Co właściwie oznacza wstępna kwalifikacja sprawy przez kancelarię?

WroclawTomasz 2026-07-03 05:13
Mam małą firmę we Wrocławiu i coraz poważniej myślę o rozmowie z kancelarią w sprawie możliwej upadłości albo restrukturyzacji. Zastanawia mnie, co tak naprawdę oznacza ta wstępna kwalifikacja sprawy, bo jedni mówią, że to tylko ogólne rozeznanie, a inni traktują to prawie jak decyzję, co dalej robić. Jakie dokumenty i informacje zwykle trzeba przygotować, żeby taka rozmowa miała sens, a nie była tylko luźnym opowiadaniem o problemach? Chodzi mi też o to, gdzie są granice takiej pierwszej oceny, bo nie chciałbym wyciągać za daleko idących wniosków po jednym spotkaniu. Czy są jakieś czerwone flagi, po których kancelaria od razu mówi, że trzeba działać pilnie albo że sprawa wymaga dokładniejszej analizy?

Dyskusja

1 komentarzy
MajaRolnik
2026-07-03 05:29
Wstępna kwalifikacja to raczej sprawdzenie, czy temat w ogóle idzie w stronę restrukturyzacji, upadłości albo jeszcze innego rozwiązania, a nie ostateczna decyzja kancelarii. Warto mieć podstawowe dane: zadłużenie, wierzycieli, zaległości wobec ZUS/US, przychody, koszty, majątek firmy i informacje, czy są już pozwy albo egzekucje. Dla mnie czerwoną flagą byłoby, gdyby ktoś po 10 minutach rozmowy bez dokumentów obiecywał konkretny efekt, bo na tym etapie można co najwyżej ocenić ryzyka i ustalić, co trzeba sprawdzić dalej.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy