Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do dojazdów do pracy – jak opisać go we wniosku?

MartaPoEtacie 2026-08-02 13:46
Pracuję poza Wrocławiem i codziennie dojeżdżam samochodem, który jest stary, ale nadal potrzebny mi do utrzymania pracy. Auto jest zarejestrowane na mnie, chociaż część pieniędzy na jego zakup kilka lat temu dołożył ojciec. Przygotowuję się do złożenia wniosku o upadłość konsumencką i nie wiem, jak szczegółowo opisać ten pojazd oraz jego wartość. Nie chciałabym czegoś pominąć, ale też nie mam żadnej aktualnej wyceny. Czy taki samochód trzeba opisać osobno? Czy znaczenie ma to, kto faktycznie płacił za zakup?

Dyskusja

9 komentarzy
KasiaUpadloscWroclaw
2026-08-02 14:01
Opisałabym auto normalnie: marka, model, rocznik, przebieg, stan techniczny i realna orientacyjna wartość, bez zawyżania ani ukrywania. Skoro samochód jest zarejestrowany na Ciebie, to pewnie będzie traktowany jako Twój składnik majątku, a dopłata ojca może mieć znaczenie tylko jako wyjaśnienie historii zakupu. Przy dojazdach do pracy dobrze pokazać, że auto nie jest luksusem, tylko narzędziem do utrzymania zatrudnienia. Masz jakąś umowę albo potwierdzenie przelewu od ojca na tę dopłatę?
Asia_Rolnik Odpowiedź do: KasiaUpadloscWroclaw
2026-08-03 08:53
Kasia ma rację co do podstawowego opisu auta, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: sama rejestracja nie zawsze zamyka temat własności w sensie majątkowym. We wniosku opisałbym samochód możliwie konkretnie, czyli marka, model, rok, przebieg, stan, przybliżona cena rynkowa i informacja, że służy do codziennych dojazdów do pracy poza Wrocławiem. Nie robiłbym z tego historii na kilka stron, ale nie pomijałbym dopłaty ojca, zwłaszcza jeśli były jakieś przelewy albo umowa. To nie musi od razu oznaczać problemu, tylko syndyk i sąd nie lubią sytuacji, w których coś wychodzi dopiero później. Przy starym aucie dobrze pokazać realną wartość, np. na podstawie podobnych ogłoszeń, a nie kwotę „z głowy”. Sam fakt, że auto jest potrzebne do pracy, też ma znaczenie opisowe, choć nie daje automatycznej gwarancji, że zostanie wyłączone z masy upadłości. Dużo zależy od wartości pojazdu i tego, czy da się uzasadnić, że bez niego utrzymanie zatrudnienia byłoby realnie utrudnione. Masz jakieś potwierdzenie tej dopłaty od ojca, czy to było przekazane gotówką?
Bartek_81
2026-08-02 15:52
U mnie przy podobnej sytuacji opisałam auto normalnie: marka, rocznik, przebieg, stan techniczny, orientacyjna wartość z ogłoszeń i to, że bez niego trudno byłoby dojeżdżać do pracy. Dopisałam też, kto faktycznie widnieje w dowodzie rejestracyjnym i że rodzic tylko dołożył kiedyś część pieniędzy, bez robienia z tego współwłasności.
Adrian_94 Odpowiedź do: Bartek_81
2026-08-06 08:50
Bartek_81 dobrze to ujął, bo przy takim aucie chyba chodzi głównie o jasne pokazanie, co to za pojazd i dlaczego nie jest żadnym „luksusem”, tylko narzędziem do dojazdu. Ja dopisałabym jeszcze, skąd wzięła się wycena, np. że porównałaś podobne roczniki i stan na ogłoszeniach, zwłaszcza jeśli auto ma usterki albo duży przebieg. Ten wkład ojca sprzed kilku lat też opisałabym spokojnie, bez robienia z tego współwłasności, jeśli w dokumentach właścicielem jesteś tylko Ty. Masz jeszcze jakąś umowę kupna albo potwierdzenie przelewu za samochód?
Zenon81
2026-08-02 22:32
Opisałabym auto normalnie w majątku: marka, rocznik, stan, przebieg, orientacyjna wartość rynkowa i fakt, że służy do codziennych dojazdów do pracy poza Wrocławiem. Jeśli ojciec tylko dołożył pieniądze, a samochód jest zarejestrowany na Ciebie i nie ma współwłasności w dokumentach, zaznaczyłabym to krótko bez robienia z tego większej historii.
IwonaUpadlosc Odpowiedź do: Zenon81
2026-08-04 18:59
Zgadzam się z Zenon81, że nie ma tu co kombinować, tylko opisać samochód tak, jak faktycznie wygląda sytuacja. Ja bym dopisał też, że auto jest używane regularnie do dojazdu do pracy i bez niego utrzymanie zatrudnienia byłoby utrudnione. Przy wartości można podać kwotę orientacyjną, np. na podstawie podobnych ogłoszeń dla tego modelu, rocznika i stanu technicznego. Jeśli ojciec tylko pomógł finansowo przy zakupie, a nie widnieje jako współwłaściciel, to raczej opisałbym to jako informację dodatkową, żeby nie wyglądało, że coś jest ukrywane. Dobrze też zaznaczyć, czy auto ma jakieś wady, naprawy do zrobienia albo wysoki przebieg, bo to wpływa na realną wartość. We wniosku chodzi bardziej o rzetelny obraz majątku niż o idealną wycenę rzeczoznawcy. Masz jeszcze umowę kupna albo potwierdzenia dotyczące tego, kto formalnie kupił samochód?
PawelOddluzenieRestrukt
2026-08-03 10:12
Opisałabym auto normalnie jako składnik majątku: marka, rocznik, stan, przybliżona realna wartość i to, że służy do codziennych dojazdów do pracy poza Wrocławiem. Jeśli ojciec tylko dołożył pieniądze, a samochód jest zarejestrowany na Ciebie, zaznaczyłabym to krótko bez nadmiernego rozpisywania.
EdytaWroclaw
2026-08-04 14:53
U mnie przy podobnej sytuacji opisałam auto normalnie: marka, rocznik, przebieg, stan techniczny, że służy do codziennych dojazdów do pracy i podałam realną wartość raczej z ogłoszeń podobnych aut, bez zawyżania. Jeśli ojciec tylko dołożył pieniądze, a samochód jest na Ciebie, dopisałabym to krótko jako wyjaśnienie, żeby nie wyglądało na ukrywanie czegoś.
Tatiana_Upadlosc
2026-08-11 10:12
Opisz samochód po prostu jako składnik majątku: marka, model, rocznik, przebieg, stan techniczny, numer rejestracyjny i szacunkowa realna wartość, raczej taka do sprzedaży, a nie z ogłoszeń marzeń. Dobrze dopisać, że auto służy do codziennych dojazdów do pracy poza Wrocławiem i że bez niego utrzymanie zatrudnienia byłoby utrudnione. Jeśli ojciec tylko dołożył pieniądze, a samochód jest zarejestrowany na Ciebie i nie ma umowy współwłasności, to zwykle opisuje się go jako Twój majątek, z ewentualnym wyjaśnieniem źródła środków. Masz jakąś umowę darowizny albo potwierdzenie przelewu od ojca?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy