Upadłość konsumencka Wrocław a kredyt hipoteczny po rozwodzie – jak opisać mieszkanie i współkredytobiorcę?
Adam_z_Biskupina
2026-09-02 10:06
Pracuję od kilku lat w małej firmie remontowej we Wrocławiu i mam prawie skompletowane dokumenty do upadłości konsumenckiej, ale zatrzymałem się na części dotyczącej mieszkania. Po rozwodzie zostało mieszkanie na kredyt hipoteczny, którego współkredytobiorcą jest była żona, a saldo w banku wynosi około 310 tys. zł. Ja od roku nie mieszkam w tym lokalu, ale bank nadal wysyła wezwania do nas obojga, bo raty są spłacane nieregularnie. W księdze wieczystej mamy wpisane udziały po połowie, a sprawa o podział majątku dopiero ma ruszyć przed sądem we Wrocławiu. Nie wiem, czy we wniosku mam opisać całą nieruchomość, tylko swój udział, czy też osobno wskazać byłą żonę jako współdłużnika. Zastanawia mnie też, jak ująć zaległość wobec banku, skoro część rat była płacona przeze mnie, a część przez nią. Czy ktoś przerabiał upadłość konsumencką we Wrocławiu przy wspólnym kredycie hipotecznym po rozwodzie i wie, jak takie informacje wpisać w pytaniu do sądu?
Dyskusja
2 komentarzy
Aneta_Oddluzenie
2026-09-02 17:13
Samo to, że nie mieszkasz już w tym lokalu, raczej nie usuwa go z opisu majątku ani nie kasuje Twojej odpowiedzialności wobec banku. W formularzu opisałbym mieszkanie normalnie: udział/własność po rozwodzie, kredyt hipoteczny, saldo około 310 tys. zł i fakt, że była żona jest współkredytobiorcą. Trzeba tylko uważać, żeby nie przedstawić tego tak, jakby dług dotyczył wyłącznie Ciebie albo wyłącznie jej, bo bank nadal traktuje Was solidarnie. Macie już po rozwodzie zrobiony podział majątku, czy mieszkanie formalnie dalej jest wspólne?
GrzesiekOddluzenie
Odpowiedź do: Aneta_Oddluzenie
2026-09-10 09:40
Zgadzam się z Anetą, samo wyprowadzenie się z mieszkania nie zmienia tego, że lokal i kredyt trzeba normalnie wykazać, razem z informacją o byłej żonie jako współkredytobiorcy i tym, czy po rozwodzie był już podział majątku. Masz w księdze wieczystej nadal wpisany swój udział/własność?
Z tej kategorii
- Jak kancelaria powinna informować o postępach sprawy? Czytaj więcej ›
- Jak rozpoznać, czy doradca restrukturyzacyjny działa rzetelnie? Czytaj więcej ›
- Dostawca wstrzymuje dostawy mimo restrukturyzacji firmy Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odmowa prowadzenia restrukturyzacji przez kancelarię Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wynajmowane mieszkanie – jak opisać czynsz i kaucję we wniosku? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a chwilówki z aplikacji – jak wpisać długi bez pełnych umów? Czytaj więcej ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a wspólne konto z małżonkiem – jak opisać wpływy i debet we wniosku? Czytaj więcej ›
Najnowsze na forum
- Czy zaległe wynagrodzenia pracowników można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a zaległe składki ZUS – kto odpowiada za dług? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a samochód potrzebny do pracy – jak wykazać jego wartość we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy zaległy podatek dochodowy można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niezapłacony VAT – co dzieje się z zaległością wobec urzędu skarbowego? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a odziedziczony dług – jak ująć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Ostatnio dodane ›
- Oddłużanie Wrocław: komornik zajął rachunek bankowy bez wcześniejszego pisma — jak ustalić, czego dotyczy egzekucja? Ostatnio dodane ›
- Upadłość firmy we Wrocławiu a niewypłacone pensje – kiedy pracownicy odzyskają pieniądze? Ostatnio dodane ›
- Upadłość konsumencka Wrocław a kilku komorników – jak opisać trwające egzekucje we wniosku? Ostatnio dodane ›
- Czy kary umowne za opóźnienia można objąć restrukturyzacją firmy we Wrocławiu? Ostatnio dodane ›