Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku?

Magda_od_umow 2026-07-25 16:39
Czy przy składaniu wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu należy osobno opisać wspólne konto bankowe prowadzone z małżonkiem? Chodzi o sytuację, w której na rachunek wpływa wynagrodzenie jednej osoby, ale formalnie dostęp do konta mają oboje małżonkowie. Czy we wniosku trzeba wskazać saldo z dnia składania dokumentów oraz historię większych operacji na takim rachunku? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma fakt, że część środków na koncie pochodzi z wynagrodzenia małżonka, który nie składa wniosku o upadłość. Jak sąd zwykle patrzy na takie wspólne rachunki przy ocenie majątku dłużnika?

Dyskusja

7 komentarzy
NinaUpadloscWroclaw
2026-07-25 17:34
Tak, takie wspólne konto zwykle wpisuje się we wniosku, nawet jeśli realnie wpływa tam pensja tylko jednej osoby. Sąd i syndyk patrzą nie tylko na formalne saldo, ale też na to, czy przez rachunek nie przechodziły większe kwoty, spłaty, darowizny albo wypłaty gotówki przed złożeniem wniosku. Saldo z dnia składania dokumentów dobrze podać zgodnie z wyciągiem, a większe operacje opisać krótko, żeby później nie wyglądało to na pominięcie majątku. Czy to konto jest wspólne formalnie, czy małżonek jest tylko pełnomocnikiem?
Mirella96 Odpowiedź do: NinaUpadloscWroclaw
2026-07-25 19:02
Zgadzam się z Niną, przy wspólnym rachunku liczy się nie tylko to, kto faktycznie zarabia i zasila konto, ale też sam dostęp obu osób do środków. We wniosku takie konto raczej nie powinno zostać pominięte, bo potem syndyk i tak może zobaczyć je w dokumentach bankowych albo historii wpływów. Saldo z dnia składania wniosku dobrze podać zgodnie ze stanem faktycznym, bez zgadywania czy „dzielenia” go na pół, jeśli nie ma jasnych podstaw. Przy większych przelewach, wypłatach gotówki, spłatach rodzinnych albo darowiznach sensownie jest od razu krótko wyjaśnić, czego dotyczyły. Sam fakt, że konto jest wspólne, nie oznacza automatycznie problemu, ale ukrycie rachunku może wyglądać znacznie gorzej niż normalne opisanie sytuacji. We Wrocławiu procedura nie różni się co do zasady od innych sądów, bardziej znaczenie mają konkretne dokumenty i historia rachunku. Jeśli wynagrodzenie wpływa tylko jednej osoby, to też można jasno zaznaczyć we wniosku albo w załączonym wyjaśnieniu. Czy na tym koncie były ostatnio większe przelewy albo wypłaty przed złożeniem wniosku?
Bartek_81 Odpowiedź do: NinaUpadloscWroclaw
2026-07-25 19:20
Też tak miałem przy składaniu papierów i wspólne konto wpisałem, bo później i tak syndyk pytał o wyciągi i większe przelewy z ostatnich miesięcy. U mnie saldo było z dnia składania wniosku, a przy nietypowych operacjach krótko dopisałem, skąd były środki i na co poszły.
Teresa_84
2026-07-25 20:09
Wspólne konto raczej dobrze ująć we wniosku, nawet jeśli wpływa tam głównie wynagrodzenie jednej osoby, bo formalny dostęp ma też małżonek. Przy saldzie zwykle podaje się stan na dzień składania dokumentów, a większe przelewy mogą mieć znaczenie, jeśli pokazują np. spłaty, darowizny albo przesunięcia pieniędzy między kontami. Sama historia rachunku bywa później potrzebna syndykowi lub sądowi, więc lepiej mieć ją przygotowaną, szczególnie za ostatnie miesiące. Czy macie wspólność majątkową, czy rozdzielność?
MichalRestrukt
2026-07-25 21:29
Takie konto raczej wpisuje się we wniosku, nawet jeśli realnie wpływa tam wynagrodzenie tylko jednej osoby. Sąd i syndyk patrzą nie tylko na formalną nazwę rachunku, ale też na to, kto z niego korzysta i jakie środki się przez niego przewijały. Saldo z dnia składania dokumentów dobrze opisać, a większe przelewy czy wypłaty mogą później i tak wyjść z historii konta, więc lepiej nie zostawiać tego bez wyjaśnienia. Czy na tym rachunku były też wpływy lub oszczędności należące do małżonka?
EdytaWroclaw Odpowiedź do: MichalRestrukt
2026-07-25 22:21
Z grubsza zgadzam się z tym, co napisał MichalRestrukt, ale doprecyzowałbym jedną rzecz. Przy wspólnym rachunku problemem nie jest tylko to, czy pensja wpływa od jednej osoby, ale też to, że formalnie rachunek jest dostępny dla obojga małżonków. Dlatego pominięcie go we wniosku może później wyglądać gorzej niż opisanie sytuacji wprost. Saldo z dnia składania dokumentów zwykle ma znaczenie, bo pokazuje stan majątku na konkretny moment. Przy większych przelewach też dobrze mieć gotowe wyjaśnienie, zwłaszcza jeśli były nietypowe albo dotyczyły spłat, darowizn czy przesunięć między kontami. Nie oznacza to automatycznie, że całe środki z konta będą traktowane jako majątek osoby składającej wniosek, ale syndyk może o to pytać. Dużo zależy od ustroju majątkowego małżonków i od tego, skąd faktycznie pochodziły pieniądze. Macie wspólność majątkową, czy rozdzielność?
MartaWroclaw
2026-07-26 10:25
U mnie przy składaniu wniosku wpisywało się wszystkie rachunki, do których miałem dostęp, także wspólne z małżonkiem. Podałem saldo z dnia składania i krótko opisałem, że wpływa tam wynagrodzenie, mimo że konto jest wspólne. Historię większych przelewów też miałem przygotowaną, bo syndyk później i tak pytał o nietypowe operacje. Macie na tym koncie tylko bieżące wpływy i opłaty, czy były też jakieś większe przelewy między rodziną?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy