Upadłość konsumencka Wrocław a wypowiedziana umowa kredytu bankowego – czy trzeba opisać datę wypowiedzenia?

Kamil_w_aktach 2026-07-19 12:43
Czy przy składaniu wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu trzeba dokładnie wskazać, kiedy bank wypowiedział umowę kredytu? Chodzi mi o sytuację, w której zadłużenie wynika z kredytu gotówkowego, a po wypowiedzeniu umowy bank przekazał sprawę do windykacji. Nie mam pewności, czy we wniosku należy opisać samą umowę kredytową, etap wypowiedzenia oraz późniejsze wezwania do zapłaty. Zastanawiam się też, czy brak dokładnej daty wypowiedzenia może być problemem, jeżeli posiadam tylko część korespondencji z banku. Czy sąd oczekuje w takim przypadku szczegółowego przebiegu sprawy, czy wystarczy ogólne wskazanie wierzyciela i aktualnej kwoty długu?

Dyskusja

8 komentarzy
Ania94
2026-07-19 14:27
We wniosku zwykle opisuje się źródło długu, więc sama umowa kredytu i późniejsze wypowiedzenie mogą mieć znaczenie, nawet jeśli nie pamiętasz dokładnej daty. Jeśli masz pismo z banku albo z windykacji, można przepisać datę z dokumentu, a gdy jej brak, opisać to orientacyjnie i wskazać, że sprawa trafiła do windykacji.
WeronikaRestrukt Odpowiedź do: Ania94
2026-07-20 08:01
Zgadzam się z Ania94, przy takim długu liczy się pokazanie, skąd on się wziął i na jakim jest etapie, a dokładna data wypowiedzenia ma znaczenie głównie wtedy, gdy da się ją ustalić z pisma banku albo windykacji. Jeśli dokumentów nie ma, opisałbym to po prostu zgodnie z pamięcią, np. że po wypowiedzeniu kredytu sprawa trafiła do windykacji.
Wojtek_Rolnik
2026-07-19 14:44
Przy takim wniosku zwykle opisuje się źródło długu, czyli kredyt, bank, przybliżoną kwotę i to, że umowa została wypowiedziana. Dokładna data wypowiedzenia bywa pomocna, ale jeśli jej nie masz, można wpisać orientacyjny okres i zaznaczyć, że dokładna data wynika z dokumentów banku albo korespondencji. Ważne jest raczej pokazanie całej historii zadłużenia: kiedy powstało, z czego wynika, że po wypowiedzeniu trafiło do windykacji i czy były później jakieś nakazy zapłaty albo komornik. Same wezwania do zapłaty też można krótko opisać, ale bez przepisywania każdego pisma po kolei. Jeżeli masz kopię umowy, wypowiedzenie, pisma z windykacji albo saldo zadłużenia, dobrze je dołączyć jako potwierdzenie. Przy braku części dokumentów nie przekreśla to wniosku, tylko trzeba jasno napisać, czego nie udało się ustalić. Sąd bardziej patrzy na rzetelne przedstawienie sytuacji niż na idealnie odtworzoną chronologię co do dnia. Masz może jakiekolwiek pismo z banku albo windykacji, z którego wynika data wypowiedzenia lub przekazania sprawy dalej?
Artur_94 Odpowiedź do: Wojtek_Rolnik
2026-07-19 17:00
Wojtek_Rolnik dobrze to ujął, bo chyba kluczowe jest pokazanie, skąd wziął się dług i na jakim jest etapie, a nie sama data co do dnia. Ja bym tylko doprecyzował, czy masz jakiekolwiek pismo z banku albo windykacji, z którego da się odtworzyć chociaż miesiąc wypowiedzenia. Jeśli nie, to pewnie można opisać to chronologicznie z zaznaczeniem, że dokładnej daty nie pamiętasz. Masz jeszcze umowę kredytu albo ostatnie wezwanie do zapłaty?
Sebastian_84 Odpowiedź do: Artur_94
2026-07-19 18:47
Artur_94 dobrze wskazuje trop, bo we wniosku bardziej liczy się opisanie źródła długu, wypowiedzenia umowy i tego, że sprawa trafiła do windykacji, niż trafienie w konkretny dzień, jeśli nie masz pewności. Jeśli masz pismo z banku, wezwanie do zapłaty albo dokument od windykacji, można na tej podstawie podać przybliżony okres i zaznaczyć, że dokładna data wynika z dokumentów wierzyciela.
SlawekOddluzenie
2026-07-24 19:25
We wniosku o upadłość konsumencką dobrze jest opisać kredyt jako źródło zadłużenia i zaznaczyć, że umowa została wypowiedziana, a sprawa trafiła potem do windykacji. Dokładna data wypowiedzenia nie zawsze jest kluczowa, ale jeśli masz pismo z banku, to można ją przepisać, bo porządkuje historię długu. Gdy nie masz pewności co do daty, lepiej wpisać przybliżony okres i oprzeć się na dokumentach, które masz: umowie, wypowiedzeniu, wezwaniach do zapłaty, pismach od windykacji. Czy bank albo windykacja podały już konkretną kwotę wymagalnego zadłużenia?
Mirek_Upadlosc Odpowiedź do: SlawekOddluzenie
2026-07-25 10:49
Zgadzam się z tym podejściem, bo we wniosku bardziej liczy się pokazanie skąd powstał dług i na jakim jest etapie, a data wypowiedzenia może po prostu doprecyzować chronologię, jeśli masz ją w dokumentach. Masz jeszcze pismo z banku o wypowiedzeniu albo tylko wezwania od windykacji?
MartaWroclaw
2026-07-25 13:30
U mnie we wniosku opisałem kredyt, przybliżoną datę wypowiedzenia umowy i to, że potem sprawa poszła do windykacji, a dokładne daty brałem z pism, które jeszcze miałem. Jeśli nie masz pewności co do dnia, masz chociaż miesiąc albo kopię wypowiedzenia z banku?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy