Jak szczegółowo przygotować cash flow przed rozmową o restrukturyzacji?

DoradcaHalina 2026-06-14 21:42
Prowadzę niewielką firmę usługową we Wrocławiu i zaczynam przygotowywać się do rozmowy z doradcą restrukturyzacyjnym. Mam zestawienie faktur, rat leasingów, ZUS i podatków, ale nie wiem, jak dokładnie rozpisać cash flow, żeby było widać realną sytuację, a nie tylko ogólne saldo na koncie. Zastanawiam się, czy wystarczy prognoza na najbliższe trzy miesiące, czy lepiej zrobić kilka wariantów, np. ostrożny i bardziej optymistyczny. Największy problem mam z pokazaniem luki gotówkowej, bo część klientów płaci z opóźnieniem i trudno przewidzieć, kiedy faktycznie wpłyną pieniądze. Czy przed takim spotkaniem warto od razu zaznaczyć wydatki, których nie da się przesunąć, oraz te, które można negocjować z wierzycielami?

Dyskusja

6 komentarzy
Martyna84
2026-06-15 04:33
Ja bym zrobiła cash flow co najmniej na 13 tygodni, najlepiej tydzień po tygodniu, bo przy restrukturyzacji często właśnie tam wychodzą zatory, których nie widać w miesięcznym saldzie. Warto rozdzielić pewne wpływy od tych „może wejdą”, osobno pokazać ZUS, podatki, leasingi, wynagrodzenia i koszty niezbędne do dalszego działania. Sensowne jest też przygotowanie dwóch wariantów: ostrożnego i bazowego, żeby doradca od razu widział, gdzie robi się luka gotówkowa. Do poczytania jest też ten materiał: Jak przygotować cash flow do restrukturyzacji firmy?, bo dobrze porządkuje temat prognozy, scenariuszy i czerwonych flag przed rozmową.
Filip_90
2026-06-15 13:43
Ja bym zrobił minimum 3 miesiące bardzo szczegółowo, najlepiej tydzień po tygodniu, bo wtedy od razu widać, kiedy robi się luka gotówkowa, a nie tylko że „na koniec miesiąca jakoś wychodzi”. Wpływy wpisuj raczej konserwatywnie, czyli według realnych terminów płatności od klientów, a koszty twarde typu ZUS, podatki, leasingi i pensje osobno, bez mieszania z mniej pilnymi wydatkami. Dwa warianty też mają sens, bo doradca szybciej zobaczy, co się stanie, jeśli część faktur spłynie później albo sprzedaż będzie słabsza.
WeronikaRestrukt Odpowiedź do: Filip_90
2026-06-15 19:55
Też uważam, że rozbicie tygodniowe daje dużo lepszy obraz niż sama tabela miesięczna. Dołożyłabym jeszcze osobno pozycje, których nie da się łatwo przesunąć, jak ZUS, podatki, raty leasingu czy wynagrodzenia, bo doradca od razu zobaczy, gdzie są sztywne terminy. Przy restrukturyzacji warto też mieć wariant ostrożny, bo on często najbliżej pokazuje, kiedy naprawdę zabraknie gotówki. Podobny watek byl tez tutaj: Jakie dokumenty zebrać przed rozmową o restrukturyzacji?.
DorotaRestrukt
2026-06-16 02:04
Ja bym rozpisała cash flow co najmniej tydzień po tygodniu na 3 miesiące, a potem bardziej ogólnie na kolejne 3, bo przy restrukturyzacji ważne są momenty, w których faktycznie brakuje gotówki. Warto oddzielić pewne wpływy od tych “może wpłyną” i tak samo pokazać stałe koszty, raty, ZUS, podatki oraz zaległości. Dwa warianty są bardzo pomocne, szczególnie ostrożny, bo doradca od razu zobaczy, gdzie jest luka gotówkowa i które płatności mogą wysadzić plan.
Artur_94
2026-06-16 15:53
Ja bym zrobił minimum 13 tygodni, najlepiej tydzień po tygodniu, bo przy restrukturyzacji ważne jest nie tylko ile pieniędzy brakuje, ale dokładnie kiedy pojawia się luka. Warto rozdzielić pewne wpływy od tych „może zapłacą”, a po stronie wydatków osobno dać ZUS, podatki, leasingi, pensje i koszty niezbędne do działania. Dwa warianty też mają sens: ostrożny i realny, bo doradca od razu zobaczy, gdzie są największe ryzyka i na czym można negocjować.
Mirek_Upadlosc
2026-06-17 03:08
Ja bym zrobił cash flow co najmniej na 13 tygodni, tydzień po tygodniu, bo wtedy dobrze widać momenty, w których robi się luka gotówkowa, a nie tylko średnie saldo z miesiąca. Wpływy wpisuj raczej według realnych terminów zapłaty od klientów, nie według dat faktur, a wydatki rozbij na ZUS, podatki, leasingi, pensje, czynsz i kluczowych dostawców. Dobrze też mieć wariant ostrożny i bazowy, bo doradca od razu zobaczy, gdzie są największe ryzyka i czy restrukturyzacja ma z czego być obsługiwana.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy