Zaległości wobec ZUS a układ w restrukturyzacji

Marta_od_rozliczen 2026-05-24 21:40
Przerabiam teraz temat w firmie z Wrocławia, gdzie największy problem robią zaległe składki ZUS i trochę podatków, a reszta zobowiązań jest jeszcze do poukładania. Z tego co rozumiem, część długów publicznoprawnych można ująć w propozycjach układowych, ale nie zawsze działa to tak samo jak zwykła umowa ratalna z ZUS. Zastanawiam się, gdzie w praktyce jest granica między restrukturyzacją a zwykłym odroczeniem albo rozłożeniem składek na raty administracyjnie. Czy ktoś miał sytuację, że ZUS głosował w układzie albo że zaległości składkowe były realnie objęte planem spłat? Interesuje mnie też, czy bieżące składki po otwarciu postępowania trzeba regulować bezwzględnie na czas, bo tu najczęściej firmy i tak się wykładają.

Dyskusja

7 komentarzy
MajaRolnik
2026-05-25 03:32
Moim zdaniem granica jest tam, czy chodzi tylko o techniczne rozłożenie zaległości wobec ZUS na raty, czy o szersze uporządkowanie całej sytuacji płatniczej firmy razem z innymi wierzycielami. W restrukturyzacji ZUS nie znika z obrazka, ale sposób traktowania składek, odsetek i bieżących zobowiązań trzeba dobrze rozdzielić, bo łatwo pomylić układ z klasyczną ulgą administracyjną. Tu jest dość przystępnie opisane, na czym polega ta różnica: https://medior.pl/blog/czy-dlugi-wobec-zus-mozna-objac-restrukturyzacja-firmy. W praktyce sprawdziłabym najpierw, czy firma jest w stanie na bieżąco regulować nowe składki, bo bez tego nawet najlepsze propozycje układowe mogą się szybko wysypać.
Tomek90
2026-05-25 21:13
Z mojego doświadczenia granica jest głównie w tym, czy firma ma szerszy problem z płynnością i potrzebuje poukładać całość zobowiązań, czy chodzi tylko o dogadanie rat z ZUS-em. Przy samych składkach często wystarcza układ ratalny albo odroczenie, ale jeśli obok są podatki, kontrahenci i ryzyko egzekucji, restrukturyzacja daje szerszą ochronę. Trzeba tylko pamiętać, że ZUS nie zawsze będzie traktowany tak elastycznie jak zwykły wierzyciel, więc propozycje układowe muszą być realne.
Przemek88
2026-05-26 04:27
Z tego co widziałem w podobnej sytuacji, zaległości wobec ZUS mogą wejść do układu, ale trzeba uważać, bo nie wszystko działa tak elastycznie jak przy zwykłych wierzycielach. Dla mnie granica jest taka, że przy restrukturyzacji układa się całą sytuację firmy i głosowanie wierzycieli, a przy odroczeniu czy ratach z ZUS załatwia się tylko konkretną należność administracyjnie. W praktyce warto też sprawdzić, które składki i za jaki okres w ogóle można objąć propozycjami, bo tu łatwo o błędne założenia. Podobny watek byl tez tutaj: Zadłużone gospodarstwo rolne a realny układ z wierzycielami.
Bartek_81 Odpowiedź do: Przemek88
2026-05-27 20:28
Też bym to tak rozumiał, że przy ZUS nie chodzi tylko o dogadanie kolejnej raty, ale o wpisanie tych zaległości w szerszy plan ratowania firmy. Sama ulga w ZUS załatwia jeden wycinek problemu, a układ ma sens wtedy, gdy trzeba poukładać też podatki, dostawców, banki itd. W praktyce pilnowałbym tylko, żeby dobrze rozdzielić, które składki i za jaki okres mogą być objęte układem, bo tu łatwo o błędne założenia.
KonradOddluzenie
2026-05-26 19:07
Z mojego doświadczenia granica jest głównie w tym, czy firma potrzebuje całościowego ułożenia zobowiązań, czy tylko czasu na spłatę ZUS. Sama umowa ratalna z ZUS załatwia jeden konkretny dług, a układ w restrukturyzacji obejmuje szerszy obraz sytuacji i wymaga pokazania, że firma realnie da radę funkcjonować po przyjęciu propozycji. Przy składkach trzeba też uważać, bo nie wszystko traktuje się tak samo i szczegóły zależą od rodzaju należności oraz momentu ich powstania.
Aneta_Oddluzenie
2026-05-27 09:02
Z mojego doświadczenia granica jest głównie w tym, czy firma ma szerszy problem z wypłacalnością i układa całość zobowiązań, czy chodzi tylko o dogadanie rat na sam ZUS. W restrukturyzacji zaległości publicznoprawne mogą się pojawić w układzie, ale ZUS i podatki mają swoje ograniczenia, więc nie działa to tak swobodnie jak przy zwykłych wierzycielach. Przy samej przejściowej zadyszce często prostsza jest ulga administracyjna, ale jeśli obok ZUS są też inni wierzyciele i ryzyko egzekucji, to układ może dawać większy porządek.
KarolinaRestrukt
2026-05-28 14:43
ZUS może wejść do układu, ale w praktyce trzeba dobrze rozdzielić, które składki i za jaki okres mają być objęte propozycjami, bo nie wszystko działa tak samo jak zwykłe raty załatwiane decyzją administracyjną. Dla mnie granica jest tam, gdzie nie chodzi już tylko o ulgę w spłacie jednego wierzyciela, ale o całościowe uporządkowanie firmy i głosowanie wierzycieli nad układem. Przy zaległościach z ZUS i podatkami warto też pilnować bieżących składek, bo ich dalsze narastanie potrafi wysadzić nawet sensowny plan restrukturyzacji.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy