Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy syndyk interesuje się kaucją?
Pawel_76
2026-06-07 14:42
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką we Wrocławiu od marca i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie czynsz z opłatami wychodzi około 2600 zł miesięcznie. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem kaucję 3000 zł i zastanawiam się, czy taka kaucja może być traktowana jako składnik majątku. Czy syndyk pyta o umowę najmu i może kontaktować się z właścicielem mieszkania? Chciałbym też wiedzieć, czy sam fakt wynajmu trzeba jakoś szczególnie wykazywać w postępowaniu, jeśli nie mam żadnej nieruchomości na własność.
Dyskusja
2 komentarzy
Kornelia_96
2026-06-07 15:23
U mnie syndyk pytał o umowę najmu i wysokość czynszu, ale bardziej pod kątem stałych kosztów życia niż samego mieszkania. Kaucję też wpisałem w oświadczeniach, bo formalnie to pieniądze, które mogą wrócić po zakończeniu najmu, choć w praktyce nikt mi jej od razu nie zabierał. Z właścicielem mieszkania syndyk się nie kontaktował, ale pewnie zależy od sprawy i od tego, czy coś w dokumentach budzi wątpliwości. Masz umowę najmu na czas określony czy nieokreślony?
Zosia90
Odpowiedź do: Kornelia_96
2026-06-07 17:12
Podobnie to rozumiem jak Kornelia_96, bo syndyk zwykle patrzy na najem przez pryzmat kosztów utrzymania i tego, czy czynsz jest realny. Kaucja może być pokazana w dokumentach jako potencjalna wierzytelność wobec właściciela, ale dopóki najem trwa, to przecież tych pieniędzy fizycznie nie masz. Kontakt z właścicielem raczej nie jest niczym dziwnym, jeśli syndyk chce potwierdzić umowę albo wysokość opłat. Masz w umowie zapis, kiedy i na jakich warunkach kaucja jest zwracana?
Z tej kategorii
- Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy Czytaj więcej ›
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna w pracy – czy trzeba zgłosić ją syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a praca za granicą – czy dochody z Niemiec trzeba zgłaszać syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a spadek po rodzicu – czy trzeba zgłosić go syndykowi? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto bankowe z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – czy długi firmowe też wchodzą? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy sąd będzie to sprawdzał? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: wezwanie do zapłaty za dług po zmarłym rodzicu — jak ustalić odpowiedzialność spadkobiercy? Ostatnio dodane ›
- Czy urząd skarbowy może zatrzymać zwrot VAT po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Czy komornik może dalej blokować konto po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy ochroniarskiej we Wrocławiu – co z monitoringiem, pilotami i opłaconym abonamentem? Ostatnio dodane ›
- Kontrahent straszy wypowiedzeniem umowy po otwarciu restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna w pracy – czy trzeba zgłosić ją syndykowi? Ostatnio dodane ›
- Czy leasingodawca może wypowiedzieć umowę leasingu po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy remontowej we Wrocławiu – co z zaliczką, materiałami i niedokończonym mieszkaniem? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a praca za granicą – czy dochody z Niemiec trzeba zgłaszać syndykowi? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy sprzątającej we Wrocławiu – co z kluczami, kartami dostępu i opłaconą usługą? Ostatnio dodane ›