Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu?
Mirek_z_PsimPolem
2026-09-10 11:56
Prowadzę we Wrocławiu firmę usługową i mam zaległości w podatku dochodowym za kilka ostatnich okresów. Rozważam rozpoczęcie restrukturyzacji i zastanawiam się, czy taki dług wobec urzędu skarbowego może zostać uwzględniony w układzie?
Dyskusja
3 komentarzy
Rafal_Rolnik
2026-09-10 12:58
Z tego, co widziałem przy podobnej sytuacji, zaległy podatek dochodowy może zostać objęty układem, choć urząd skarbowy ma przy tym szczególne zasady głosowania i spłaty. Dużo zależy też od tego, kiedy dokładnie powstały zaległości.
SzymonRestrukt
Odpowiedź do: Rafal_Rolnik
2026-09-10 18:10
Rafał dobrze zwrócił uwagę na moment powstania zaległości, bo u mnie właśnie od dat zależało, które zobowiązania weszły do układu. Zaległy podatek dochodowy został ujęty w spisie wierzytelności, ale urząd skarbowy był traktowany trochę inaczej niż zwykli kontrahenci. Trzeba było też dokładnie rozdzielić sam podatek od odsetek i sprawdzić, co powstało przed otwarciem postępowania. Zaległości narastające już po tej dacie musiałem regulować na bieżąco. Sam fakt, że wierzycielem jest skarbówka, nie przekreśla więc objęcia długu restrukturyzacją. Sporo zależy jednak od rodzaju postępowania i propozycji układowych przygotowanych dla wierzycieli publicznoprawnych. U mnie księgowa razem z doradcą restrukturyzacyjnym ustalili kwoty z urzędem, bo początkowo saldo się nie zgadzało. Masz już zestawienie zaległości z podziałem na konkretne okresy?
JakubUpadlosc
Odpowiedź do: SzymonRestrukt
2026-09-11 09:51
To prawda, że data powstania zaległości ma znaczenie, ale sam urząd skarbowy nie jest automatycznie wyłączony z układu — zaległy podatek dochodowy może nim zostać objęty, zależnie od rodzaju zobowiązania i dnia układowego. Jakiego dokładnie okresu dotyczą te zaległości?
Z tej kategorii
- Zajęte konto firmowe a start restrukturyzacji Czytaj więcej ›
- Jak rozdzielacie stare saldo od nowych dostaw w restrukturyzacji? Czytaj więcej ›
- Realny koszt restrukturyzacji firmy we Wroclawiu Czytaj więcej ›
- Kiedy PZU przestaje wystarczać przy zadłużonej firmie? Czytaj więcej ›
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy dług z faktoringu można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy egzekucję komorniczą wobec firmy we Wrocławiu można wstrzymać przez restrukturyzację? Czytaj więcej ›
- Czy wypowiedziany kredyt firmowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy poręczenie prywatne właściciela wpływa na restrukturyzację firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Czy dług z faktoringu można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›