Upadłość konsumencka Wrocław a darowizna przed złożeniem wniosku – jak ją wykazać?
Dorota_86
2026-09-13 16:47
Kilka miesięcy temu przekazałam córce niewielką darowiznę, a teraz przygotowuję wniosek o upadłość konsumencką we Wrocławiu. Chcę rzetelnie opisać swoją sytuację majątkową i nie pominąć tej transakcji. Gdzie we wniosku należy wykazać taką darowiznę i jakie informacje o niej podać?
Dyskusja
5 komentarzy
AlicjaRestruktRolnik
2026-09-13 17:45
Darowiznę wpisuje się w części dotyczącej czynności prawnych dokonanych przed złożeniem wniosku. Podaj datę, kwotę lub przedmiot darowizny, dane córki oraz krótko opisz okoliczności przekazania. Dobrze też dołączyć potwierdzenie przelewu albo umowę, jeśli została sporządzona. Nie pomijaj tej informacji, nawet jeśli darowizna była niewielka.
Mirek_Upadlosc
Odpowiedź do: AlicjaRestruktRolnik
2026-09-13 18:10
Zgadza się, tylko doprecyzuję, że darowiznę wykazuje się w rubryce dotyczącej czynności nieodpłatnych dokonanych w ciągu pięciu lat przed złożeniem wniosku. W opisie można podać datę przekazania, kwotę lub przedmiot darowizny, dane córki i sposób przekazania pieniędzy. Dobrze krótko wyjaśnić, z jakiego powodu darowizna została dokonana i czy była to jednorazowa pomoc. Jeśli pieniądze poszły przelewem, potwierdzenie będzie przydatnym załącznikiem, podobnie jak umowa darowizny, jeśli ją spisano. Nie ma sensu pomijać tej informacji tylko dlatego, że kwota była niewielka. Sąd i później syndyk ocenią transakcję w kontekście całej sytuacji finansowej oraz tego, czy w chwili darowizny istniało już zadłużenie. Jaka dokładnie była kwota darowizny?
Arek_92
Odpowiedź do: AlicjaRestruktRolnik
2026-09-13 18:26
Dokładnie, trzeba wykazać tę darowiznę w informacjach o czynnościach prawnych, podając datę, wartość, dane córki i sposób przekazania. Jeśli nie było umowy, potwierdzenie przelewu lub inny dowód też pomoże rzetelnie opisać transakcję.
Sylwia96
2026-09-13 17:53
U mnie taka darowizna została opisana w części dotyczącej czynności prawnych dokonanych w ostatnich 12 miesiącach. Podałam datę, kwotę, dane córki, sposób przekazania pieniędzy i krótko wyjaśniłam cel darowizny. Dołączyłam też potwierdzenie przelewu, żeby wszystko było jasne. Jeśli w Twoim formularzu nie ma pasującego pola, można dopisać te informacje w uzasadnieniu lub załączniku.
Artur_94
2026-09-13 18:32
U mnie taka darowizna została wpisana w części dotyczącej czynności prawnych z ostatnich miesięcy przed złożeniem wniosku. Podałam datę, kwotę, dane córki, sposób przekazania pieniędzy i krótko opisałam cel darowizny. Dołączyłam też potwierdzenie przelewu, żeby wszystko było jasne dla sądu i syndyka. Jeśli w formularzu brakuje miejsca, można dopisać szczegóły w osobnym załączniku.
Z tej kategorii
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku – jak wykazać nadpłatę z urzędu skarbowego? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – jak opisać czynsz i kaucję we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki z aplikacji – jak wpisać długi bez pełnych umów? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Upadłość konsumencka Wrocław a zwrot podatku – jak wykazać nadpłatę z urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›