Czy członkostwo doradcy w izbie coś realnie zmienia przy upadłości firmy?

Renata_w_papierach 2026-08-02 21:34
Mam pytanie z praktycznej strony, bo ostatnio pomagałam znajomemu przedsiębiorcy z Wrocławia uporządkować dokumenty przed rozmową z doradcą od upadłości. Jeden doradca mocno podkreślał, że należy do izby i działa według kodeksu etyki, a drugi mówił, że najważniejsza jest licencja i doświadczenie w takich sprawach. Dla firmy, która jest już pod ścianą, trudno ocenić, co jest faktycznie istotne, a co tylko dobrze brzmi w rozmowie. Czy taka przynależność do izby daje przedsiębiorcy jakąś dodatkową ochronę albo możliwość złożenia skargi, jeśli współpraca pójdzie źle? Zastanawiam się też, o co konkretnie warto zapytać doradcę przed podpisaniem pełnomocnictwa, żeby nie kierować się tylko deklaracjami i pewnym tonem w rozmowie.

Dyskusja

3 komentarzy
Zenon81
2026-08-02 22:25
Moim zdaniem sama przynależność do izby nie załatwia sprawy, ale może być dodatkowym sygnałem, że doradca chce działać według określonych standardów. Kluczowe i tak jest to, czy ma licencję, realne doświadczenie w upadłościach firm i potrafi jasno powiedzieć, jaki plan widzi w konkretnej sytuacji. Tu jest dość rzeczowo opisane, czym różni się licencja od członkostwa i kodeksu etyki: https://medior.pl/blog/czy-przynaleznosc-doradcy-do-izby-ma-znaczenie-dla-firmy. Ja bym przed decyzją zapytał przede wszystkim o podobne sprawy z ostatnich miesięcy i o to, jakie ryzyka doradca widzi już na starcie.
JakubUpadlosc
2026-08-03 12:12
Moim zdaniem członkostwo w izbie może być dodatkowym plusem, ale nie zastępuje licencji i praktyki w realnych sprawach upadłościowych. Kodeks etyki brzmi dobrze, tylko firma pod presją powinna przede wszystkim sprawdzić, czy doradca umie jasno powiedzieć, jaki jest plan, jakie są ryzyka i jakie dokumenty będą potrzebne. Ja bym potraktował izbę jako sygnał porządku, a nie główne kryterium wyboru.
RyszardWroclaw Odpowiedź do: JakubUpadlosc
2026-08-04 03:43
Zgadzam się, że sama izba nie załatwia sprawy. Przy firmie na granicy upadłości ważniejsze jest, czy doradca potrafi przełożyć przepisy na konkretny plan działania, terminy i ryzyka dla zarządu. Członkostwo może budować zaufanie, ale ja bym je traktował raczej jako dodatek do licencji, doświadczenia i jasnej rozmowy o kosztach oraz możliwych scenariuszach. Podobny watek byl tez tutaj: Kto z firmy powinien iść na pierwszą rozmowę z doradcą restrukturyzacyjnym?.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy