Realny koszt restrukturyzacji firmy we Wroclawiu
Lukasz_po_godzinach
2026-07-26 21:34
Przerabiam teraz temat restrukturyzacji w jednej z wroclawskich firm i widze, ze rozstrzal kosztow jest spory. Sama oplata sadowa to jedno, ale dochodzi nadzorca ukladu, przygotowanie dokumentow, spis wierzycieli, przeplywy i czesto poprawianie ksiegowosci pod caly proces. Zastanawiam sie, od jakiego poziomu zadluzenia ma to jeszcze sens, bo przy mniejszej firmie kilka dodatkowych tysiecy na start potrafi mocno zabolec. Najwieksza czerwona flaga wydaje mi sie sytuacja, gdy wlasciciel nie ma aktualnych danych o zobowiazaniach i liczy tylko na to, ze restrukturyzacja zatrzyma egzekucje. Jak u was wygladaly realne koszty na poczatku, zanim jeszcze bylo wiadomo, czy wierzyciele w ogole pojda w uklad?
Dyskusja
8 komentarzy
SlawekOddluzenie
2026-07-27 04:33
Moim zdaniem sens restrukturyzacji nie zaczyna się od jednej konkretnej kwoty zadłużenia, tylko od tego, czy firma ma realny cashflow po uporządkowaniu rat i zobowiązań. Przy małej działalności te kilka tysięcy kosztów startowych faktycznie może boleć, ale jeszcze gorzej wejść w proces bez policzenia, czy układ będzie w ogóle do udźwignięcia. Tu jest całkiem rzeczowy materiał do poczytania: Ile kosztuje restrukturyzacja firmy z Wrocławia?, bo dobrze rozbija koszty na sąd, nadzorcę, dokumenty i rzeczy, które często wychodzą dopiero po drodze. Ja bym najpierw zestawił koszt restrukturyzacji z kosztem dalszego chaosu, odsetek i egzekucji, bo czasem to dopiero pokazuje prawdziwą skalę decyzji.
Rafal_Rolnik
2026-07-27 11:19
U mnie próg sensowności zaczął się dopiero wtedy, gdy było widać realną szansę na układ z wierzycielami, a nie tylko odsunięcie problemu o kilka miesięcy. We Wrocławiu same stawki doradców potrafią się mocno różnić, ale największy koszt często wychodzi przy porządkowaniu dokumentów i księgowości, bo bez tego nadzorca i tak będzie kręcił nosem. Przy małej firmie warto najpierw policzyć, czy po tych opłatach zostaje jeszcze jakikolwiek bufor na bieżącą działalność.
LucynaUpadlosc
Odpowiedź do: Rafal_Rolnik
2026-07-28 02:08
Dokładnie, samo przesunięcie terminu spłat niewiele daje, jeśli firma dalej nie ma z czego regulować bieżących kosztów. Ja bym patrzyła nie tylko na kwotę zadłużenia, ale też na to, czy księgowość jest do ogarnięcia, wierzyciele są skłonni rozmawiać i czy biznes ma realny cashflow po otwarciu postępowania. We Wrocławiu rozstrzał wycen jest spory, więc warto od razu pytać, co konkretnie wchodzi w obsługę, bo potem „drobne dopłaty” potrafią zrobić dużą różnicę. Podobny watek byl tez tutaj: Jak rozdzielacie stare saldo od nowych dostaw w restrukturyzacji?.
LeszekRolnikUpadlosc
2026-07-28 21:00
Z mojego doświadczenia najgorzej patrzeć tylko na opłatę sądową, bo realnie budżet rozjeżdża się dopiero na przygotowaniu danych, nadzorcy i prostowaniu papierów. Przy mniejszej firmie we Wrocławiu liczyłbym sens restrukturyzacji dopiero wtedy, gdy jest realna szansa utrzymać działalność i spłacać układ, a nie tylko kupić sobie kilka miesięcy oddechu. Jeśli księgowość jest w chaosie albo wierzyciele są już mocno skonfliktowani, to koszty i ryzyko szybko rosną.
Mirella96
2026-07-29 10:19
U mnie najwięcej zaskoczyły nie same opłaty, tylko koszt przygotowania firmy do rozmowy z nadzorcą i wierzycielami. Jeśli księgowość jest w miarę poukładana, to da się to jeszcze kontrolować, ale przy bałaganie w dokumentach koszty szybko rosną. Moim zdaniem przy małym zadłużeniu trzeba bardzo chłodno policzyć, czy restrukturyzacja nie będzie droższa niż dogadanie się bezpośrednio z wierzycielami.
EdytaWroclaw
2026-07-30 01:41
U nas we Wrocławiu największy koszt nie wyszedł z samej opłaty sądowej, tylko z uporządkowania papierów i pracy nad realnym planem spłat. Moim zdaniem przy małej firmie trzeba najpierw policzyć, czy po doliczeniu nadzorcy, księgowości i dokumentów zostaje jeszcze sensowna przestrzeń na ratowanie działalności. Czerwoną flagą jest sytuacja, gdy ktoś podaje jedną kwotę “za restrukturyzację”, bez sprawdzenia skali wierzycieli, zaległości i przepływów.
Tatiana_Upadlosc
Odpowiedź do: EdytaWroclaw
2026-07-30 08:17
Dokładnie, sama opłata sądowa często jest najmniejszym problemem, bo prawdziwe koszty wychodzą przy porządkowaniu zaległości i przygotowaniu sensownych prognoz. Przy małej firmie kluczowe jest policzenie, czy po kosztach nadzorcy, księgowości i dokumentacji zostaje jeszcze realna zdolność do spłaty układu. Jeśli już na starcie wszystko opiera się na bardzo optymistycznych założeniach, to dla mnie jest to czerwona flaga.
Lena_Restrukt
2026-07-30 20:01
U nas największym zaskoczeniem nie była sama opłata sądowa, tylko koszt przygotowania sensownych danych do wniosku i rozmów z wierzycielami. We Wrocławiu wyceny też widziałam bardzo różne, ale moim zdaniem poniżej pewnego poziomu zadłużenia trzeba dobrze policzyć, czy restrukturyzacja nie zje za dużo gotówki już na starcie. Czerwona flaga to dla mnie sytuacja, gdy firma nie ma aktualnej księgowości i nikt nie wie, jakie są realne przepływy.
Z tej kategorii
- Zajęte konto firmowe a start restrukturyzacji Czytaj więcej ›
- Jak rozdzielacie stare saldo od nowych dostaw w restrukturyzacji? Czytaj więcej ›
- Kiedy PZU przestaje wystarczać przy zadłużonej firmie? Czytaj więcej ›
- Czy restrukturyzacja faktycznie chroni umowę najmu lokalu? Czytaj więcej ›
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy dług z faktoringu można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy egzekucję komorniczą wobec firmy we Wrocławiu można wstrzymać przez restrukturyzację? Czytaj więcej ›
- Czy wypowiedziany kredyt firmowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›