Oddłużanie Wrocław: nakaz zapłaty wysłany na stary adres, a o sprawie dowiedziałem się dopiero od komornika — jak to zwykle wygląda?
Michal_z_Oltaszyna
2026-05-09 09:01
Chciałbym zapytać, jak w praktyce przebiegają sprawy, w których nakaz zapłaty został doręczony na nieaktualny adres, a dłużnik dowiaduje się o postępowaniu dopiero po zajęciu rachunku przez komornika. W moim przypadku korespondencja miała trafiać na adres, pod którym od kilku lat już nie mieszkam, a żadnego pisma wcześniej faktycznie nie odebrałem. Interesuje mnie, czy w takiej sytuacji najpierw ustala się skuteczność doręczenia, czy egzekucja zazwyczaj toczy się dalej do czasu wyjaśnienia sprawy. Czy ktoś z Wrocławia miał podobny przypadek i może opisać, jak wyglądała kolejność czynności po pierwszym kontakcie z kancelarią komorniczą?
Dyskusja
9 komentarzy
SlawekOddluzenie
2026-05-09 10:40
U mnie to wyglądało tak, że o całej sprawie dowiedziałem się dopiero wtedy, gdy komornik zajął konto, bo nakaz poszedł na stary adres. Później w sądzie wyszło, że jeśli doręczenie było na nieaktualny adres i człowiek faktycznie tam już nie mieszkał, to da się to odkręcać, ale trochę to trwa i trzeba pokazać, od kiedy adres był nieaktualny. Sam komornik zwykle działa już na podstawie tytułu, więc najpierw jest stres i blokada środków, a dopiero potem prostowanie sprawy w sądzie. U Ciebie ten stary adres był jeszcze gdzieś wpisany oficjalnie, czy wierzyciel po prostu wysłał pisma na dawny?
Bogdan_88
Odpowiedź do: SlawekOddluzenie
2026-05-09 11:55
Miałem bardzo podobnie, też pierwszy sygnał był dopiero od komornika i potem cała zabawa kręciła się wokół pokazania w sądzie, że pod tym adresem już od dawna mnie nie było. Da się to ruszyć, ale faktycznie trwa i człowiek przez chwilę jest w zawieszeniu — udało Ci się potem wstrzymać egzekucję?
Artur_94
Odpowiedź do: Bogdan_88
2026-05-09 12:56
U mnie w takiej sytuacji kluczowe było szybkie pokazanie, od kiedy adres był nieaktualny, bo dopiero wtedy dało się ruszyć temat w sądzie i próbować zatrzymać egzekucję, chociaż przez jakiś czas komornik działa normalnie i człowiek faktycznie wisi w próżni. U Ciebie udało się już złożyć coś do sądu i komornika równolegle?
Norbert_90
Odpowiedź do: SlawekOddluzenie
2026-05-09 11:55
Miałem podobne skojarzenie po tym, co napisałeś, bo właśnie ten moment z komornikiem chyba najczęściej wszystkich zaskakuje. Dużo pewnie zależy od tego, czy w aktach da się jasno pokazać, że pod tamtym adresem już się faktycznie nie mieszkało i że korespondencja nie miała jak trafić do właściwej osoby. Ciekawi mnie tylko, jak długo trwało u Ciebie od pierwszego kontaktu z sądem do wstrzymania całej sprawy, jeśli w ogóle udało się to wtedy zatrzymać.
JolantaRestrukt
2026-05-09 11:17
Zwykle dużo zależy od tego, na jakim etapie jesteś i czy ten stary adres widniał jeszcze w umowie albo w bazach wierzyciela. Jeśli o sprawie dowiedziałeś się dopiero od komornika, to istotne jest też, czy masz możliwość pokazania, od kiedy faktycznie tam nie mieszkasz i czy adres był gdzieś wcześniej aktualizowany. Samo to, że niczego nie odebrałeś, jeszcze nie zawsze zamyka temat, bo sąd patrzy też na formalne doręczenie. Masz już od komornika sygnaturę sprawy albo nazwę sądu, który wydał nakaz?
