Egzekucja już ruszyła, a firma chce wejść w restrukturyzację

Dorota_w_biurze 2026-06-07 21:36
Mam sytuację z małej firmy z Wrocławia, gdzie komornik zdążył już zająć rachunek, a zarząd dopiero teraz poważnie rozważa restrukturyzację. W praktyce największy problem jest taki, że wszyscy liczą na natychmiastowe odblokowanie konta, a ja nie jestem pewna, czy to faktycznie działa tak automatycznie. Z tego, co widzę, dużo zależy od rodzaju postępowania, momentu otwarcia i tego, jakie wierzytelności są objęte ochroną. Dochodzi jeszcze kwestia bieżących wpływów, bo firma musi płacić ludziom i utrzymać dostawy, a bank często reaguje bardzo zachowawczo. Jak u Was wyglądało przejście od zajętego rachunku do normalnej obsługi płatności po otwarciu restrukturyzacji?

Dyskusja

1 komentarzy
Justyna_Wroclaw
2026-06-07 21:58
Z mojego doświadczenia nie ma co zakładać, że samo wejście w restrukturyzację od razu odblokuje konto zajęte przez komornika. Kluczowe jest, jakie postępowanie zostanie otwarte i czy konkretna wierzytelność faktycznie podlega ochronie, bo tu łatwo o zbyt optymistyczne oczekiwania. Przy zajętym rachunku najpierw sprawdziłabym dokładnie tytuł egzekucji, daty i zakres zabezpieczenia, zanim firma zacznie obiecywać pracownikom czy kontrahentom szybkie odmrożenie środków.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy