Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie?
Adam_z_Biskupina
2026-07-19 21:35
Prowadzę małą działalność i coraz poważniej myślę o uporządkowaniu długów, ale mam problem z oceną, komu można zaufać. Jeden doradca od razu mówił, że wszystko da się załatwić, zanim jeszcze zobaczył dokumenty, a drugi najpierw poprosił o dane z księgowości, umowy, zaległości i historię korespondencji z wierzycielami. Z mojego doświadczenia w branży wiem, że ostrożność w obietnicach i spisywanie ustaleń często więcej mówi o standardzie pracy niż sama pewność siebie na spotkaniu. Zastanawiam się, czy przy upadłości konsumenckiej po działalności też warto patrzeć na niezależność doradcy, sposób dokumentowania rozmów i to, czy jasno tłumaczy ryzyka. Czy ktoś z Wrocławia miał sytuację, w której dopiero po pierwszych konsultacjach wyszło, że kancelaria działała zbyt pobieżnie albo przeciwnie, bardzo porządnie?
Dyskusja
6 komentarzy
KasiaUpadloscWroclaw
2026-07-20 06:12
Moim zdaniem ten drugi doradca zachował się dużo bardziej profesjonalnie, bo bez dokumentów można co najwyżej zgadywać, a nie oceniać realne opcje. Dobrze też zwrócić uwagę, czy doradca zapisuje ustalenia, jasno mówi o ryzykach i nie obiecuje efektu „na pewno”. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Jakie standardy pracy doradcy chronią przedsiębiorcę?. Zapytałabym jeszcze wprost, kto konkretnie będzie prowadził sprawę i jak często dostaniesz aktualizacje.
JanekWroclaw
Odpowiedź do: KasiaUpadloscWroclaw
2026-07-20 23:27
Dokładnie, samo podejście na początku dużo mówi. Jeśli ktoś najpierw chce zobaczyć dokumenty, historię zadłużenia i korespondencję, to przynajmniej opiera się na faktach, a nie na hasłach sprzedażowych. Dla mnie ważne byłoby też, czy po rozmowie zostaje jakiś ślad ustaleń i czy doradca potrafi powiedzieć wprost, gdzie są ryzyka.
Malgorzata98
2026-07-21 05:44
Dla mnie pierwszym sygnałem rzetelności jest to, że doradca nie zaczyna od obietnic, tylko od sprawdzenia dokumentów i realnej sytuacji firmy. Dobrze też, jeśli jasno zapisuje ustalenia, tłumaczy ryzyka i nie naciska na jedyne „słuszne” rozwiązanie. Przy długach ważne jest, żeby ktoś potrafił mówić konkretnie, ale bez udawania, że wszystko da się przewidzieć od razu. Podobny watek byl tez tutaj: Upadłość konsumencka Wrocław a obietnice kancelarii przed złożeniem wniosku.
DamianRestruktRolnik
2026-07-21 22:30
Dla mnie pierwszym filtrem jest to, czy doradca najpierw chce zobaczyć liczby i dokumenty, a dopiero potem mówi o możliwych scenariuszach. Rzetelny nie obiecuje cudów po jednej rozmowie, tylko tłumaczy ryzyka, spisuje ustalenia i jasno mówi, co zależy od wierzycieli, sądu albo kondycji firmy. Ważna jest też komunikacja, bo jeśli ktoś unika konkretów już na początku, to później zwykle nie będzie lepiej.
NataliaOddluzenie
Odpowiedź do: DamianRestruktRolnik
2026-07-22 11:22
Też bym na to patrzyła w pierwszej kolejności. Jeśli ktoś zaczyna od dokumentów, zobowiązań, terminów i korespondencji z wierzycielami, to przynajmniej wiadomo, że nie buduje planu na domysłach. Dla mnie ważne jest też, czy doradca zostawia po rozmowie konkretne ustalenia na piśmie i jasno oddziela to, na co ma wpływ, od tego, co zależy od sądu albo wierzycieli.
Aurelia_88
2026-07-23 00:49
Dla mnie pierwszym sygnałem rzetelności jest to, że doradca nie zaczyna od obietnic, tylko od sprawdzenia dokumentów i realnej sytuacji firmy. Dobrze też, jeśli jasno zapisuje ustalenia, tłumaczy ryzyka i nie naciska na szybkie decyzje bez pełnego obrazu sprawy. W restrukturyzacji ważna jest też niezależność, bo przedsiębiorca musi wiedzieć, czy ktoś faktycznie patrzy na jego interes, a nie tylko chce szybko podpisać umowę.
Z tej kategorii
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wcześniejsza restrukturyzacja firmy Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji przed złożeniem wniosku – jak to opisać? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Ostatnio dodane ›