IwonaUpadlosc
2026-05-09 11:17
Zwykle wygląda to tak, że jeśli nakaz poszedł na stary adres i formalnie uznano go za doręczony, to sprawa mogła się uprawomocnić bez Twojej wiedzy, a wierzyciel potem skierował ją do komornika. W takiej sytuacji często składa się wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw od nakazu, ale kluczowe jest pokazanie, że pod tym adresem już wtedy faktycznie nie mieszkałeś i nie mogłeś odebrać korespondencji. Sam komornik zazwyczaj działa już na podstawie tytułu wykonawczego, więc najwięcej dzieje się równolegle w sądzie, a nie u komornika. To był nakaz z e-sądu czy z „normalnego” sądu?
ElizaWroclawOddluzenie
2026-05-09 14:22
Jeśli nakaz poszedł na stary adres i faktycznie nic nie odebrałeś, to kluczowe jest zwykle ustalenie, skąd wierzyciel wziął ten adres i czy w aktach jest jakieś potwierdzenie doręczenia. Przy takich sprawach często dopiero po zajęciu przez komornika wychodzi, że wcześniej wszystko szło na nieaktualne dane, ale dużo zależy od tego, czy adres był np. z umowy, meldunku czy z bazy PESEL. Dobrze też sprawdzić daty: kiedy był nakaz, kiedy poszła klauzula i od kiedy komornik prowadzi egzekucję, bo to pokazuje, na jakim etapie to się naprawdę rozjechało. Wiesz może, z którego sądu i z jakiego roku jest ten nakaz?
PiotrOddluzenieRestrukt
2026-05-09 14:30
U mnie i u znajomego wyglądało to tak, że o wszystkim człowiek dowiadywał się dopiero od komornika, a potem dopiero szło sprawdzanie w sądzie, gdzie poszła korespondencja i składanie sprzeciwu albo wniosku o przywrócenie terminu, jeśli adres był stary i pisma faktycznie nie były odebrane. Jeśli chcesz, napisz jeszcze, czy to był nakaz z e-sądu czy z normalnego sądu, bo wtedy trochę inaczej to zwykle idzie.
NataliaOddluzenie
2026-05-11 19:12
Jeśli faktycznie nic nie odebrałeś i wszystko szło na stary adres, to kluczowe jest zwykle to, czy wierzyciel miał ten adres z jakiejś starej umowy, czy znał już Twój aktualny. Dużo zależy też od tego, na jakim etapie jesteś teraz: czy komornik już tylko zajął konto, czy dostałeś od niego też odpis tytułu i sygnaturę sprawy. Bez tego trudno ocenić, czy najpierw trzeba ruszać sam nakaz, czy od razu składać coś także przy egzekucji. Masz już z sądu albo od komornika numer sprawy i datę, kiedy poszło pierwsze pismo?
Z tej kategorii
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: poręczyciel pożyczki dostał wezwanie do zapłaty po latach — jak to zwykle wygląda? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: spłata długu u komornika, a konto nadal zajęte — ile to zwykle trwa? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: stary dług za telefon i wpis do KRD — jak ustalić, kto teraz dochodzi zapłaty? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął wspólne konto małżonków — jak wygląda to w praktyce? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wezwanie do wyjawienia majątku po chwilówkach — co jest pilne na tym etapie? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: zaległy czynsz i przedsądowe wezwanie do zapłaty – od czego zacząć rozmowy? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: potrącenia z wynagrodzenia przez komornika — od czego zacząć? Czytaj więcej ›
- Oddłużanie Wrocław: wypowiedziany kredyt gotówkowy i zapowiedź cesji do funduszu – czy na tym etapie da się jeszcze zawrzeć ugodę? Czytaj więcej ›
- Wrocław: nakaz zapłaty z e‑Sądu (EPU) i równoległa windykacja — jak rozpoznać, co jest pilne? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›