Ile realnie trwa restrukturyzacja od decyzji do zatwierdzenia układu?

Aga_z_Lesnicy 2026-06-14 18:29
Mam pytanie z praktyki, bo w rozmowach z właścicielami firm często pada hasło, że restrukturyzację trzeba robić szybko, ale potem każdy etap zaczyna się rozciągać. Chodzi mi o sytuację we Wrocławiu, gdzie firma już podjęła decyzję, że działa, zbiera dokumenty i chce wejść w procedurę, ale jeszcze nie ma otwarcia. Ile zwykle mija czasu od takiej decyzji do otwarcia postępowania, później do głosowania wierzycieli i ostatecznego zatwierdzenia układu? Wiem, że dużo zależy od kompletności dokumentów, liczby wierzycieli i sporów co do sald, ale ciekawi mnie, które opóźnienia są najczęstsze w praktyce. Pytam, bo czasem zarząd zakłada kilka tygodni, a z mojego doświadczenia sam etap porządkowania danych potrafi zjeść więcej czasu niż zakładano.

Dyskusja

2 komentarzy
Kornelia_96
2026-06-14 21:36
Z praktyki najwięcej zależy od tego, czy dokumenty są kompletne już na starcie, bo samo „podjęcie decyzji” jeszcze nie oznacza, że da się od razu otworzyć postępowanie. Przy sprawnym przygotowaniu pierwsze tygodnie idą głównie na dane finansowe, listę wierzycieli i propozycje układowe, a potem terminy potrafią się rozjechać przez uwagi wierzycieli albo braki formalne. Tu jest całkiem rzeczowo rozpisane, gdzie zwykle powstają opóźnienia: Ile trwa restrukturyzacja firmy po decyzji o działaniu? Moim zdaniem realnie warto liczyć nie tylko czas do głosowania, ale też bufor na zatwierdzenie układu przez sąd.
Tomek90
2026-06-15 07:53
Z mojego doświadczenia najwięcej zależy od tego, jak szybko firma ogarnie dokumenty i czy wierzyciele nie zaczynają mocno komplikować sprawy. Sam start potrafi zająć od kilku tygodni do paru miesięcy, a od otwarcia do głosowania i zatwierdzenia układu realnie trzeba liczyć raczej miesiące niż tygodnie. We Wrocławiu nie zakładałbym jednego sztywnego terminu, bo opóźnienia często wychodzą przy brakach w papierach albo przy dopinaniu propozycji układowych.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy