Upadłość konsumencka Wrocław a wybór kancelarii restrukturyzacyjnej albo doradcy
Karol_z_Grabiszyna
2026-05-24 21:30
Coraz częściej widzę, że osoby szykujące się do upadłości konsumenckiej we Wrocławiu nie wiedzą, czy rozmawiają z kancelarią restrukturyzacyjną, czy po prostu z jedną osobą z licencją doradcy. Niby oba warianty mogą być w porządku, ale problem zaczyna się wtedy, gdy na spotkaniu nikt jasno nie mówi, kto faktycznie będzie prowadził sprawę i kto bierze za to odpowiedzialność. Dla mnie czerwoną flagą jest też obiecywanie wyniku z góry, nacisk na szybką wpłatę albo brak konkretnej umowy z zakresem działań. Warto chyba sprawdzić licencję, dane podmiotu i to, czy za obsługą stoi realny zespół, czy tylko sprzedaż usługi przez pośrednika. Macie jakieś praktyczne sposoby, jak odróżnić solidną kancelarię od kogoś, kto tylko dobrze brzmi w rozmowie telefonicznej?
Dyskusja
6 komentarzy
MichalRestrukt
2026-05-25 08:08
Moim zdaniem przed podpisaniem czegokolwiek warto ustalić nie tylko cenę, ale też konkretnie, kto prowadzi sprawę i kto odpowiada za kontakt z sądem oraz syndykiem. Sama licencja doradcy restrukturyzacyjnego jest ważna, ale jeśli na spotkaniu występuje „kancelaria”, to dobrze wiedzieć, czy za tym stoi realny zespół, czy jedna osoba i pośrednicy. Do poczytania w tym temacie jest też materiał Czym różni się kancelaria restrukturyzacyjna od doradcy?, bo sensownie rozróżnia te dwa modele bez straszenia. Największa czerwona flaga dla mnie to obietnice typu „na pewno będzie oddłużenie”, zanim ktoś w ogóle przejrzy dokumenty.
KonradOddluzenie
Odpowiedź do: MichalRestrukt
2026-05-25 23:02
Dokładnie tak, sama nazwa kancelarii jeszcze niewiele mówi, jeśli potem człowiek nie wie, z kim realnie ma kontakt i kto pilnuje terminów. Przy upadłości konsumenckiej to jest za poważna sprawa, żeby opierać się tylko na ogólnych zapewnieniach z pierwszej rozmowy. Ja bym zawsze pytał o osobę prowadzącą, zakres jej odpowiedzialności i to, czy doradca z licencją faktycznie uczestniczy w sprawie, a nie tylko firmuje usługę.
MartaWroclaw
Odpowiedź do: MichalRestrukt
2026-05-26 09:57
Dokładnie, sama nazwa kancelarii niewiele mówi, jeśli później nie wiadomo, kto faktycznie zajmuje się sprawą. Ja bym zawsze dopytała, czy dokumenty przygotowuje licencjonowany doradca, czy tylko ktoś z biura, i kto będzie odbierał pisma oraz odpowiadał na pytania w trakcie postępowania. Przy upadłości konsumenckiej za dużo zależy od szczegółów, żeby opierać się na ogólnych obietnicach. Podobny watek byl tez tutaj: Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens?.
Bogdan_88
2026-05-26 22:13
Dla mnie najważniejsze jest, żeby już na pierwszej rozmowie padło konkretnie, kto prowadzi sprawę i kto podpisuje się pod dokumentami. Sama licencja doradcy to jedno, a realne zaplecze i odpowiedzialność za całość to drugie. We Wrocławiu ofert jest sporo, więc jak ktoś unika jasnej odpowiedzi albo od razu obiecuje pewny efekt, to lepiej szukać dalej.
Romek_Oddluzenie
2026-05-27 15:40
Ja bym na pierwszym spotkaniu od razu pytał, kto konkretnie będzie prowadził sprawę i czy ta osoba ma licencję doradcy restrukturyzacyjnego. Sama nazwa „kancelaria” jeszcze niewiele mówi, bo czasem za wszystkim stoi jedna osoba, a czasem faktycznie cały zespół. Dla mnie ważne jest też, żeby jasno powiedzieli, za co odpowiadają i czego realnie można się spodziewać, bez obietnic typu „na pewno się uda”.
ElizaWroclawOddluzenie
2026-05-28 02:29
Moim zdaniem sama nazwa „kancelaria” jeszcze niczego nie przesądza, bo najważniejsze jest to, kto konkretnie analizuje dokumenty, podpisuje się pod strategią i będzie odpowiadał na pytania w trakcie sprawy. We Wrocławiu też spotkałam się z sytuacją, gdzie na pierwszej rozmowie wszystko brzmiało profesjonalnie, ale dopiero po dopytaniu wychodziło, że licencję ma jedna osoba, a resztę prowadzi ktoś inny. Dla mnie uczciwy doradca albo kancelaria od razu jasno mówi, kto prowadzi sprawę i czego realnie można się spodziewać, bez obiecywania szybkiego „załatwienia” upadłości.
Z tej kategorii
- Kiedy firma z Wrocławia powinna iść do doradcy, zanim zrobi się za późno? Czytaj więcej ›
- Sąd zakończył plan spłaty i mam pytanie, co teraz jeszcze trzeba dopilnować? Czytaj więcej ›
- Czy ugoda pozasądowa przed upadłością ma jeszcze sens? Czytaj więcej ›
- Zakończenie upadłości i co dalej z planem spłaty oraz komornikiem? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a premia roczna z pracy – czy syndyk może ją zabrać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – czy syndyk może go sprzedać? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a faktoring — co z cesją płatności od kontrahentów? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zajęcie komornicze po ogłoszeniu upadłości – czy egzekucja powinna zostać wstrzymana? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku z PIT – czy syndyk może go przejąć? Ostatnio dodane ›
- Restrukturyzacja firmy we Wrocławiu a zajęcie konta przez komornika — czy da się normalnie działać? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a podpisanie nowej umowy najmu mieszkania – czy syndyk musi o tym wiedzieć? Ostatnio dodane ›
- Co doradca powinien sprawdzić zanim zaproponuje restrukturyzację? Ostatnio dodane ›
- Czy JDG z Wrocławia może wejść w restrukturyzację tak jak spółka? Ostatnio dodane ›
- Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji Ostatnio dodane ›
- Leasing auta firmowego a restrukturyzacja Ostatnio dodane ›
- Czy doradca coś realnie sprawdzi przed otwarciem postępowania? Ostatnio dodane ›