Upadłość konsumencka Wrocław a zaległe alimenty – jak ująć je we wniosku?

Pawel_z_Krzykow 2026-09-14 08:59
Przygotowuję dokumenty do złożenia wniosku o upadłość konsumencką we Wrocławiu i mam zaległości alimentacyjne wobec byłej żony. Część należności jest objęta egzekucją komorniczą, a bieżące alimenty reguluję co miesiąc. Czy we wniosku należy oddzielnie wykazać zadłużenie alimentacyjne i aktualne zobowiązania? Jak prawidłowo wskazać wierzyciela, jeżeli część zaległości została wypłacona z Funduszu Alimentacyjnego? Czy do wniosku powinienem dołączyć wyrok zasądzający alimenty oraz aktualne zestawienie zadłużenia od komornika?

Dyskusja

2 komentarzy
Lena_Restrukt
2026-09-14 11:04
Czy masz od komornika aktualne zestawienie zaległości z rozbiciem na kwoty dla byłej żony i wypłacone przez Fundusz Alimentacyjny? To istotne, bo we wniosku mogą występować różni wierzyciele, a bieżące alimenty są czymś innym niż zaległość objęta egzekucją. Czy gmina przekazała Ci informację, jaka dokładnie kwota podlega zwrotowi do Funduszu?
DorotaRestrukt
2026-09-14 11:09
U mnie zaległe alimenty były wykazane osobno od bieżących, a jako wierzycieli wpisałem byłą żonę oraz Fundusz Alimentacyjny w zakresie wypłaconych przez niego świadczeń, zgodnie z dokumentami od komornika i gminy. Bieżące alimenty opłacałem dalej, bo upadłość ich nie umarza.

Z tej kategorii

Najnowsze na forum

Partnerzy