Jak w praktyce sprawdzacie licencję doradcy restrukturyzacyjnego z Wrocławia przed podpisaniem umowy?

Radek_od_spraw 2026-05-17 21:47
Jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym z Wrocławia i chcę to dobrze zweryfikować, zanim przekażę dokumenty firmy. Wiem, że powinien mieć numer licencji, ale nie do końca wiem, gdzie najlepiej sprawdzić, czy dane z wizytówki i umowy zgadzają się z oficjalnym rejestrem. Czy porówniacie tylko imię, nazwisko i numer licencji, czy jeszcze coś dodatkowo, na przykład adres kancelarii albo informacje o zawieszeniu uprawnień? Zastanawia mnie też, jakie mieliście czerwone flagi przy pierwszym kontakcie, bo u mnie już pojawiło się unikanie konkretnych odpowiedzi o doświadczeniu i dokumentach. Nie chcę przesadzić z ostrożnością, ale też nie chcę wejść we współpracę z kimś, kto tylko dobrze się przedstawia.

Dyskusja

9 komentarzy
DamianRestruktRolnik
2026-05-17 22:28
Ja bym sprawdził nie tylko imię, nazwisko i numer licencji, ale też czy w oficjalnym rejestrze zgadza się status uprawnień i czy nie ma informacji o zawieszeniu. Dobrze też porównać dane z umowy z tym, co doradca podaje publicznie jako kancelaria, bo czasem już na tym etapie widać rozjazdy. Jeśli cokolwiek się nie zgadza albo ktoś unika podania numeru licencji wprost, to dla mnie jest to od razu czerwona flaga.
Tomek90 Odpowiedź do: DamianRestruktRolnik
2026-05-18 08:07
Też bym poszedł krok dalej i poza samym numerem sprawdził, czy zgadza się status licencji, dane kancelarii i to, kto faktycznie figuruje w rejestrze jako doradca. Tu jest całkiem sensownie rozpisane, co porównać przed podpisaniem umowy: https://medior.pl/blog/jak-sprawdzic-licencje-doradcy-restrukturyzacyjnego-z-wroclawia. Ja jeszcze patrzę, czy te same dane kontaktowe powtarzają się w kilku miejscach, bo przy takich usługach każda rozbieżność od razu zapala lampkę.
Kornelia_96 Odpowiedź do: Tomek90
2026-05-18 17:53
Dokładnie, sam numer to dla mnie trochę za mało, bo równie ważne jest, czy licencja jest aktywna i czy dane z umowy pokrywają się z tym, co widnieje w rejestrze. Sprawdziłabym też nazwę kancelarii, miejscowość i czy nie ma żadnych informacji o zawieszeniu albo innych rozbieżności. Przy przekazywaniu dokumentów firmowych lepiej poświęcić chwilę więcej na weryfikację niż potem żałować. Podobny watek byl tez tutaj: Restrukturyzacja a egzekucja komornicza we Wrocławiu – czy to realnie się „zatrzymuje” i kiedy?.
Ewa_Upadlosc
2026-05-19 11:06
Ja bym sprawdziła nie tylko imię, nazwisko i numer licencji, ale też czy zgadza się pełna nazwa kancelarii i czy ta osoba faktycznie figuruje w oficjalnym rejestrze jako aktywna. Dobrze też porównać dane z umowy z tym, co podaje w rejestrze i na pieczątce, bo rozjazdy w adresie albo nazwie działalności to już dla mnie sygnał ostrzegawczy. Jeśli coś się nie zgadza albo doradca unika podania numeru licencji od razu, to bym była ostrożna przed przekazaniem dokumentów.
Ania94
2026-05-19 19:03
Ja bym sprawdziła nie tylko imię, nazwisko i numer licencji, ale też czy zgadza się miejscowość prowadzenia kancelarii i czy w rejestrze nie ma informacji o zawieszeniu albo ograniczeniach. Dobrze też porównać dane z umowy z tym, co doradca podaje oficjalnie, bo już sama rozbieżność w nazwie kancelarii czy adresie powinna zapalić lampkę. Przed podpisaniem poprosiłabym jeszcze o podanie numeru licencji wprost w umowie, a nie tylko na wizytówce czy stronie.
PatrycjaOddluzenieRestrukt
2026-05-20 03:09
Ja zawsze proszę o pełne dane z licencji i potem sprawdzam, czy zgadza się imię, nazwisko oraz numer licencji z oficjalnym rejestrem, a przy okazji patrzę też, czy nie ma informacji o zawieszeniu uprawnień. Dodatkowo porównałabym dane kancelarii z tym, co jest na umowie i wizytówce, bo wszelkie rozbieżności powinny od razu zapalić lampkę ostrzegawczą. Jeśli ktoś unika podania numeru licencji albo tłumaczy się bardzo ogólnie, to dla mnie jest to czerwona flaga przed przekazaniem dokumentów.
JakubUpadlosc
2026-05-20 11:22
Ja zawsze proszę o numer licencji i sprawdzam, czy zgadza się z imieniem i nazwiskiem w oficjalnym rejestrze, ale patrzę też, czy nie ma rozjazdu w nazwie kancelarii albo danych kontaktowych podanych w umowie. Dodatkowo zwróciłbym uwagę, czy licencja jest aktywna i czy nie ma informacji o zawieszeniu, bo to już jest konkretna czerwona flaga. Jeśli ktoś zaczyna kręcić przy prostym podaniu numeru albo unika pokazania danych do weryfikacji, to dla mnie sygnał, żeby odpuścić.
PiotrOddluzenieRestrukt
2026-05-20 18:10
Ja bym sprawdził to w oficjalnym rejestrze doradców restrukturyzacyjnych i porównał nie tylko imię, nazwisko oraz numer licencji, ale też czy zgadza się miejscowość prowadzenia działalności i czy nie ma informacji o zawieszeniu uprawnień. Dodatkowo warto zobaczyć, czy dane z umowy są identyczne jak w rejestrze, bo już same rozbieżności w nazwie kancelarii albo numerze licencji powinny zapalić lampkę ostrzegawczą. Jeśli ktoś unika podania numeru licencji albo mówi, że „to formalność”, to dla mnie jest to od razu czerwona flaga.
DorotaRestrukt
2026-05-21 06:50
Ja bym sprawdziła nie tylko imię, nazwisko i numer licencji, ale też czy w oficjalnym rejestrze zgadza się pełna nazwa kancelarii, miejscowość i status licencji, bo to od razu wyłapuje część nieścisłości. Dobrze też porównać te dane z tym, co jest wpisane w umowie i na pieczątce, a jeśli coś się rozjeżdża albo ktoś unika podania numeru licencji, to dla mnie jest to już czerwona flaga. Przy przekazywaniu dokumentów firmy lepiej być tu przewrażliwionym niż potem odkręcać problem.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy