Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy syndyk interesuje się kaucją?

Pawel_76 2026-06-07 14:42
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką we Wrocławiu od marca i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie czynsz z opłatami wychodzi około 2600 zł miesięcznie. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem kaucję 3000 zł i zastanawiam się, czy taka kaucja może być traktowana jako składnik majątku. Czy syndyk pyta o umowę najmu i może kontaktować się z właścicielem mieszkania? Chciałbym też wiedzieć, czy sam fakt wynajmu trzeba jakoś szczególnie wykazywać w postępowaniu, jeśli nie mam żadnej nieruchomości na własność.

Dyskusja

2 komentarzy
Kornelia_96
2026-06-07 15:23
U mnie syndyk pytał o umowę najmu i wysokość czynszu, ale bardziej pod kątem stałych kosztów życia niż samego mieszkania. Kaucję też wpisałem w oświadczeniach, bo formalnie to pieniądze, które mogą wrócić po zakończeniu najmu, choć w praktyce nikt mi jej od razu nie zabierał. Z właścicielem mieszkania syndyk się nie kontaktował, ale pewnie zależy od sprawy i od tego, czy coś w dokumentach budzi wątpliwości. Masz umowę najmu na czas określony czy nieokreślony?
Zosia90 Odpowiedź do: Kornelia_96
2026-06-07 17:12
Podobnie to rozumiem jak Kornelia_96, bo syndyk zwykle patrzy na najem przez pryzmat kosztów utrzymania i tego, czy czynsz jest realny. Kaucja może być pokazana w dokumentach jako potencjalna wierzytelność wobec właściciela, ale dopóki najem trwa, to przecież tych pieniędzy fizycznie nie masz. Kontakt z właścicielem raczej nie jest niczym dziwnym, jeśli syndyk chce potwierdzić umowę albo wysokość opłat. Masz w umowie zapis, kiedy i na jakich warunkach kaucja jest zwracana?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy