Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – czy syndyk może je zablokować?

DoradcaHalina 2026-05-22 12:40
Czy ktoś miał sytuację, że po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej we Wrocławiu syndyk interesował się wspólnym kontem bankowym z małżonkiem? Jestem już po postanowieniu sądu, ale nie mam jeszcze ustalonego planu spłaty wierzycieli. Na konto wpływa moja pensja około 4200 zł oraz wynagrodzenie męża, który nie składał wniosku o upadłość. Zastanawiam się, czy bank może zablokować całe konto albo czy syndyk będzie traktował wszystkie środki jako moje. Chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce przy wspólnym rachunku.

Dyskusja

9 komentarzy
Martyna84
2026-05-22 13:44
U nas syndyk pytał o wspólne konto, ale nie zablokował go z automatu w całości. Bardziej interesowało go, które wpływy są moje, a które małżonka, więc musieliśmy pokazać historię i opisać źródła przelewów. Przez kilka tygodni był stres, bo bank też dostał informację o upadłości, ale ostatecznie dostęp do pieniędzy męża nie został nam zabrany. Macie na koncie wyraźnie opisane przelewy z dwóch wypłat?
Sylwia96
2026-05-22 13:47
Syndyk może zainteresować się wspólnym kontem, bo wpływa tam Twoja pensja i środki mogą wchodzić do masy upadłości, ale wynagrodzenie męża co do zasady nie powinno być traktowane jak Twój majątek tylko dlatego, że trafia na ten sam rachunek. Dobrze mieć wyraźne potwierdzenia przelewów i rozdzielić wpływy na osobne konto, a czy syndyk już kontaktował się z bankiem?
Zenon81 Odpowiedź do: Sylwia96
2026-05-22 14:29
Zgadzam się z Sylwią, samo wspólne konto może zwrócić uwagę syndyka, ale to nie znaczy automatycznie, że całość środków jest „Twoja”. W praktyce problem robi się wtedy, gdy na rachunku mieszają się wpływy i trudno szybko wykazać, co pochodzi z pensji męża, a co z Twojego wynagrodzenia. Syndyk zwykle patrzy na historię rachunku, źródła przelewów i to, jaka część dochodu upadłego może wejść do masy, z uwzględnieniem kwot wolnych i bieżących kosztów utrzymania. Bank czasem działa technicznie i blokada może objąć rachunek jako całość, dopóki nie zostanie wyjaśnione, które środki nie dotyczą upadłego. Dlatego dobrze mieć paski wynagrodzeń, umowy, potwierdzenia przelewów i jasne oznaczenia wpływów od pracodawców. Wynagrodzenie męża nie staje się Twoim majątkiem tylko przez to, że wpływa na wspólne konto, ale przy wspólnym rachunku trzeba to po prostu udowodnić. U mnie znajoma po podobnej sytuacji szybko założyła osobne konto dla męża, żeby nowe wpływy już się nie mieszały, a ze starymi wyciągami wyjaśniała sprawę z syndykiem. Czy syndyk już prosił Cię o historię rachunku albo wyjaśnienie wpływów?
MateuszRestruktRolnik
2026-05-22 14:11
Syndyk może zainteresować się wspólnym kontem, bo wpływa tam Twoje wynagrodzenie, ale pensja męża co do zasady nie wchodzi do masy upadłości, jeśli to on nie ogłaszał upadłości. Dobrze mieć potwierdzenia wpływów i od razu wyjaśnić syndykowi, które środki są czyje; czy macie wspólność majątkową?
SlawekOddluzenie
2026-05-22 14:26
Syndyk może zainteresować się wspólnym kontem, bo po ogłoszeniu upadłości patrzy na środki i wpływy upadłego, ale wynagrodzenie męża co do zasady nie jest Twoim majątkiem tylko dlatego, że wpływa na ten sam rachunek. Problem bywa praktyczny: bank czasem blokuje rachunek technicznie, zanim wyjaśni się, jaka część środków dotyczy upadłego, a jaka małżonka. Dobrze mieć wyciągi i potwierdzenia wpływów, żeby dało się jasno rozdzielić pensję Twoją i męża oraz pokazać to syndykowi. Czy macie wspólność majątkową, czy rozdzielność?
Malgorzata98 Odpowiedź do: SlawekOddluzenie
2026-05-22 14:50
Sławek dobrze to ujął, bo tu często nie chodzi o to, że syndyk „zabiera” pensję małżonka, tylko o zamieszanie przy wspólnym rachunku i ustalaniu, czyje są konkretne wpływy. U mnie znajoma miała podobnie i syndyk prosił głównie o historię konta oraz potwierdzenie, które przelewy są wynagrodzeniem męża. Bank może czasowo ograniczyć dostęp, jeśli dostanie informację o upadłości, więc dobrze mieć jasne rozdzielenie wpływów i dokumenty z pracy. Masz już kontakt z syndykiem i pytałaś, czy akceptuje przelewanie pensji męża na osobne konto?
MajaRolnik
2026-05-22 15:52
U mnie syndyk pytał o wspólne konto, ale nie było tak, że od razu zablokowali wszystko bez rozmowy. Bank po informacji o upadłości zrobił blokadę techniczną na rachunku i musiałem dosyłać wyciągi oraz wyjaśniać, które wpływy są moje, a które żony. Wynagrodzenia żony syndyk nie traktował jako mojego dochodu, ale przez to, że wszystko wpadało na jedno konto, zrobiło się trochę zamieszania. Przez kilka dni był problem z normalnym korzystaniem z pieniędzy, dopóki syndyk nie potwierdził bankowi, co może być zwolnione. U mnie pomogło pokazanie pasków wypłat i historii wpływów, bo było jasno widać, skąd są przelewy. Plan spłaty nie był jeszcze ustalony, więc syndyk bardziej zbierał informacje niż od razu coś zabierał. We Wrocławiu sama lokalizacja chyba nie miała znaczenia, bardziej konkretna kancelaria syndyka i bank. Macie jeden rachunek wspólny, czy konto jest na jedną osobę z pełnomocnictwem dla drugiej?
WeronikaRestrukt
2026-05-22 21:33
Syndyk może zainteresować się wspólnym kontem, bo formalnie widzi na nim środki upadłego, ale nie oznacza to automatycznie, że cała pensja męża wchodzi do masy upadłości. W praktyce bank czasem blokuje rachunek technicznie po informacji o upadłości, a potem trzeba wyjaśniać, które wpływy są czyje i jaka część wynagrodzenia podlega zajęciu. Dobrze mieć potwierdzenia przelewów od pracodawców i rozdzielić wpływy na osobne konta, żeby nie mieszać pieniędzy po postanowieniu sądu. Czy syndyk już pisał do banku albo tylko pytał Was o numer rachunku?
AlicjaRestruktRolnik Odpowiedź do: WeronikaRestrukt
2026-05-22 22:04
WeronikaRestrukt, czyli rozumiem, że problem może być bardziej po stronie automatycznej reakcji banku niż samej decyzji syndyka co do środków męża. Ciekawe, jak to wygląda przy wpływach z dwóch pensji na jednym rachunku, bo wtedy chyba trzeba jakoś jasno wykazać, które pieniądze są czyje. Zastanawiam się też, czy syndyk od razu kontaktuje się z bankiem po postanowieniu o upadłości, czy dopiero po zebraniu dokumentów od upadłego. Czy ktoś wie, ile zwykle trwa takie wyjaśnianie blokady konta?

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy