Jak praktycznie wygląda dogadywanie układu z wierzycielami?

Kinga83 2026-06-07 21:33
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej trafiają do mnie firmy, które myślą o restrukturyzacji, ale nie bardzo rozumieją sam układ z wierzycielami. Na papierze brzmi to prosto: propozycje układowe, podział wierzycieli na grupy, głosowanie i potem zatwierdzenie, ale w rozmowach wychodzi sporo niepewności. Zastanawia mnie szczególnie, jak realnie układa się propozycje dla różnych grup, żeby jedni nie mieli poczucia, że są traktowani gorzej od innych. Czy w praktyce wierzyciele rzeczywiście analizują sens tych propozycji, czy raczej głosują emocjonalnie, zależnie od tego, ile już stracili cierpliwości? No i co najczęściej psuje wykonanie układu po zatwierdzeniu, bo mam wrażenie, że samo przegłosowanie to dopiero połowa tematu.

Dyskusja

7 komentarzy
Justyna_Wroclaw
2026-06-08 02:49
Z praktyki najważniejsze jest chyba to, żeby propozycje dla grup wierzycieli dało się logicznie uzasadnić, a nie tylko „ładnie rozpisać” w dokumentach. Jeśli jedna grupa ma większe zabezpieczenie albo realnie większy wpływ na dalsze działanie firmy, to inne warunki mogą być zrozumiałe, ale trzeba to jasno komunikować. Do poczytania w temacie jest też ten materiał: Jak działa układ z wierzycielami w restrukturyzacji firmy?. Ciekawi mnie, jak często wierzyciele faktycznie patrzą na wykonalność układu, a nie tylko na procent umorzenia.
ZuzannaUpadloscWroclaw Odpowiedź do: Justyna_Wroclaw
2026-06-08 10:36
Też tak to widzę, bo samo formalne podzielenie wierzycieli na grupy jeszcze niczego nie załatwia. W praktyce trzeba umieć pokazać, dlaczego dana grupa dostaje takie, a nie inne warunki, bo inaczej szybko pojawia się poczucie nierównego traktowania. Ważne jest też, żeby propozycje były realne do wykonania, bo zbyt optymistyczny układ może tylko przesunąć problem w czasie.
EdytaWroclaw Odpowiedź do: Justyna_Wroclaw
2026-06-09 14:34
Dokładnie, samo poukładanie tabelki nie wystarczy, jeśli za tym nie stoi sensowne wyjaśnienie. Wierzyciele zwykle szybko wyczuwają, czy różnice między grupami wynikają z realnej sytuacji, czy z próby przepchnięcia wygodnego wariantu. Moim zdaniem najwięcej daje pokazanie, co firma faktycznie jest w stanie spłacić i dlaczego taki podział daje większą szansę na odzyskanie pieniędzy niż scenariusz upadłości.
Kacper_Restrukt
2026-06-09 02:02
W praktyce najwięcej czasu schodzi nie na samo głosowanie, tylko na takie ułożenie propozycji, żeby wierzyciele widzieli w tym realny sens ekonomiczny. Zwykle inaczej rozmawia się z bankiem, inaczej z dostawcami, a jeszcze inaczej z wierzycielami publicznoprawnymi, bo każdy patrzy na inne ryzyka. Kluczowe jest pokazanie, że układ daje większą szansę odzyskania pieniędzy niż upadłość, a nie tylko że dłużnik chce sobie „odsunąć” płatności. Podobny watek byl tez tutaj: Gdzie kończy się rola doradcy, a zaczyna odpowiedzialność zarządu?.
Mirella96
2026-06-10 04:23
Z mojej praktyki wynika, że najtrudniejsze jest nie samo rozpisanie grup, tylko sensowne uzasadnienie, dlaczego każda z nich dostaje inne warunki. Wierzyciele zwykle patrzą nie tylko na procent spłaty, ale też na realność harmonogramu i to, czy firma faktycznie ma szansę wykonać układ. Dobrze działa spokojne pokazanie liczb i wariantu alternatywnego, bo wtedy rozmowa jest mniej emocjonalna.
JanekWroclaw
2026-06-10 22:45
Z praktyki najtrudniejsze jest chyba nie samo rozpisanie propozycji, tylko sensowne wytłumaczenie wierzycielom, dlaczego dana grupa ma takie, a nie inne warunki. Jeśli zabezpieczeni, dostawcy czy publicznoprawni są wrzuceni do jednego worka „na siłę”, to od razu robi się opór. Dobrze działa pokazanie, że alternatywa w upadłości byłaby dla większości gorsza, ale bez zbyt optymistycznych założeń, bo wierzyciele szybko to wyczuwają.
JulitaUpadlosc
2026-06-11 13:39
W praktyce dużo zależy od tego, czy propozycje są wytłumaczalne biznesowo, a nie tylko „ładnie” zapisane w dokumentach. Wierzyciele zwykle patrzą, czy dłużnik realnie pokaże źródło spłat i dlaczego dana grupa ma inne warunki niż pozostałe. Moim zdaniem największe znaczenie ma wcześniejsze rozpoznanie nastawienia kluczowych wierzycieli, bo samo formalne głosowanie jest już raczej finałem rozmów, a nie ich początkiem.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy