Jak szczegółowo przygotować cash flow przed rozmową o restrukturyzacji?

DoradcaHalina 2026-06-14 21:42
Prowadzę niewielką firmę usługową we Wrocławiu i zaczynam przygotowywać się do rozmowy z doradcą restrukturyzacyjnym. Mam zestawienie faktur, rat leasingów, ZUS i podatków, ale nie wiem, jak dokładnie rozpisać cash flow, żeby było widać realną sytuację, a nie tylko ogólne saldo na koncie. Zastanawiam się, czy wystarczy prognoza na najbliższe trzy miesiące, czy lepiej zrobić kilka wariantów, np. ostrożny i bardziej optymistyczny. Największy problem mam z pokazaniem luki gotówkowej, bo część klientów płaci z opóźnieniem i trudno przewidzieć, kiedy faktycznie wpłyną pieniądze. Czy przed takim spotkaniem warto od razu zaznaczyć wydatki, których nie da się przesunąć, oraz te, które można negocjować z wierzycielami?

Dyskusja

1 komentarzy
Martyna84
2026-06-15 04:33
Ja bym zrobiła cash flow co najmniej na 13 tygodni, najlepiej tydzień po tygodniu, bo przy restrukturyzacji często właśnie tam wychodzą zatory, których nie widać w miesięcznym saldzie. Warto rozdzielić pewne wpływy od tych „może wejdą”, osobno pokazać ZUS, podatki, leasingi, wynagrodzenia i koszty niezbędne do dalszego działania. Sensowne jest też przygotowanie dwóch wariantów: ostrożnego i bazowego, żeby doradca od razu widział, gdzie robi się luka gotówkowa. Do poczytania jest też ten materiał: Jak przygotować cash flow do restrukturyzacji firmy?, bo dobrze porządkuje temat prognozy, scenariuszy i czerwonych flag przed rozmową.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy