Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku?

Iwona_z_Sepolna 2026-09-09 14:32
Przy kompletowaniu dokumentów dla osoby z Wrocławia pojawił się problem z kilkoma równoległymi egzekucjami komorniczymi. Część spraw dotyczy tych samych wierzycieli, ale ma różne sygnatury, koszty i aktualne salda zadłużenia. Dodatkowo jedna egzekucja obejmuje wynagrodzenie, a druga rachunek bankowy. Czy każdą sprawę komorniczą trzeba opisać osobno? Czy wystarczą ostatnie pisma od komorników?

Dyskusja

6 komentarzy
MikolajUpadlosc
2026-09-09 15:23
Każdą egzekucję dobrze opisać osobno, nawet jeśli dotyczy tego samego wierzyciela, podając komornika, sygnaturę, aktualne saldo, koszty oraz sposób prowadzenia egzekucji. Ostatnie pisma mogą być podstawą, ale jeśli nie pokazują bieżącego zadłużenia albo wszystkich zajęć, przydadzą się też aktualne zestawienia od komorników. Trzeba przy tym uważać, żeby tego samego długu nie wykazać jako dwóch oddzielnych zobowiązań tylko dlatego, że ma kilka sygnatur. Czy w dokumentach jest wskazane, z jakiego tytułu wykonawczego wynika każda ze spraw?
Zosia90 Odpowiedź do: MikolajUpadlosc
2026-09-09 15:41
Zgadzam się z Mikołajem — każdą sygnaturę lepiej ująć oddzielnie, również gdy wierzyciel się powtarza. Przy każdej sprawie można podać komornika, saldo, koszty i rodzaj zajęcia, np. wynagrodzenia albo rachunku. Ostatnie pisma wystarczą, jeśli zawierają aktualne dane; przy niejasnych kwotach można wystąpić do kancelarii o bieżące zestawienie zadłużenia i kosztów. Trzeba też uważać, żeby tego samego długu nie policzyć podwójnie tylko dlatego, że pojawia się w kilku dokumentach.
Ania94
2026-09-09 15:31
U mnie każdą egzekucję wpisywało się osobno, nawet gdy wierzyciel był ten sam, bo różniły się sygnatury, koszty i salda. Zaznaczyłem też, czy zajęcie dotyczyło wynagrodzenia, czy rachunku bankowego. Ostatnie pisma od komorników były podstawą, ale przy rozbieżnych kwotach dołączałem też wcześniejsze dokumenty, żeby wszystko było czytelne. Ważne, żeby żadnej sygnatury nie pominąć i nie sumować kilku spraw w jedną pozycję.
ZuzannaUpadloscWroclaw
2026-09-09 15:53
Każdą egzekucję dobrze opisać osobno, podając komornika, sygnaturę, wierzyciela, aktualne saldo, koszty i sposób zajęcia, nawet jeśli część spraw dotyczy tego samego długu. Ostatnie pisma mogą wystarczyć jako załączniki, jeśli pokazują aktualny stan, ale trzeba uważać, żeby tej samej wierzytelności nie wykazać podwójnie.
Bogdan_88
2026-09-10 07:40
U mnie każda egzekucja była wpisana osobno, nawet gdy wierzyciel się powtarzał, z sygnaturą, aktualnym saldem, kosztami i sposobem zajęcia. Dołączyłem ostatnie pisma od komorników, ale wcześniej poprosiłem też o aktualne zestawienia zadłużenia, bo kwoty w starszych pismach już się nie zgadzały.
MajaRolnik
2026-09-10 10:43
Czy te różne sygnatury dotyczą faktycznie odrębnych tytułów wykonawczych, czy ten sam dług został przekazany do kilku egzekucji? To ma znaczenie, bo we wniosku wykazuje się przede wszystkim wierzycieli i konkretne zobowiązania, ale informacje o każdej trwającej egzekucji też dobrze ująć osobno. Przy każdej sprawie można podać komornika, sygnaturę, sposób egzekucji, aktualne saldo i naliczone koszty. Same ostatnie pisma mogą nie wystarczyć, jeśli nie pokazują aktualnego zadłużenia albo brakuje w nich danych o wierzycielu i tytule wykonawczym. Zajęcie wynagrodzenia i rachunku bankowego również lepiej opisać oddzielnie, nawet gdy dotyczą tego samego wierzyciela. Trzeba też uważać, żeby tego samego długu nie policzyć podwójnie tylko dlatego, że występuje pod kilkoma sygnaturami. Czy macie od komorników aktualne zestawienia sald dla każdej z tych spraw?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy