Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem?

UkladRenata 2026-05-11 11:29
Kilka miesięcy przed złożeniem wniosku o upadłość sprzedałam swoje stare auto, bo potrzebowałam pieniędzy na bieżące opłaty i spłatę najpilniejszych zaległości. Samochód nie był nic wart ponad przeciętną cenę rynkową, ale nie wiem, czy syndyk albo sąd nie uznają potem, że taka sprzedaż tuż przed upadłością wygląda podejrzanie. Mam umowę sprzedaży i przelew od kupującego, jednak stresuję się, czy trzeba będzie jeszcze dokładnie tłumaczyć, na co poszły te środki. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy syndyk pytał o takie dokumenty?

Dyskusja

6 komentarzy
BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-11 12:33
U mnie była podobna sytuacja, tylko chodziło o sprzęt i też miałam stres, że ktoś to potem podciągnie pod kombinowanie przed upadłością. Z tego, co później wyszło w praktyce, największe znaczenie miało to, czy sprzedaż była normalna, za rynkową kwotę i czy dało się pokazać, gdzie poszły pieniądze. Skoro masz umowę i przelew od kupującego, to już wygląda dużo lepiej niż jakaś sprzedaż „na słowo” albo za gotówkę bez śladu. Jeśli auto nie poszło za podejrzanie niską cenę i nie sprzedałaś go komuś z rodziny za bezcen, to raczej nie wygląda to od razu źle. U mnie syndyk patrzył głównie na dokumenty i na to, czy nie było wyprowadzania majątku przed złożeniem wniosku. To, że pieniądze poszły na opłaty i pilne zaległości, też brzmi całkiem życiowo, a nie jak ukrywanie czegokolwiek. Jasne, mogą o to zapytać, ale samo pytanie to jeszcze nie problem. Masz może jeszcze potwierdzenia, że te pieniądze faktycznie poszły na rachunki albo spłatę zaległości?
KarolinaRestrukt Odpowiedź do: BasiaWroclawOddluzenie
2026-05-11 14:57
Miałam bardzo podobnie, tylko u mnie też kluczowe było to, że wszystko dało się normalnie udokumentować i nie było sprzedaży „po znajomości” za jakąś zaniżoną kwotę. Jeśli masz umowę, przelew i da się pokazać, że pieniądze poszły na bieżące opłaty albo zaległości, to już wygląda dużo spokojniej niż jakaś chaotyczna wyprzedaż przed samym wnioskiem. Sam syndyk raczej patrzy na to, czy nie było wyprowadzania majątku, a nie na sam fakt sprzedaży starego auta. Sprzedałaś je komuś obcemu i za cenę mniej więcej taką jak na ogłoszeniach?
Jarek_Wroclaw
2026-05-11 12:33
Sama sprzedaż auta przed złożeniem wniosku nie musi od razu oznaczać problemu, zwłaszcza jeśli poszło ono za normalną cenę i masz na to umowę oraz potwierdzenie przelewu. Dla syndyka zwykle znaczenie ma to, czy nie był to majątek wyprowadzony „na papierze” albo sprzedany komuś bliskiemu za zaniżoną kwotę. Jeśli pieniądze faktycznie poszły na bieżące życie i pilne zaległości, a nie gdzieś zniknęły bez śladu, to sytuacja wygląda dużo spokojniej. Dobrze, że masz dokumenty, bo właśnie takie rzeczy potem najbardziej pomagają wyjaśnić sprawę. Sąd i syndyk bardziej patrzą na to, czy wszystko da się logicznie wytłumaczyć i udokumentować, niż na sam fakt sprzedaży kilka miesięcy wcześniej. Stres jest zrozumiały, ale przy uczciwej transakcji i jasnym przepływie pieniędzy nie brzmi to od razu podejrzanie. Auto sprzedałaś osobie obcej czy komuś z rodziny?
Filip_90
2026-05-11 13:07
Sama sprzedaż auta przed złożeniem wniosku nie musi być problemem, jeśli cena była normalna rynkowo i da się pokazać, co stało się z pieniędzmi. To, że masz umowę sprzedaży i przelew, działa na plus, bo w razie pytań widać, że transakcja była realna, a nie „na papierze”. Syndyk zwykle patrzy głównie na to, czy majątek nie został sprzedany za bezcen albo przepisany komuś bliskiemu, żeby uciekł przed wierzycielami. Jeśli pieniądze poszły na bieżące opłaty i najpilniejsze zaległości, to sytuacja wygląda dużo spokojniej. Auto sprzedałaś osobie obcej czy komuś z rodziny?
MarcinRolnik
2026-05-11 13:20
Sama sprzedaż auta przed złożeniem wniosku nie musi wyglądać podejrzanie, jeśli cena była normalna, a pieniądze poszły na bieżące życie i spłatę zaległości, zwłaszcza skoro masz umowę i potwierdzenie przelewu. Problem zwykle zaczyna się dopiero wtedy, gdy auto poszło „za bezcen” albo komuś z rodziny, a sprzedaż była ile miesięcy przed wnioskiem?
IwonaUpadlosc
2026-05-11 21:10
Z tego, co widziałam u znajomej w podobnej sytuacji, sama sprzedaż auta przed upadłością nie zrobiła problemu, jeśli cena była normalna, były papiery i dało się pokazać, na co poszły pieniądze. Jeśli masz umowę i przelew, to już dużo daje, a sprzedałaś auto komuś obcemu czy rodzinie?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy