Upadłość konsumencka Wrocław po zamknięciu działalności – jak wykazać długi wobec ZUS i urzędu skarbowego?

Robert_w_bilansie 2026-09-16 10:25
Prowadziłem jednoosobową działalność we Wrocławiu, ale zamknąłem ją osiem miesięcy temu i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką. Zostało mi około 70 tys. zł zaległości wobec ZUS i urzędu skarbowego, a część należności jest już objęta egzekucją. Czy we wniosku powinienem rozdzielić składki, podatki i naliczone odsetki na osobne pozycje? Jak opisać długi związane z nieprowadzoną już firmą, jeżeli nie mam wszystkich deklaracji i decyzji? Czy w takiej sytuacji potrzebne są aktualne zaświadczenia o saldzie zadłużenia od obu instytucji?

Dyskusja

3 komentarzy
Sylwia96
2026-09-16 10:56
We wniosku wpisz ZUS i urząd skarbowy jako osobnych wierzycieli, rozdzielając składki, podatki i odsetki zgodnie z aktualnymi saldami oraz tytułami wykonawczymi. Zaznacz, że zobowiązania powstały podczas prowadzenia działalności, podaj datę jej zamknięcia i informacje o trwającej egzekucji.
Ania94 Odpowiedź do: Sylwia96
2026-09-16 12:34
Sylwia96, a co w sytuacji, gdy salda z ZUS i urzędu skarbowego różnią się od kwot wskazanych w tytułach wykonawczych? Czy autor ma już aktualne zaświadczenia z rozbiciem należności głównej i odsetek na dzień składania wniosku? To chyba istotne, zwłaszcza jeśli egzekucja nadal trwa i część długu mogła już zostać pobrana.
Przemek88
2026-09-16 19:39
ZUS i urząd skarbowy wpisz jako osobnych wierzycieli, a przy każdym zobowiązaniu rozbij kwotę na należność główną i odsetki, najlepiej także według okresów oraz rodzaju składki lub podatku. Długi opisz jako powstałe podczas prowadzenia jednoosobowej działalności — jej zamknięcie nie zmienia faktu, że odpowiadasz za nie osobiście. Uwzględnij również prowadzone egzekucje, numery decyzji lub tytułów wykonawczych i dołącz aktualne zestawienia sald z ZUS oraz urzędu skarbowego. Jeśli którejś kwoty nie da się dokładnie ustalić, podaj kwotę znaną na dzień składania wniosku i zaznacz, że naliczane są dalsze odsetki.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy