Upadłość firmy remontowej we Wrocławiu – co z zaliczką, materiałami i niedokończonym remontem mieszkania?
MagdaWroclaw
2026-05-03 16:09
Wpłaciłam zaliczkę firmie remontowej z Wrocławia na wykończenie mieszkania i część prac została zrobiona, ale ekipa przestała przychodzić, a kontakt z biurem praktycznie się urwał. W lokalu są też materiały, za które płaciłam osobno, ale nie mam pewności, czy wszystko zostało prawidłowo rozliczone i czy część rzeczy nie została zabrana. Zaczęłam się obawiać, że firma jest w upadłości albo właśnie zamyka działalność, a ja zostałam z rozgrzebanym remontem i niejasną sytuacją z fakturami. Czy ktoś miał podobnie przy upadłości firmy remontowej we Wrocławiu? Co z zaliczką i materiałami zostawionymi w mieszkaniu?
Dyskusja
6 komentarzy
Rafal_Rolnik
2026-05-03 16:20
Na Twoim miejscu od razu zebrałabym wszystko, co masz: umowę, potwierdzenia przelewów, faktury za materiały, zdjęcia stanu mieszkania i tego, co faktycznie zostało w lokalu. Jeśli firma faktycznie znika albo wchodzi w upadłość, to potem każdy papier i dokumentacja mogą mieć duże znaczenie przy dochodzeniu zaliczki i rozliczeniu brakujących materiałów. Dobrze też spisać, czego brakuje i co zostało zrobione, zanim wejdziesz z nową ekipą, żeby potem nie było sporu o zakres prac. Sprawdzałaś już w KRS albo CEIDG, czy firma dalej działa i czy nie ma wpisów o restrukturyzacji albo upadłości?
EdytaWroclaw
2026-05-04 12:38
Miałam podobną historię i na Twoim miejscu od razu zebrałabym wszystko, co masz: umowę, potwierdzenia przelewów, faktury za materiały, zdjęcia obecnego stanu mieszkania i tego, co zostało na miejscu. Jeśli kontakt z firmą się urwał, dobrze wysłać jeszcze jedno wezwanie mailowo i listem, żeby został ślad, że próbowałaś sprawę wyjaśnić. Z materiałami bywa później największy bałagan, więc dobrze spisać, co faktycznie jest w lokalu, a czego brakuje względem zakupów i ustaleń. Jeżeli firma rzeczywiście siada finansowo, potem liczą się konkrety i dokumenty, a nie same ustne ustalenia z ekipą. Sprawdziłabym też, czy ktoś z sąsiadów albo administracji nie widział, czy coś było wynoszone z mieszkania pod Twoją nieobecność. Jeśli masz protokoły, wiadomości na WhatsAppie albo zdjęcia z kolejnych etapów remontu, to też mocno porządkuje sprawę. Przy niedokończonym remoncie i znikającej ekipie często wychodzą jeszcze poprawki po kimś, więc dobrze też nie wpuszczać od razu nowej ekipy bez udokumentowania stanu obecnego. Masz podpisaną normalną umowę z zakresem prac i rozpisaną zaliczką?
LucynaUpadlosc
Odpowiedź do: EdytaWroclaw
2026-05-05 14:47
Masz rację, zebranie wszystkich papierów i zdjęć na tym etapie naprawdę dużo daje, bo później łatwiej cokolwiek udowodnić. Ja bym też od razu spisała, jakie materiały faktycznie są w mieszkaniu i czy coś się nie zgadza z fakturami albo ustaleniami. Jeśli firma faktycznie się sypie, to każdy dzień ciszy działa raczej na niekorzyść klienta. Sprawdzałaś już, czy ta firma nadal normalnie działa w rejestrach albo czy ktoś z Wrocławia nie miał z nimi ostatnio podobnego problemu?
Mirella96
Odpowiedź do: LucynaUpadlosc
2026-05-13 22:42
Dokładnie tak, u mnie dopiero po zebraniu umowy, przelewów, faktur i zdjęć wyszło czarno na białym, czego brakuje i co zostało zrobione tylko „na pół gwizdka”, więc taki spis materiałów z mieszkaniem uratował mi później sporo nerwów. Sprawdzałaś już, czy firma dalej widnieje normalnie w KRS albo CEIDG?
MiloszRolnik
2026-05-06 17:30
Na Twoim miejscu najpierw zebrałabym wszystko, co masz: umowę, potwierdzenia przelewów, faktury za materiały i zdjęcia obecnego stanu mieszkania, bo to potem bardzo ułatwia dochodzenie rozliczenia. Dobrze też spisać, jakie materiały faktycznie są w lokalu, a czego brakuje, żeby było jasne, czy coś zniknęło i jaki zakres prac został realnie wykonany. Jeśli firma faktycznie znika albo jest w upadłości, wtedy znaczenie ma to, czy zgłosisz swoją wierzytelność i czy da się wykazać, co było opłacone osobno. Masz w umowie wyszczególnioną zaliczkę, zakres prac i zakup materiałów?
Maciek84
2026-05-07 15:39
Sama cisza ze strony firmy jeszcze nie musi oznaczać upadłości, bo czasem to jest po prostu porzucenie zlecenia albo problemy z płynnością, więc dobrze najpierw ustalić, czy wobec tej firmy faktycznie toczy się jakieś postępowanie. Masz spisaną umowę, potwierdzenia przelewów i zdjęcia tego, co zostało w mieszkaniu?
Z tej kategorii
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Czytaj więcej ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Czytaj więcej ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Czytaj więcej ›
- Upadłość software house’u we Wrocławiu – co z kodem, dostępami i opłaconą zaliczką? Czytaj więcej ›
- Upadłość warsztatu samochodowego we Wrocławiu – co z autem zostawionym do naprawy i wpłaconą zaliczką? Czytaj więcej ›
- Upadłość firmy przeprowadzkowej we Wrocławiu – co z meblami w magazynie i wpłaconą zaliczką? Czytaj więcej ›
- Upadłość agencji marketingowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i dostępy do kont reklamowych? Czytaj więcej ›
- Upadłość firmy sprzątającej we Wrocławiu – co z opłaconym abonamentem i kluczami do lokalu? Czytaj więcej ›
- Upadłość drukarni we Wrocławiu – co z opłaconym nakładem, matrycami i plikami do druku? Czytaj więcej ›
- Upadłość wypożyczalni sprzętu budowlanego we Wrocławiu – jak odzyskać kaucję i rozliczyć wynajem? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Oddłużanie Wrocław: ugoda z firmą windykacyjną, a potem pozew o ten sam dług — skąd biorą się rozbieżności? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odprawa po zwolnieniu z pracy – czy syndyk może ją zająć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS — czy wchodzą do układu i co z bieżącymi wpłatami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość dewelopera we Wrocławiu – co z mieszkaniem w budowie i wpłaconymi transzami? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy po ogłoszeniu upadłości – czy syndyk może ją przejąć? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy cateringowej we Wrocławiu – jak odzyskać zaliczkę i sprawdzić, czy usługa zostanie wykonana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a sprzedaż auta przed złożeniem wniosku – czy będzie z tego problem? Ostatnio dodane ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Ostatnio dodane ›
- Kiedy jeszcze warto otwierać restrukturyzację, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Ostatnio dodane ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Ostatnio dodane ›