo formalnie to jednak pieniądze wpłacone właścicielowi i mogą kiedyś wrócić. Nie miałem zaległości wobec wynajmującego, więc zaznaczyłem tylko, że to bieżące opłaty, a nie dług. Masz kaucję wpisaną w umowie najmu konkretną kwotą?
Justyna_Wroclaw Odpowiedź do: KasiaUpadloscWroclaw
2026-09-06 19:27
Podobnie to widzę jak KasiaUpadloscWroclaw, bo czynsz i media pokazują realne, stałe koszty życia osoby składającej wniosek. Samą umowę najmu można opisać krótko: od kiedy trwa, czego dotyczy lokal i ile wynosi miesięczna płatność, bez rozpisywania całej historii najmu. Kaucję dobrze ująć osobno, bo to nie jest bieżący koszt, tylko kwota wpłacona właścicielowi, która może wrócić po zakończeniu umowy. Czy ta kaucja nadal jest u właściciela, czy została już rozliczona z jakimiś opłatami?
Tatiana_Upadlosc Odpowiedź do: KasiaUpadloscWroclaw
2026-09-06 21:45
Tak bym to też rozumiał: czynsz i media jako bieżące koszty utrzymania, a sama umowa najmu krótko opisana bez rozpisywania całej historii. Przy kaucji doprecyzowałbym tylko, czy nadal jest u właściciela i czy podlega zwrotowi po zakończeniu najmu.
Adrian_94
2026-09-06 19:03
A ta kaucja jest dalej u właściciela jako zabezpieczenie, czy była już w jakiejś części rozliczana? We wniosku zwykle dobrze rozdzielić bieżące koszty mieszkania od samej informacji o umowie najmu, bo czynsz i media pokazują miesięczne wydatki. Kaucja to trochę inny temat niż czynsz, bo nie jest regularnym kosztem, tylko kwotą wpłaconą wcześniej i potencjalnie zwrotną. Jaka jest wysokość czynszu, mediów i kaucji?
Sylwia96
2026-09-07 09:50
A ta kaucja jest cały czas u właściciela jako zabezpieczenie umowy, czy była już w jakiejś części rozliczana z czynszem albo mediami? Pytam, bo inaczej wygląda zwykły stały koszt utrzymania mieszkania, a inaczej kwota, która formalnie może kiedyś wrócić do najemcy. Sam czynsz i media zwykle dobrze pokazać jako bieżące miesięczne koszty utrzymania, bez robienia z tego długu, jeśli nie ma zaległości. Umowę najmu też pewnie dobrze opisać krótko, żeby było jasne, z czego wynika ten wydatek i że osoba faktycznie tam mieszka. Przy kaucji zaznaczyłbym raczej, kiedy została wpłacona, w jakiej wysokości i że pozostaje u wynajmującego jako zabezpieczenie. Nie mieszałbym tego z comiesięcznym czynszem, bo to inny charakter kwoty. Czy w umowie najmu jest zapis, na jakich zasadach kaucja podlega zwrotowi?
Malgorzata98
2026-09-11 14:43
U mnie przy podobnej sytuacji czynsz i media były wpisane jako stałe miesięczne koszty utrzymania, a sama umowa najmu była opisana normalnie, bez robienia z tego osobnej historii. Kaucję podałem jako kwotę wpłaconą właścicielowi, bo formalnie to nadal pieniądze związane z najmem, nawet jeśli realnie nie ma się ich teraz w ręku. Dobrze mieć zgodność między tym, co jest we wniosku, a tym, co wynika z umowy i przelewów za czynsz. Czy ta kaucja jest zwrotna po zakończeniu najmu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy