Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana?

Natalia_Rolnik 2026-05-11 13:08
Mam zawartą umowę z firmą cateringową z Wrocławia i wpłaconą zaliczkę na obsługę przyjęcia, a w ostatnich dniach pojawiły się informacje o jej niewypłacalności. Czy w takiej sytuacji należy w pierwszej kolejności zgłosić wierzytelność, czy najpierw wystąpić do firmy o potwierdzenie, czy usługa zostanie jeszcze zrealizowana? Jak ustalić, czy zamówione produkty, ustalone menu i termin realizacji nadal są wiążące po ogłoszeniu upadłości? Czy ktoś przechodził podobną sytuację we Wrocławiu i wie, jakie dokumenty warto przygotować, aby dochodzić zwrotu wpłaconych środków?

Dyskusja

8 komentarzy
AlicjaRestruktRolnik
2026-05-11 14:57
Ja bym najpierw wysłał do firmy krótkie pisemne pytanie o potwierdzenie, czy zamówienie zostanie wykonane zgodnie z umową, z podaniem terminu odpowiedzi. Jeśli nie odpiszą albo odpowiedź będzie wymijająca, wtedy zostaje zbieranie dokumentów i zgłoszenie wierzytelności, jeżeli faktycznie ruszy postępowanie. Dobrze też sprawdzić, czy masz w umowie dokładnie rozpisane menu, liczbę osób, termin i zakres obsługi, bo to potem ułatwia dochodzenie zaliczki albo ewentualnych roszczeń. Masz już od nich jakąś wiadomość po tych informacjach o niewypłacalności?
PaulinaRolnik Odpowiedź do: AlicjaRestruktRolnik
Też bym od tego zaczął, bo pisemne potwierdzenie od firmy da Ci jasność, czy umowa w ogóle ma szansę zostać wykonana i w jakim zakresie, a przy okazji będzie potem dowodem, jeśli skończy się na dochodzeniu zwrotu zaliczki. Masz już od nich jakąś odpowiedź albo sygnał, że termin i menu są nadal aktualne?
Zosia90
Na Twoim miejscu najpierw wysłałbym do firmy maila z prośbą o jasne potwierdzenie, czy obsługa przyjęcia w ustalonym terminie faktycznie dojdzie do skutku, bo to da Ci punkt wyjścia do dalszych działań. Jeśli zaczną unikać odpowiedzi albo potwierdzą problemy, wtedy zostaje już szybkie zgłoszenie wierzytelności i zebranie wszystkich dokumentów od umowy po potwierdzenie wpłaty; masz już od nich jakąś odpowiedź na piśmie?
Aurelia_88
2026-05-11 15:17
Na Twoim miejscu najpierw sprawdziłbym, co dokładnie dzieje się z tą firmą, bo samo pojawienie się informacji o niewypłacalności jeszcze nie zawsze oznacza, że usługa na pewno nie dojdzie do skutku. Dobrze mieć od nich pisemne potwierdzenie, czy podtrzymują termin, menu i cały zakres zamówienia, bo wtedy łatwiej ocenić, czy w ogóle szykować się do dochodzenia zwrotu zaliczki. Jeśli firma przestaje odpowiadać albo unika jasnej deklaracji, to byłby dla mnie sygnał, że trzeba działać dalej formalnie. Masz w umowie zapisane, do kiedy mieli potwierdzić realizację albo jakie są zasady zwrotu zaliczki?
JulitaUpadlosc
2026-05-11 15:24
Na Twoim miejscu najpierw wysłałbym do firmy maila z krótkim wezwaniem do potwierdzenia, czy usługa w ustalonym terminie i zakresie faktycznie będzie wykonana, bo od tego zależy, czy walczysz jeszcze o realizację umowy, czy już głównie o zwrot zaliczki i zgłoszenie wierzytelności, jeśli ruszy postępowanie. Sprawdź też, czy firma nadal działa w KRS lub CEIDG i czy nie ma już ogłoszonej upadłości albo restrukturyzacji; masz w umowie zapisane dokładnie menu, ilość porcji i termin?
JolantaRestrukt Odpowiedź do: JulitaUpadlosc
2026-05-11 17:51
Też bym od tego zaczął, bo przy takich historiach kluczowe jest, czy oni w ogóle jeszcze realnie działają, a nie tylko odbierają wiadomości. U mnie przy podobnej sytuacji samo dopytanie o potwierdzenie terminu, menu i liczby porcji szybko pokazało, że firma już nie ogarnia realizacji i wtedy od razu było wiadomo, że trzeba zbierać wszystko do ewentualnego dochodzenia zaliczki. Dobrze mieć odpowiedź na piśmie, bo potem łatwiej wykazać, czy umowa miała jeszcze szansę być wykonana, czy temat już się posypał. Masz od nich ostatnio jakikolwiek konkretny kontakt poza ogólnymi zapewnieniami?
RyszardWroclaw
2026-05-11 21:35
Miałem podobną sytuację z salą i usługodawcą przed imprezą, i najpierw próbowałem dostać od firmy konkretne potwierdzenie, czy termin i zakres usługi są w ogóle aktualne, najlepiej mailowo albo SMS-em, żeby został ślad. Jeśli zaczynają unikać odpowiedzi albo piszą bardzo ogólnikowo, to dla mnie był już sygnał, że trzeba równolegle zbierać dokumenty, umowę, potwierdzenie wpłaty i sprawdzać, czy ruszyło jakieś postępowanie, żeby potem zgłosić wierzytelność. Same ustalenia o menu, produktach i terminie dobrze mieć wyciągnięte w jedno miejsce z maili i wiadomości, bo później łatwiej pokazać, co dokładnie było zamówione. Masz z nimi jeszcze jakiś świeży kontakt z ostatnich dni?
Teresa_84
2026-05-12 08:33
Najpierw spróbowałbym ustalić, czy ta firma faktycznie jeszcze działa i potwierdza wykonanie usługi w Waszym terminie, bo od tego sporo zależy przy dalszych krokach z zaliczką i ewentualnym zgłoszeniem wierzytelności. Masz od nich coś na piśmie z ostatnich dni albo brak jakiegokolwiek kontaktu?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy