Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy?

Janek_od_ukladow 2026-07-26 10:08
Prowadzę kilka spraw po stronie zadłużonych osób i coraz częściej widzę, że największy problem nie jest w samym wniosku, tylko w komunikacji z kancelarią. Klient słyszy, że „sprawa jest w toku”, ale nie wie, czy brakuje dokumentów, czy są jakieś ryzyka, ani jakie decyzje musi jeszcze podjąć. Moim zdaniem przy upadłości konsumenckiej we Wrocławiu powinno być jasno powiedziane, co zostało zrobione, na co się czeka i jakie terminy są realne. Czerwoną flagą jest dla mnie sytuacja, gdy kancelaria unika konkretów albo informuje dopiero wtedy, gdy klient sam kilka razy dopyta. Jak to u Was wyglądało, dostawaliście regularny status sprawy czy raczej trzeba było wszystko wyciągać samemu?

Dyskusja

8 komentarzy
BasiaWroclawOddluzenie
2026-07-26 15:34
Dla mnie minimum to krótki, konkretny status: co zostało złożone, na co czekamy i czy po stronie klienta są jeszcze jakieś braki. Przy sprawach zadłużeniowych samo „jest w toku” niewiele daje, bo człowiek nie wie, czy ma coś przygotować albo czy pojawiło się ryzyko. Dobrze też, gdy kancelaria jasno mówi, jakie decyzje trzeba podjąć i w jakim terminie, zamiast odzywać się dopiero wtedy, gdy robi się pilnie.
AlicjaRestruktRolnik Odpowiedź do: BasiaWroclawOddluzenie
2026-07-26 16:45
Zgadzam się, że sam ogólny status nie wystarcza, bo klient powinien wiedzieć, czy sprawa realnie idzie do przodu i czy coś jeszcze zależy od niego. Dobrą praktyką jest też oddzielanie informacji „czekamy na sąd” od „brakuje dokumentu” albo „pojawiło się ryzyko”, bo to zupełnie różne sytuacje. Do poczytania w tym kontekście jest też Jak kancelaria raportuje postępy sprawy przedsiębiorcy?, bo podobne zasady raportowania dobrze sprawdzają się nie tylko przy firmach, ale też przy sprawach zadłużeniowych osób fizycznych.
KasiaUpadloscWroclaw
2026-07-27 09:01
Moim zdaniem samo „sprawa jest w toku” to za mało, bo klient wtedy nie wie, czy ma coś zrobić, czy tylko czekać. Dobra kancelaria powinna krótko raportować status, braki w dokumentach, możliwe ryzyka i najbliższe terminy, nawet jeśli w danym tygodniu nie wydarzyło się nic przełomowego. Przy sprawach zadłużeniowych czy upadłościowych we Wrocławiu taka jasna komunikacja często daje klientowi więcej spokoju niż długie zapewnienia przez telefon. Podobny watek byl tez tutaj: Upadłość konsumencka Wrocław a wcześniejsza restrukturyzacja firmy.
KonradOddluzenie Odpowiedź do: KasiaUpadloscWroclaw
2026-07-28 02:56
Zgadzam się, przy takich sprawach brak konkretnej informacji szybko rodzi niepotrzebny stres. Klient powinien wiedzieć, czy kancelaria czeka na sąd, na dokumenty od niego, czy może pojawiło się coś, co wymaga decyzji. Nawet krótki komunikat raz na jakiś czas porządkuje sytuację i pokazuje, że sprawa faktycznie jest prowadzona.
JanekWroclaw
2026-07-28 17:43
Dla mnie minimum to krótki, konkretny status: co już poszło do sądu albo wierzycieli, czego jeszcze brakuje i jaki jest najbliższy realny termin. Samo „sprawa w toku” niewiele daje, bo człowiek nie wie, czy ma czekać, dosłać dokumenty, czy podjąć jakąś decyzję. Przy sprawach zadłużeniowych dobra kancelaria powinna też jasno mówić o ryzykach i czerwonych flagach, nawet jeśli to nie są wygodne informacje.
AmeliaRolnik
2026-07-29 08:35
Moim zdaniem samo „sprawa jest w toku” to zdecydowanie za mało, zwłaszcza gdy po drodze trzeba jeszcze coś uzupełnić albo podjąć decyzję. Dobra kancelaria powinna regularnie pisać, co już zrobiła, czego brakuje, jakie są ryzyka i kiedy realnie można spodziewać się kolejnego kroku. Przy sprawach zadłużeniowych czy firmowych taka jasna komunikacja często uspokaja bardziej niż ogólne zapewnienia.
Aga_96
2026-07-30 00:14
Dla mnie minimum to krótki status po każdym ważnym kroku: co zostało złożone, czego jeszcze brakuje i jaki jest realny termin kolejnego etapu. Samo „sprawa jest w toku” nic nie mówi, szczególnie gdy trzeba szybko uzupełnić dokumenty albo podjąć decyzję. Dobra kancelaria powinna też wprost sygnalizować ryzyka, a nie dopiero wtedy, gdy robi się problem.
JulitaUpadlosc
2026-07-30 10:46
Według mnie dobre raportowanie to nie tylko informacja, że „coś jest w toku”, ale krótkie wyjaśnienie, co już zrobiono, czego brakuje i jaki jest następny krok. Przy sprawach przedsiębiorców szczególnie ważne są ryzyka, terminy i decyzje, które musi podjąć zarząd, bo bez tego łatwo o opóźnienia. Czerwoną flagą jest dla mnie sytuacja, gdy kancelaria odpowiada ogólnikami i klient sam musi dopytywać o podstawowe rzeczy.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy