Upadłość konsumencka Wrocław a środki z PPK – czy syndyk może je wypłacić?
Marta_od_rozliczen
2026-05-10 06:28
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu i próbuję ustalić, jak w praktyce traktowane są środki zgromadzone w PPK. Pracuję na etacie w biurze rachunkowym, mam umowę na czas nieokreślony i na rachunku PPK uzbierało mi się około 18 tys. zł. Nie mam mieszkania ani samochodu, ale poza zwykłym kontem bankowym to właściwie jedyne większe oszczędności, jakie gdzieś figurują na moje nazwisko. Zastanawiam się, czy po ogłoszeniu upadłości syndyk może zażądać wypłaty tych pieniędzy albo włączyć je do masy upadłości. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że część wpłat pochodziła ode mnie, część od pracodawcy, a część z dopłat państwowych. W mojej sprawie nie ma jeszcze wyznaczonego terminu w sądzie, ale chcę wcześniej wiedzieć, jak takie środki są zwykle traktowane. Czy ktoś z Wrocławia przerabiał temat PPK przy upadłości konsumenckiej i wie, jak to wygląda w praktyce?
Dyskusja
7 komentarzy
Mirella96
2026-05-10 07:23
Z tego co wiem, środki z PPK co do zasady wchodzą do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować i doprowadzić do ich wypłaty. W praktyce nie działa to tak jak przy zwykłym koncie, bo PPK ma swoją specyfikę, ale przy upadłości konsumenckiej te oszczędności raczej nie są „nietykalne”. Przy kwocie około 18 tys. zł syndyk pewnie to uwzględni, zwłaszcza jeśli nie masz innego większego majątku. Masz już może stanowisko od prawnika albo syndyka, który prowadzi podobne sprawy we Wrocławiu?
KarolinaRestrukt
Odpowiedź do: Mirella96
2026-05-10 09:43
Mirella96 ma rację o tyle, że syndyk faktycznie może przyglądać się środkom z PPK, ale to nie działa automatycznie tak, jak przy pieniądzach leżących na zwykłym koncie. PPK co do zasady jest składnikiem majątku dłużnika, więc w postępowaniu upadłościowym temat może wrócić, tylko zwykle trzeba jeszcze uwzględnić zasady wcześniejszego zwrotu i potrąceń przewidziane dla tego programu. Dlatego samo stwierdzenie, że te środki „po prostu” przepadają do masy, jest trochę zbyt daleko idące. Masz już konsultację z kimś, kto składał taki wniosek konkretnie we Wrocławiu?
Kacper_Restrukt
Odpowiedź do: Mirella96
2026-05-16 08:20
Też mam takie rozeznanie, że syndyk patrzy na PPK jak na realne oszczędności, więc przy upadłości raczej nie jest to „niewidoczne”. U znajomego w podobnej sprawie temat wypłynął już na etapie ustalania majątku i trzeba było to po prostu wykazać w papierach, bo syndyk dopytywał o wszystkie zgromadzone środki. Samo to nie działa tak automatycznie jak zajęcie zwykłego konta, ale przy kwocie rzędu 18 tys. zł raczej bym się nastawiał, że zostanie to wzięte pod uwagę. Masz już to skonsultowane z kimś, kto składał upadłość we Wrocławiu?
Mirek_Upadlosc
2026-05-10 07:49
Z tego co wiem, środki z PPK co do zasady wchodzą do majątku dłużnika, więc syndyk może się nimi zainteresować i dążyć do ich spieniężenia na potrzeby masy upadłości. To nie działa tak jak przy części świadczeń, które są wyłączone spod egzekucji, bo PPK jest traktowane raczej jako oszczędności, nawet jeśli formalnie pieniądze są na osobnym rachunku. W praktyce dużo zależy od sędziego-komisarza i tego, jak syndyk podejdzie do sprawy, ale przy kwocie około 18 tys. zł raczej bym się liczył z tym, że trzeba ją ujawnić we wniosku. Masz już potwierdzenie salda z instytucji prowadzącej PPK?
EdytaWroclaw
2026-05-10 10:13
Z tego, co widziałem u znajomego przy upadłości, środki z PPK syndyk potraktował jak normalny składnik majątku i poszły do masy, więc samo to, że są „na emeryturę”, w praktyce go nie zatrzymało. Masz już potwierdzone u kogoś, kto składał we Wrocławiu, jak tam do tego podchodzą?
Rafal_Rolnik
2026-05-21 08:28
Z tego co kojarzę, środki z PPK co do zasady wchodzą do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować i dążyć do ich wypłaty. To nie działa tak jak z niektórymi świadczeniami wyłączonymi spod egzekucji, bo PPK jest traktowane bardziej jak oszczędności niż bieżący dochód do życia. Przy kwocie rzędu 18 tys. zł raczej bym zakładał, że we wniosku i w rozmowie z pełnomocnikiem trzeba to po prostu normalnie ujawnić, żeby potem nie było problemu. Masz już potwierdzenie z instytucji prowadzącej PPK, jakie dokładnie saldo jest na dziś?
KasiaUpadloscWroclaw
2026-05-21 13:06
Z tego co wiem, środki z PPK co do zasady wchodzą do majątku upadłego, więc syndyk może się nimi zainteresować i doprowadzić do ich wypłaty na rzecz masy upadłości, nawet jeśli formalnie są na osobnym rachunku. Dopytywałeś już kogoś, kto składał upadłość konkretnie we Wrocławiu, jak to wyglądało w praktyce u tamtejszych syndyków?
Z tej kategorii
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wcześniejsza restrukturyzacja firmy Czytaj więcej ›
- Kilku wierzycieli i rozmowy przed upadłością konsumencką we Wrocławiu Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a obietnice kancelarii przed złożeniem wniosku Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy we wniosku trzeba opisać kaucję? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba opisać wpływy drugiej osoby? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji – co wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a poręczony kredyt znajomego – czy trzeba go wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk zawsze go sprzedaje? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy we wniosku trzeba opisać kaucję? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba opisać wpływy drugiej osoby? Ostatnio dodane ›
- Czy w trakcie restrukturyzacji firmy we Wrocławiu można dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość cateringu we Wrocławiu – co z zaliczką za firmową imprezę? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze pensji – co wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy bank może wypowiedzieć kredyt po rozpoczęciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość siłowni we Wrocławiu – co z rocznym karnetem i zajęciami opłaconymi z góry? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki zaciągnięte przez internet – jak opisać je we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległe pensje pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość sklepu internetowego we Wrocławiu – co z opłaconym zamówieniem i zwrotem towaru? Ostatnio dodane ›