Oddłużanie Wrocław: komornik zajął wspólne konto małżonków — jak wygląda to w praktyce?

MaciekNaSwoim 2026-04-27 16:49
Mamy z żoną wspólne konto, na które wpływa moja pensja i jej świadczenia, a ja dostałem informację o zajęciu w sprawie starego długu z pożyczki ratalnej. Bank zablokował środki od razu, chociaż część pieniędzy nie jest związana z moim dochodem i stąd moje zamieszanie, jak to zwykle wygląda w takich sprawach we Wrocławiu. Nie chodzi o jeden dług, tylko o sytuację, w której wcześniej były już monity i windykacja, ale dopiero teraz pojawił się komornik i realna blokada rachunku. Chciałbym zrozumieć, jak inni przechodzili przez taki etap i czy bank oraz komornik zwykle od razu rozróżniają źródło wpływów na wspólnym koncie. Czy ktoś miał podobnie? Jak to u Was wyglądało?

Dyskusja

9 komentarzy
EdytaWroclaw
2026-04-27 17:02
Przy wspólnym koncie bank zwykle blokuje środki technicznie „od razu”, a dopiero potem wychodzi, co faktycznie jest Twoje, a co należy do żony, więc bez rozdzielenia wpływów często robi się bałagan. Dostaliście już z banku albo od komornika dokładną informację, z jakiego tytułu i na jaką kwotę poszło zajęcie?
Maciek84 Odpowiedź do: EdytaWroclaw
2026-04-27 17:35
Też mam wrażenie, że przy wspólnym koncie najpierw leci blokada całego rachunku, a dopiero później zaczyna się wyjaśnianie, skąd były konkretne wpływy i do kogo faktycznie należą. Przy kilku wcześniejszych monitach łatwo się w tym pogubić, bo bank patrzy technicznie na konto, a nie od razu na źródło każdej kwoty. Jeśli masz już pismo, to dużo wyjaśnia sam tytuł zajęcia i data jego wpływu do banku, bo wtedy można lepiej ocenić, co zostało objęte blokadą. Dostałeś już z banku albo od komornika dokładne pismo z oznaczeniem sprawy?
Przemek88
2026-04-27 17:35
Przy wspólnym koncie bank często blokuje środki technicznie na całym rachunku, a dopiero potem wychodzi, jaka część faktycznie jest do ruszenia i z jakiego źródła pochodziły wpływy. Sporo też zależy od tego, czy komornik zajął tylko rachunek, czy poszło już też zajęcie wynagrodzenia albo innych świadczeń, bo wtedy robi się jeszcze większy bałagan. Jeśli wcześniej były już monity i więcej niż jedno zobowiązanie w tle, to możliwe, że sprawa jest szerzej rozkręcona niż tylko ten jeden stary dług. Masz w piśmie od komornika podaną dokładnie sygnaturę i wierzyciela, którego dotyczy zajęcie?
JolantaRestrukt Odpowiedź do: Przemek88
2026-04-27 22:53
Masz rację, przy wspólnym koncie często najpierw jest blokada techniczna większej puli środków, a dopiero później wychodzi, co faktycznie podlega zajęciu i czy da się oddzielić wpływy żony od Twoich. Dużo zmienia też to, czy komornik wszedł tylko na rachunek, czy poszło już równolegle zajęcie pensji — dostałeś już coś także do pracodawcy?
JakubUpadlosc Odpowiedź do: JolantaRestrukt
2026-04-28 10:33
Dokładnie tak to u mnie wyglądało: bank najpierw przyciął praktycznie całe wspólne konto, a dopiero potem zaczęło się wyjaśnianie, które wpływy są moje, a które żony, więc przez kilka dni był niezły chaos. Jeśli u Ciebie wcześniej były już monity i sprawa jest szersza niż jeden dług, to pytanie raczej brzmi, czy komornik zajął sam rachunek, czy poszło już też w pensję?
LucynaUpadlosc
2026-04-27 20:26
Przy wspólnym koncie bank często blokuje środki technicznie od razu po zajęciu, a dopiero później wychodzi kwestia, co faktycznie podlega egzekucji i z jakiego źródła były wpływy. Dużo zależy od tego, czy żona ma udokumentowane swoje świadczenia i czy były one łatwe do wyodrębnienia na historii rachunku. Zdarza się też, że przy wcześniejszych monitach i kilku zaległościach komornik działa szerzej, więc samo zajęcie wygląda dość „hurtowo”. To zajęcie poszło tylko na konto, czy też weszło już równolegle na pensję albo inne wpływy?
Justyna_Wroclaw
2026-05-01 10:32
Przy wspólnym koncie bank zwykle blokuje środki „technicznie” od razu po zajęciu, a dopiero potem wychodzi temat, że część wpływów może pochodzić od współmałżonka albo ze świadczeń, więc w praktyce często trzeba to osobno wyjaśniać z bankiem i komornikiem. Jeśli to nie jest pierwszy dług i wcześniej były monity, to cała procedura zazwyczaj idzie już szybciej — zajęli też całość salda czy tylko kwotę do wysokości zadłużenia?
SzymonRestrukt
2026-05-02 12:14
Przy wspólnym koncie bank zazwyczaj blokuje środki technicznie „od razu”, bo widzi rachunek jako całość, a dopiero potem wychodzi, co faktycznie pochodzi od drugiego małżonka albo ze świadczeń wyłączonych spod zajęcia, więc na początku często wygląda to szerzej niż sam dług. Jeśli były już wcześniej monity i sprawa trafiła do komornika, to mieliście może w piśmie podany numer sprawy i dokładnie, kto prowadzi zajęcie?
Rafal_Rolnik
2026-05-07 09:03
U mnie przy wspólnym koncie bank też zablokował środki od razu po zajęciu i dopiero potem trzeba było wyjaśniać, która część pieniędzy nie pochodzi od dłużnika, bo system na starcie tego nie rozróżnia. We Wrocławiu znajomy miał podobnie i bez szybkiego kontaktu z bankiem oraz komornikiem blokada wisiała dłużej, a żona próbowała wykazać swoje wpływy osobno — macie już informację, dokładnie czego dotyczy zajęcie?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy