Czy da się naprawdę wstrzymać egzekucję komorniczą zanim złożę wniosek o upadłość?

MaciekNaSwoim 2026-04-26 07:40
Mam zajęcie komornicze z pensji i konta, a wierzyciel niby jest skłonny rozmawiać o ugodzie, tylko nie wiem, czy to faktycznie zatrzyma komornika, czy najwyżej da chwilę spokoju. Czy ktoś przerabiał sytuację, że sama ugoda albo złożenie jakiegoś pisma rzeczywiście wstrzymało egzekucję, a nie tylko ją spowolniło? Czy przy błędach w egzekucji lepiej iść w skargę, czy to jednak nie daje realnego stopu, jeśli komornik już działa? Zastanawiam się też, czy przy większym bałaganie w długach ma sens myśleć od razu o restrukturyzacji albo upadłości konsumenckiej, zamiast łapać się każdego pojedynczego sposobu. Chętnie poczytam, co u was zadziałało w praktyce, bo w teorii wszystko brzmi podobnie, a pewnie skutki są zupełnie inne.

Dyskusja

1 komentarzy
SlawekOddluzenie
2026-04-26 08:31
Z tego co przerabiałem, sama ugoda z wierzycielem nie zawsze zatrzymuje egzekucję, bo dopóki wierzyciel nie cofnie albo nie zawiesi działań, komornik zwykle robi swoje. Realny stop częściej daje dopiero konkretna podstawa prawna, np. skuteczny wniosek, skarga przy istotnych błędach albo dalsze kroki związane z upadłością, ale to już zależy od etapu sprawy. Tu jest w miarę sensownie opisane, co faktycznie może wstrzymać egzekucję, a co tylko ją spowalnia: Jak wstrzymać egzekucję komorniczą - dostępne sposoby. U Ciebie kluczowe jest chyba to, czy wierzyciel tylko „rozmawia”, czy rzeczywiście złoży do komornika pismo o zawieszenie albo cofnięcie egzekucji.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy