Co realnie przygotować dla doradcy restrukturyzacyjnego?
Arek_od_wnioskow
2026-07-05 21:34
Mam ostatnio kilka rozmów z przedsiębiorcami z Wrocławia, którzy myślą o restrukturyzacji, ale często nie wiedzą, gdzie kończy się ich rola, a zaczyna praca doradcy. Z mojego doświadczenia doradca nie podejmie za zarząd decyzji biznesowych, tylko potrzebuje konkretnych danych: zobowiązań, umów, egzekucji, listy wierzycieli, bieżących przychodów i tego, co firma jest w stanie realnie płacić. Problem pojawia się, gdy właściciel chce „coś złożyć”, ale nie ma jasności, czy dalej walczy o działalność, czy tylko kupuje czas. Ciekawi mnie, jak inni praktycznie układają zakres współpracy na starcie, żeby potem nie było pretensji, że doradca czegoś nie przewidział. Dla mnie czerwoną flagą jest też ukrywanie części długów albo pomijanie powiązanych wierzycieli, bo to później zwykle wraca w najgorszym momencie.
Dyskusja
2 komentarzy
Hubert_98
2026-07-05 21:39
Najważniejsze chyba jest to, żeby przyjść do doradcy z możliwie pełnym obrazem sytuacji, a nie tylko z hasłem „firma ma problem”. Doradca może poukładać warianty i formalności, ale zarząd i tak musi wiedzieć, które kontrakty chce ratować, z kim da się negocjować i ile realnie może płacić miesięcznie. Czerwoną flagą jest dla mnie ukrywanie części zobowiązań albo liczenie, że doradca „załatwi” temat bez trudnych decyzji po stronie przedsiębiorcy.
MonikaOddluzenie
Odpowiedź do: Hubert_98
2026-07-05 21:45
Zgadzam się, bo bez policzenia realnych przepływów i wskazania, które zobowiązania są krytyczne, doradca będzie działał trochę po omacku. Dodałabym jeszcze, że warto przed spotkaniem rozdzielić fakty od życzeń zarządu, czyli osobno pokazać, co firma faktycznie może płacić, a osobno co chciałaby utrzymać. Tu jest sensownie opisane, gdzie zwykle przebiega granica między decyzjami przedsiębiorcy a pracą doradcy: Co przedsiębiorca zleca doradcy restrukturyzacyjnemu?
Z tej kategorii
- Kilka egzekucji naraz i zajęte konto spółki Czytaj więcej ›
- Poręczenie kredytu firmowego a restrukturyzacja spółki Czytaj więcej ›
- Co dzieje się z kontem firmowym po otwarciu restrukturyzacji? Czytaj więcej ›
- Co wspólnicy powinni uzgodnić przed pierwszą rozmową z doradcą? Czytaj więcej ›
- Czy leasingodawca może odebrać samochody po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Czy ZUS może prowadzić egzekucję po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
- Wypowiedziany kredyt a wejście w restrukturyzację Czytaj więcej ›
- Który tryb restrukturyzacji wybrać, gdy firma jeszcze działa, ale wierzyciele naciskają? Czytaj więcej ›
- Czy w trakcie restrukturyzacji firmy we Wrocławiu można dalej korzystać z faktoringu? Czytaj więcej ›
- Czy bank może wypowiedzieć kredyt po rozpoczęciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Kilka egzekucji naraz i zajęte konto spółki Ostatnio dodane ›
- Czy leasingodawca może odebrać samochody po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy transportowej we Wrocławiu – co z leasingiem aut i kartami paliwowymi? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a karta kredytowa z wykorzystanym limitem – czy wpisywać ją osobno? Ostatnio dodane ›
- Czy ZUS może prowadzić egzekucję po otwarciu restrukturyzacji firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zaległe alimenty – czy trzeba wskazać je we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zamknięta działalność gospodarcza – czy trzeba opisać stare faktury? Ostatnio dodane ›
- Co właściwie oznacza wstępna kwalifikacja sprawy przez kancelarię? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zaległy czynsz w spółdzielni mieszkaniowej – jak ująć go we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a pożyczka od rodziny bez umowy – czy trzeba ją wpisać? Ostatnio dodane ›