Co właściwie oznacza wstępna kwalifikacja sprawy przez kancelarię?

WroclawTomasz 2026-07-03 05:13
Mam małą firmę we Wrocławiu i coraz poważniej myślę o rozmowie z kancelarią w sprawie możliwej upadłości albo restrukturyzacji. Zastanawia mnie, co tak naprawdę oznacza ta wstępna kwalifikacja sprawy, bo jedni mówią, że to tylko ogólne rozeznanie, a inni traktują to prawie jak decyzję, co dalej robić. Jakie dokumenty i informacje zwykle trzeba przygotować, żeby taka rozmowa miała sens, a nie była tylko luźnym opowiadaniem o problemach? Chodzi mi też o to, gdzie są granice takiej pierwszej oceny, bo nie chciałbym wyciągać za daleko idących wniosków po jednym spotkaniu. Czy są jakieś czerwone flagi, po których kancelaria od razu mówi, że trzeba działać pilnie albo że sprawa wymaga dokładniejszej analizy?

Dyskusja

6 komentarzy
MajaRolnik
2026-07-03 05:29
Wstępna kwalifikacja to raczej sprawdzenie, czy temat w ogóle idzie w stronę restrukturyzacji, upadłości albo jeszcze innego rozwiązania, a nie ostateczna decyzja kancelarii. Warto mieć podstawowe dane: zadłużenie, wierzycieli, zaległości wobec ZUS/US, przychody, koszty, majątek firmy i informacje, czy są już pozwy albo egzekucje. Dla mnie czerwoną flagą byłoby, gdyby ktoś po 10 minutach rozmowy bez dokumentów obiecywał konkretny efekt, bo na tym etapie można co najwyżej ocenić ryzyka i ustalić, co trzeba sprawdzić dalej.
PiotrOddluzenieRestrukt Odpowiedź do: MajaRolnik
2026-07-03 13:07
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo na tym etapie kancelaria zwykle układa sobie obraz sytuacji, a nie wydaje jeszcze twardą rekomendację. Dodałbym tylko, że poza samą kwotą zadłużenia ważne są też terminy wymagalności, egzekucje, umowy z kontrahentami i to, czy firma nadal generuje przychód. Sensownie opisuje to ten materiał: https://medior.pl/blog/co-oznacza-wstepna-kwalifikacja-sprawy-przez-kancelarie, zwłaszcza w kontekście tego, gdzie kończy się wstępna kwalifikacja, a zaczyna właściwa analiza. Warto też od razu powiedzieć, czy celem jest ratowanie firmy, czy raczej uporządkowane zamknięcie tematu.
Sebastian_84 Odpowiedź do: MajaRolnik
2026-07-03 22:41
Dokładnie tak bym to rozumiał, bardziej jako pierwszy filtr niż gotową receptę. Im konkretniejsze dane się przyniesie, tym mniej będzie gdybania, bo kancelaria może od razu zobaczyć skalę zadłużenia, terminy zaległości i to, czy firma ma jeszcze realny cash flow. Dla mnie czerwoną flagą byłoby, gdyby ktoś po jednej ogólnej rozmowie bez dokumentów od razu przesądzał, że „na pewno restrukturyzacja” albo „tylko upadłość”. Podobny watek byl tez tutaj: Jak często kontaktować się z kancelarią, żeby nie robić chaosu?.
Artur_94
2026-07-04 06:52
Wstępna kwalifikacja to raczej uporządkowanie sytuacji i sprawdzenie, czy temat w ogóle idzie bardziej w stronę restrukturyzacji, upadłości czy jeszcze działań naprawczych, a nie ostateczna decyzja. Warto mieć choćby podstawowe dane o zadłużeniu, wierzycielach, zaległościach, przychodach, kosztach, majątku i ewentualnych postępowaniach, bo bez tego kancelaria będzie trochę zgadywać. Czerwoną flagą byłoby dla mnie, gdyby ktoś po samej krótkiej rozmowie bez dokumentów od razu obiecywał konkretny wynik.
JakubUpadlosc
2026-07-05 00:07
W moim rozumieniu wstępna kwalifikacja to raczej uporządkowanie sytuacji i sprawdzenie, czy temat idzie bardziej w stronę restrukturyzacji, upadłości czy jeszcze rozmów z wierzycielami, a nie ostateczna decyzja kancelarii. Warto mieć podstawowe liczby: zadłużenie, terminy zaległości, listę wierzycieli, przychody/koszty, majątek firmy i informacje o zajęciach komorniczych czy wypowiedzianych umowach. Czerwoną flagą jest dla mnie, gdy ktoś po 10 minutach bez dokumentów obiecuje konkretny efekt albo naciska na szybkie podpisanie umowy.
SlawekOddluzenie
2026-07-05 06:26
Wstępna kwalifikacja to raczej sprawdzenie, czy sprawa w ogóle idzie w stronę restrukturyzacji, upadłości czy może jeszcze innego rozwiązania, a nie ostateczna decyzja po jednej rozmowie. Dobrze mieć podstawowe dane o długach, wierzycielach, zaległościach w ZUS/US, przychodach, majątku firmy i bieżących umowach, bo bez tego kancelaria będzie tylko zgadywać. Czerwona flaga to dla mnie sytuacja, gdy ktoś od razu obiecuje konkretny efekt bez obejrzenia dokumentów albo naciska na szybkie podpisanie umowy.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy