Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – czy syndyk interesuje się kaucją?
Pawel_76
2026-06-07 14:42
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką we Wrocławiu od marca i mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie czynsz z opłatami wychodzi około 2600 zł miesięcznie. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem kaucję 3000 zł i zastanawiam się, czy taka kaucja może być traktowana jako składnik majątku. Czy syndyk pyta o umowę najmu i może kontaktować się z właścicielem mieszkania? Chciałbym też wiedzieć, czy sam fakt wynajmu trzeba jakoś szczególnie wykazywać w postępowaniu, jeśli nie mam żadnej nieruchomości na własność.
Dyskusja
6 komentarzy
Kornelia_96
2026-06-07 15:23
U mnie syndyk pytał o umowę najmu i wysokość czynszu, ale bardziej pod kątem stałych kosztów życia niż samego mieszkania. Kaucję też wpisałem w oświadczeniach, bo formalnie to pieniądze, które mogą wrócić po zakończeniu najmu, choć w praktyce nikt mi jej od razu nie zabierał. Z właścicielem mieszkania syndyk się nie kontaktował, ale pewnie zależy od sprawy i od tego, czy coś w dokumentach budzi wątpliwości. Masz umowę najmu na czas określony czy nieokreślony?
Zosia90
Odpowiedź do: Kornelia_96
2026-06-07 17:12
Podobnie to rozumiem jak Kornelia_96, bo syndyk zwykle patrzy na najem przez pryzmat kosztów utrzymania i tego, czy czynsz jest realny. Kaucja może być pokazana w dokumentach jako potencjalna wierzytelność wobec właściciela, ale dopóki najem trwa, to przecież tych pieniędzy fizycznie nie masz. Kontakt z właścicielem raczej nie jest niczym dziwnym, jeśli syndyk chce potwierdzić umowę albo wysokość opłat. Masz w umowie zapis, kiedy i na jakich warunkach kaucja jest zwracana?
MichalRestrukt
Odpowiedź do: Zosia90
2026-06-07 20:28
Też bym to widział raczej tak, jak pisze Zosia90, czyli że przy trwającym najmie ta kaucja nie jest gotówką do dyspozycji, tylko czymś, co ewentualnie może wrócić po zakończeniu umowy. Syndyk może jednak chcieć zobaczyć samą umowę najmu, bo z niej wynika i wysokość czynszu, i kaucja, i warunki jej zwrotu. Pytanie też, czy ta kaucja była wpisana gdzieś w wykazie majątku albo w dokumentach składanych do sądu. Sam kontakt z właścicielem mieszkania chyba nie byłby niczym dziwnym, jeśli syndyk chciałby potwierdzić dane z umowy, ale nie wiem, czy robią to rutynowo. Dużo może zależeć od tego, czy czynsz 2600 zł przy Twojej sytuacji rodzinnej i dochodach wygląda normalnie, czy ktoś mógłby go uznać za zbyt wysoki. Istotne jest też, czy umowa jest na czas określony, czy nieokreślony, bo to wpływa na to, kiedy realnie kaucja mogłaby być zwrócona. A syndyk już prosił Cię konkretnie o umowę najmu albo informacje o kaucji?
MiloszRolnik
2026-06-07 20:32
U mnie syndyk pytał o umowę najmu i wysokość opłat, ale z właścicielem się nie kontaktował, a kaucję traktował raczej jako coś do rozliczenia dopiero przy zakończeniu najmu. Masz umowę na czas określony czy nieokreślony?
Rafal_Rolnik
2026-06-15 09:55
Kaucja co do zasady może być potraktowana jako wierzytelność wobec właściciela, ale dopóki trwa najem i nie ma zwrotu, zwykle syndyk tylko ujmuje ją informacyjnie i pyta o umowę. Sam kontakt z właścicielem jest możliwy, choć częściej wystarcza kopia umowy i potwierdzenie kaucji.
SzymonRestrukt
2026-06-16 13:40
Kaucja z najmu może być potraktowana jako wierzytelność, czyli coś, co teoretycznie przysługuje Ci do zwrotu po zakończeniu umowy, ale dopiero po rozliczeniu ewentualnych szkód czy zaległości. Syndyk może zapytać o umowę najmu, bo sprawdza stałe koszty życia i składniki majątku, a kontakt z właścicielem też jest możliwy, choć zwykle chodzi bardziej o potwierdzenie warunków najmu niż o „zabieranie” mieszkania. Sam fakt wynajmowania lokalu przy czynszu 2600 zł nie jest niczym nadzwyczajnym, o ile mieści się w realnych kosztach utrzymania i nie wygląda na sztuczne ukrywanie majątku. Masz tę kaucję wpisaną gdzieś w wykazie majątku albo informowałeś już syndyka o umowie najmu?
Z tej kategorii
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Nadzorca układu w PZU a mała firma z Wrocławia Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Czytaj więcej ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a limit odnawialny na koncie – czy trzeba go wpisać jako dług? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu jednoosobowej działalności – jak opisać dawne długi firmowe? Ostatnio dodane ›
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Ostatnio dodane ›
- Czy firma po obwieszczeniu o restrukturyzacji może dalej korzystać z faktoringu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy trzeba je wskazać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można zatrudnić nowego pracownika do bieżących zleceń? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy usługowej we Wrocławiu – co z umowami B2B i niezapłaconymi fakturami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a nieregularne dochody z umowy zlecenia – jak to ująć we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: zawiadomienie o cesji długu i żądanie zapłaty od nowej firmy — jak ustalić, czy roszczenie jest prawidłowe? Ostatnio dodane ›
- Czy w restrukturyzacji można sprzedać firmowy samochód lub sprzęt? Ostatnio dodane ›